Nyhet

Boxning: Intervju med Mikaela Laurén inför WBC-titelmatchen!

Mikaela Laurén ska gå ännu en titelmatch, denna gången för WBC:s bälte. Matchen går i Västerås den 8 November.

Vi kom ifatt, den alltid lika sympatiska, Laurén för en snabb intervju i hennes hektiska vardag.

Din senaste match mot Esther Mashiya var en tuff match fysiskt. Du fick slå som aldrig förr. Hur är händerna efter den matchen?

– Ja båda mina händer var rejält svullna och blåa på både insida och utsida efter förra matchen så jag trodde jag hade brutit massa småben i dom, men efter röntgen på akuten dagen efter så konstaterade dom att det bara var en inre blödning som tur var. Jag tog några veckor ledigt från att slå med händerna efter matchen och svullnaden gick då helt ned men det har tyvärr fortsatt att göra lite ont i en av mina knogar på höger hand vilket har oroat mig lite.

– Gjorde därför en magnetröntgen häromveckan där dom lyckligtvis kunde konstatera att det inte var några sprickor eller ledbandsskador utan bara en inre svullnad. Min rekommendation blev att antingen sluta boxas eller leva med smärtan och svaret var så klart enkelt Jag ser nu till att linda mina händer ordentligt och använda tjocka handskar så att jag skyddar knogarna så mycket som möjligt. För mig var det viktigaste vetskapen om att inget är ordentligt skadat och förslitningsskador finns i alla sporter så lite ont i knogarna kan jag stå ut med och hindrar mig inte från att träna ordentligt.

Din nästa match är ännu en titelmatch. Hur känns det?

– Jätteroligt, så klart. Denna titelmatch är om WBC:s titel, vilket har varit min dröm att vinna och mitt största mål inom boxningen.

Denna gång går matchen i Västerås. Hur är känslan att inte behöva promota matchen själv som inför din förra match?

– Det ska bli superkul att boxas i Västerås men jag kommer dock att vara medarrangör så lite jobb utanför träningshallen kommer det tyvärr att bli även denna gång.

Du fyllde 38 i vintras. Fysiskt sätt är du starkare än många som är hälften din ålder. Är åldern bara en siffra i ditt fall?

– Ja verkligen. Jag har aldrig varit starkare både fysiskt och psykiskt än jag är idag och jag tänker inte alls på min ålder. Man är inte äldre än man gör sig och beter sig. Jag tror att så länge man tränar rätt och sköter sin kropp så kan man utvecklas och bli starkare långt upp i åren. Men det bästa är att jag känner att jag fortfarande utvecklas tekniskt och att jag har fått en helt annan ”känsla” och rytm i ringen. Det kombinerat med att jag blivit starkare och explosivare gör att jag verkligen känner mig på topp just nu och fullkomligt älskar boxningen.

Vi har pratat förut om att motståndet, tyvärr, är väldigt blandat bland damboxningen. Vad är det viktigt att boxarna har inför en sådan här match?

– Ja tyvärr så är det inte tillräckligt många kvinnliga boxare av hög kvalité uppe i toppen men det finns fortfarande ett gäng tjejer som jag vill möta. Det viktigaste är att en boxare har ”hjärta” och kämpaglöd och vill vinna. Det kommer man mycket längre på än talang.

10 ronder förhoppningsvis denna gång. Hur är känslan?

– Bara bra. Ju fler ronder desto bättre för mig. Min största styrka är faktiskt min kondition. Jag blir bättre och bättre ju fler ronder jag går så 10 ronder passar mig utomordentligt. Hoppas nu bara att kampsportsdelegationen godkänner 10 ronder men jag ser inte att dom inte skulle göra det. Det kommer bli riktigt häftigt att få gå full distans på hemmaplan och det är en skam att man ska behöva ansöka om specialtillstånd i Sverige.

Hur blir träningsupplägget inför denna match, fokuspunkter?

– Från och med augusti så kommer jag att öka upp träningsdosen och köra oerhört mycket löpning och säckträning för att bygga upp grunden och bli stark som en häst boxningsmässigt. Jag kommer även ändra om min styrketräning och köra mer klassisk styrketräning för att bygga mer muskler istället för att köra mer crossfitinriktad fysträning om jag gjort tidigare. Jag har sen några månader tillbaka en fystränare (Karim Salem) som hjälper mig med styrkan och jag känner mig redan starkare.

Vad är det viktigaste du tar med dig psykiskt in i ringen?

– Att jag är värd den här titeln så mycket som jag har satsat och kämpat för att komma dit. Inget ska få stoppa mig från att få bältet runt midjan och jag kommer att fightas in i det sista

Vilka är dina tankar inför framtiden?

– Jag vill först vinna WBC titeln och sen så är självklart två andra mål att få returmatcher mot både norska Cecilia Braekhus i viktklassen under mig och mot tyska Christina Hammer i viktklassen över mig

Avslutningsvis, du har spenderat mycket tid i bassängen den senaste tiden. Hur har det påverkat din boxningsfysik?

– Jag tror inte att just simningen har påverkat min boxningsfysik men jag tror att min allsidiga träning sista tiden har gjort mig starkare och i bättre form. Framförallt så är det roligt att variera träningen och det gör att man inte sliter på vare sig kroppen eller knoppen alltför mycket.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer