Nyhet

Chael Sonnen har redan tagit sitt beslut. Nu är det upp till UFC.

Givet att Sonnen åkte dit på det första dopingtestet var det knappast någon överraskning att han också åkte dit på det andra. Men saker och ting ställs nu på sin spets och det finns många komplicerade frågor utan några enkla svar.

I videon kan du lyssna till UFCs Pr-chef, Dave Sholler, samt Marc Ratner om vad som hände med Chael Sonnens andra missade dopingkontroll och hur det påverkar hans status hos Nevada State Athletic Commission (NSAC).

Som vi nu vet, tack vare de utökade dopingtesterna (vilka varit förvånansvärt få inom MMA så här långt), har den före detta UFC mästaren i middleweight, Chael Sonnen, gått på både det ena och det andra otillåtna preparatet under sin karriär.

Först åkte Sonnen dit på anatrozole och clomiphene, två preparat som Sonnen kunde, i alla fall bortförklara, med att det var icke-steroida preparat som han behövde för att på ett säkert sätt komma av TRT. Sonnen erkände att det rent tekniskt var fusk men att de egentligen inte gav honom några fördelar.

Därefter, vid ett andra dopingtest som Sonnen blivit kallad till innan resultaten från det första var offentliggjort, påvisades det att han dessutom tagit mänskligt tillväxthormon (HGH) och bloddoping (EPO). Två förbjudna preparat som är precis så prestationshöjande en MMA-fighter kan drömma om. En fuskares drömcocktail helt enkelt.

Om det här hade varit vem som helst hade processen blivit kort och förutsägbar:

Sonnen hade redan annonserat att han skulle dra sig tillbaka. Det gjorde han efter att han genomgått det dopingtest han förmodligen redan vid tillfället visste skulle påvisa tyngre otillåtna preparat systemet. Det blev onekligen lite som att avgå innan någon hunnit anklaga honom för något han redan visste han var skyldig till.

Därefter hade processen, för vem som helst, blivit att invänta att NSAC skulle slå ner på de företeelser han eller hon gjort sig skyldig till och efter det bara blekna bort och försvinna.

Men, det är Chael Sonnen vi pratar om. Killen som Dana White gått ut med skulle kunna vara den som kunde ta över rodret en dag. Enligt White så älskar FOX Network, UFCs broadcast partner, Sonnen. De gjorde de även efter att Sonnen åkt dit för anastrozole och clomiphene. Han verkade då ändå ha en fortsatt framtid som FOX Sports frontfigur, i flera år framåt.

Men om Sonnen fortsätter att dyka upp på FOX Sports sändningar så kommer det onekligen verka som att UFC har överseende med, eller i alla fall inte fullt ut fördömer, användning av otillåtna preparat, doping?

Det må vara FOX Sports som skriver ut Sonnens lönecheckar men det är väl ingen som tror att FOX anlitat någon som UFC inte har godkänt?

Om de å andra sidan tar bort Sonnen från uppdraget så kommer andra fighters inse att de eventuellt satsar inte bara en utan potentiellt två karriärer om eller när de använder otillåtna preparat.

Många atleter tror och utgår ifrån att det är liten risk att många av de otillåtna preparaten upptäcks, många tror med andra ord att det är säkert att använda och utnyttja starkt prestationshöjande preparat för att vinna fördelar gentemot sina konkurrenter. Att
 Sonnen nu åkte dit kan skicka ett annat budskap, och om inte annat en varning om att spelreglerna potentiellt har förändrats.

Standardiserade urintest upptäcker inte många av dessa preparat. Blodprover kan, men har sina begränsningar och är dessutom dyra.

Det ska tilläggas att i Chael Sonnens, Wanderlei Silvas, Vitor Belforts och även i Alistair Overeems fall, så upptäcktes deras doping genom oannonserade tester. Inte i de standard urintester på matchkvällen som alla fighters förväntar sig och kan förutse. Om inte dessa fyra fighters hade varit kända, skulle gått huvudmatcher i Nevada, så hade de inte blivit så noggrant testade och kanske hade de då glidit under radarn och klarat sig.

Utökade tester vore med andra ord bra för alla UFC fighters, året runt, men kostnadskalkylen avskräcker.

Jon Jones och Glover Teixeira går med på att bli testade när som helst och skickar räkningen till UFC som gått med på att betala. Enligt Dana White överstiger kostnaderna för dessa utökade tester som Jones och Teixeira bett om, $40,000. Det är kostnaden för två fighters under en kortare period – i princip under deras träningscamps. Multiplicera det med 500 fighters och i tolv månader istället för två. Det skulle landa på en kostnad på $60 million om året.

UFC drar in mycket pengar men inte så mycket. Även om det skulle bli grupprabatt i en sådan situation och slutpriset inte skulle bli alls så högt, så sätter det situationen i perspektiv.

Sonnens karriär är med största sannolikhet nu över. Han meddelade också nyligen att han drar sig tillbaka.

Även om en avstängning skulle vara klar på ett år så börjar han bli till åren kommen. Frågan är också hur väl hans kropp skulle fungera och orka som ren, och skulle han fysiskt ens kunna ta sig tillbaka till toppen och prestera där, ren?

Det är också svårt att undvika att inte, så här i efterhand, ifrågasätta hans prestationer och karriär.

Sonnen är uppenbart och garanterat inte den enda som tagit otillåtna preparat men han är den som åkt dit för att testerna förbättrats och utökats, eller för att han han haft världens sämsta timing.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer