Nyhet

Boxning: Intervju med Roland ”Tigern” Ericsson.

19-7-0 blev ”Tigerns” record som professionell boxare. Fightermag pratade med Roland Eriksson om boxning och livet.

19-7-0 blev ”Tigerns” record som professionell boxare. Fightermag pratade med Roland Eriksson om boxning och livet.

Första gången jag träffade inspiratören Roland ”Tigern” Ericsson var på hösten 1999. Jag var 15 år och hade många problem i skolan och i livet. Tigern föreläste på min skola om livet, våld, viljan att sträva framåt och att det finns alltid möjligheter att förändra sin egen vardag.

Tigern tog upp mig på scen och demonstrerade hur det var att vara den som var i underläge. Fysiskt och psykiskt. Just då så tog jag inte det till mig men några år senare när jag stod vid ett vägskäl så dök Tigerns ord upp i mitt huvud och jag valde att följa mästarens råd.

Fick nu möjligheten att prata med Roland Ericsson igen och ställa lite frågor om karriären och vad han lärt sig som amatör och proffs. Mycket nöje!

Du boxades professionellt mellan åren 1987 och 1995. Vilket är ditt största minne som proffs?

– Min debutmatch i Aosta i Italien 1987. Då jag vann på knock-out efter bara 35 sek. Vilken kanonkväll!

Hur tycker du att proffsboxningens utveckling har varit sedan du själv var aktiv?

– Jag upplever att Proffsboxningen ute i världen har blivit blekare, den saknar tyvärr de riktigt stora namnen och profilerna!

Det finns en hel del duktiga svenska boxare på proffsscenen idag. Är det någon speciell du gillar att se?

– Erik Skoglund är kul att se på.

Du hade en fin karriär som amatör, sex landskamper och SM-guld 1985 mot Mikael Ungesson. Hur var övergången till proffslivet?

– Övergången till proffslivet var helt underbart att få träna på heltid och ha de som ett yrke var häftigt och passade mig som handsken! Att få gå fler ronder och ha en strategi var en kul utmaning!

”Tigern från Björlanda” skapades i Göteborg och Hisingens boxningsklubb. Du hade en hård drabbning med duktige Peter Mokricki under SM 1987. Vad minns du om den matchen?

– Jag minns att jag blev träffad av ett slag precis efter gong-gongen i första ronden och att jag fick ta en räkning. Sedan blev matchen en riktigt tuff omgång. Minns även att jag hade Peter nere i golvet också.

Vad gjorde boxningen för dig som ung människa?

– Jag hade kommit ur kurs för en kort stund i tonåren men hade en duktig boxningstränare som fångade upp mig och fick mig på rätt spår igen!

Hur skulle du beskriva boxningens utveckling i Sverige?

– När man släppte proffsboxning fri i Sverige igen, så trodde jag att skulle bli mer fart på proffsboxningen igen, men så blev det inte, eftersom man inte fick gå mer än 4 till 6 ronder och då är det svårt att göra några titelmatcher.

Du hade, bland andra, den smått legendariske Kenneth Johansson i din hörna. Hur var han som tränare?

– Kenneth var en härlig person, han var lugn, snäll, rolig och kunnig som tränare!

Vem eller vilka hade du som förebilder inom Svensk boxning?

– Ingemar Johansson.

Du arbetar idag inom personlig coachning och företagsutveckling. Vad tog du med dig från boxningen ut i yrkeslivet?

– Att tro på sig själv och fokusera på de positiva, att livet har flera ronder, att det alltid går att komma tillbaka igen! Och att samarbete är nyckeln till framgång.

Nedan ser ni video från Tigerns sista kamp mot Norsken Roar Petajamaa.

Vid 2.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer