Nyhet

Sydafrikas Boxnings Kommission förbjuder sina boxare att tävla i MMA

Sydafrikas Boxningskommission tillåter inte att deras professionella boxare tävlar i MMA. Anledningen är att kommissionen anser att skaderisken i MMA är för stor och att säkerheten kring sporten är bristfällig. Den sydafrikanske stjärnan och MMA-fightern Irshaad Sayed, som också har ett förflutet i thaiboxning, uttalar sig nu i frågan.

Sydafrikanska boxare som är nyfikna på att testa sin förmåga i MMA kommer få det svårt att skifta idrott i sitt hemland. Kommissionen uttryckligen förbjuder sina licensierade boxare att delta i MMA-turneringar.

Nyheten spred sig när World Boxing Federation All Africa Mästaren i heavyweight, Elvis Moyo, inte fick gå match i boxning igen efter att han deltagit i en MMA turnering. Turneringen, där Moyo gick tre matcher, arrangerades av landets största MMA organisation, Extreme Fighting Championship (EFC).

När Boxningskommissionens Vd, Loyiso Mtya, fick frågan om varför Moyo inte fick boxas igen förklarade han att kommissionen strikt förbjuder sina licensierade fighters från att tävla i dubbla kampsporter utan deras tillåtelse:

“Professionella boxare får inte lov att involvera sig i MMA. Men det är inte lätt för oss att kontrollera dem. De fightas utan vårt tillstånd. Elvis kommer inte att fightas hos oss (Boxing SA) mer. Det är ett stort problem för oss att våra boxare tävlar i MMA turneringar.”

”Deras (MMA) handskar är för små. De använder armbågar, de sparkar och när någon fighter blir nedslagen så stoppar de inte för räkning. Istället blir fightern fortsatt slagen när han ligger på marken. De tillåts vidare att gå in i nästa match när de fortfarande är skadade från den förra.”

Den sydafrikanske stjärnan och fightern Irshaad Sayed reagerar på att sydafrikanske boxare inte tillåts tävla i MMA. Sayed har varit aktiv i thaiboxning och är aktiv i MMA. Han reagerar på Mtyas uttalande om att det inte är tillåtet att tävla i två kampsporter.

”Som aktiv fighter har jag såklart en partisk syn i det hela men jag tror att det är bra för båda idrotterna att ha fighters tävlandes i flera discipliner. MMA är en växande sport och det är bra att duktiga boxare tävlar i MMA. Likadant är det tvärtom. På många sätt förlorar folk intresse för boxning och att MMA-fighters tävlar i boxning bidrar till lite extra hype för boxningen.”

Sayed säger däremot också att han förstår boxningskommissionens motiv:

“Jag kan förstå hans (Mtyas) beslut. En MMA promoter hade inte heller haft sina fighters tävlandes i boxning, därför att de kan bli skadade. Jag vet att en boxningskommission och en MMA promotion inte är samma sak men jag tror att de kan brottas med samma problem, och det problemet är helt enkelt en eventuellt skadad fighter. Jag tror inte att detta kommer få någon större inverkan på fighters i Sydafrika. Det mesta kommer fortlöpa som vanligt.”

På frågan om hur Mtya ser på MMAns regelverk och vilka konsekvenser de får för utövarna sade Sayed:

“Han har uppenbarligen ingen kunskap i frågan. Han hävdar saker han inte kan backa upp med fakta eller bevis. Om du går 10 proffsmatcher i boxning så känner jag att du skulle lida mycket mer risk för huvudtrauma, än om du gick 10 MMA matcher.”

Sayed är före detta thaiboxningsmästare och är för nuvarande 8-2 i MMA. Han har vunnit fem matcher i rad och enda förlusterna är mot UFC-fightern Jumabieke Tuerxun (via domslut båda gångerna). Sayed förutspås gå nästa match mot mästaren i Extreme Fighting Championship, Demarte Pena (9-0):

“Min nästa match blir nog i november hemma i Cape Town. I dagsläget vet jag inte vem min motståndare blir men jag tror bara det är en tidsfråga innan mina och Penas vägar möts.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer