Nyhet

Cage Warriors 71 – vad hände sen?

Ingen lär ha missat att Cage Warriors 71 flyttades från Stockholm och Sverige till Amman i Jordanien efter att Svenska MMA-förbundet inte godkände flertalet matcher att gå med internationella regler. Detta ledde till att flertalet matcher ställdes in(LÄNK), men frågan många ställer sig är vad detta leder till i det långa loppet?

Cage Warriors flytt av galan ska ha kostat ungefär en och en halv gånger så mycket som det hade kostat att ha galan i Stockholm som planerat, i alla fall om man ska tro Cage Warrios CEO Graham Boylan och vad han sagt till MMAjunkie Radio. Har detta då avskräckt Cage Warriors (och i sin tur andra liknande organisationer) från att hålla galor i Sverige? Än så länge är det för tidigt att dra några sådana slutsatser utan att spekulera. Man kan däremot se vad Graham Boylan själv har att säga. Och han är definitivt positivt inställd till att galan återvänder till Sverige. I en intervju med MMAjunike diskuterar han inte om galan återvänder till Sverige utan när. Han ger Sverige och SMMAF en möjlighet att få ordning på sina interna rutiner för att sedan komma överens om ett nytt datum för en Cage Warriors-gala på svensk mark.

Och i Sverige har SMMAF upplöst sin pro kommitté och direkt börjat med att se över kriterier och riktlinjer för hur matcher ska bedömas i framtiden. När detta arbete kommer att vara klart är svårt att veta, men med tanke på UFC:s kommande gala i Stockholm finns det en sorts deadline som är bra att ha i åtanke. UFC Fight Night Stockholm, UFC:s tredje gala i Sverige, är planerad till 4 oktober. Innan dess bör SMMAF ha tydliga(re) riktlinjer och rutiner för hur styrelsen, eller en ny pro kommitté, ska bedöma vilka matcher som ska sanktioneras – vilket man kan utgå ifrån att SMMAF är väldigt väl medvetna om.

Hur detta kommer att påverka marknaden för andra mindre galor liknande Cage Warriors (mindre än UFC d.v.s.) att ta sig till Sverige är svårt att sia om. Kortsiktigt kan vissa galor bli avskräckta från att ge sig in på den svenska marknaden på grund av de problem Cage Warriors upplevt. I långa loppet kan arbetet som SMMAF nu gör med att se över rutiner och riktlinjer snarare göra att regleringen blir tydligare och enklare att förstå – vilket kan bli positivt för framtida galor. Samtidigt kan det leda till att tillståndet för svensk MMA blir än säkrare. Detta tillsammans med utvecklingen av svensk MMA och svenska fighters tror vi bådar för en ljus framtid.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer