Nyhet

Lyoto Machida kan bli historisk nästa lördag

Lyoto ”The Dragon” Machida (21-4 MMA, 13-4, UFC) kan bli historisk nästa lördag då han på UFC 175 möter Chris ”All-American” Weidman (11-0 MMA, 7-0 UFC) i galans main event. Vinner Machida blir han den tredje fightern genom tiderna som vinner UFC-bältet i två olika viktklasser, i hans fall i light heavyweight och middleweight.

Men ”The Dragon” har inte blivit en av MMAns mest speciella och respekterade fighters på att gå händelserna i förväg. Han tar det hela med ro:

“Jag tänker inte på det så mycket. Jag tänker inte på resultatet, jag tänker på vad jag måste göra. Jag fokuserar på målet och på att gå ut där och vinna titeln.”

De två fighters som redan skrivit in sig i historieböckerna är Randy Couture, som fem gånger kunnat titulera sig mästare i heavyweight och light heavyweight, och BJ Penn som vunnit i både welterweight och lightweight. Det ska tilläggas att Machida vunnit över dem båda. Machida vann på poäng mot Penn på K1-Hero’s 1 2005 och Couture pensionerade han via KO (front kick) på UFC 129 i Toronto Canada 2011.

Machida har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och har sett grym ut sedan han gick från light heavyweight till middleweight. Faktum är att många tyckte att han egentligen också vann över Phil Davis – vilket är den enda skamfläcken i Machidas annars perfekta record de fem senaste matcherna.

“Jag har alltid jobbat hårt och varit fokuserad. Jag tror att varje match jag står inför är menad för mig. Vitor hade sina skäl till att inte ta matchen mot Weidman och då fick jag chansen.”

Åtminstone på papperet ser matchen mot Weidman ut att vara en match som passar Machida bra. Sett till historien har Machida gjort bra ifrån sig mot just brottare. Mark Munoz, Rashad Evans och Randy Couture är exempel på brottare som åkt på en del käftsmällar när de försökt driva in på Machida för brottningsgrepp och nedtagningar.

Machida säger att hemligheten ligger i distans och teknik:

”Min stil och strategi består i att hålla min distans, att använda min distans och attackera.”

Weidam är dock inte bara en ordinär brottare. Weidman är en grym brottare och är fightern som aldrig tvekade när han tog sig an Anderson Silva. Silva lyckades inte heller stressa upp Weidman med sitt driv och lite talar för att Weidman kommer springa in i en KO på lördag, vilket en del av hans föregångare gjort när de mött Machida.

Detta är något Machida också är medveten om:

”Chris Weidman är en tuffing och han är allsidig. Han är känd för sin brottning, han är bra på marken och han kan knocka folk. Men jag är inte så orolig för hans styrkor. Jag är fokuserad på vad jag gör bra och det kommer jag vara även i buren på lördag.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer