Nyhet

Amatör MMA VM: NSAC ställer till det samt bagageuppdatering

Nevada State Athletic Commission (NSAC) har kommit med en rad krav på regeländringar som förutom att de kommer väldigt sent, i vissa fall till och med försämrar deltagarnas säkerhet.

Dana White klagar ofta och högljutt på NSAC, det kan man förstå med tanke på ständiga problem med domarmissar mm. När det gäller amatörer, för att inte tala om turneringar, så är det än mer uppenbart att man inte har koll.

I elfte timmen har NSAC kommit med en rad krav på regeljusteringar och då deras godkännande är ett måste för att genomföra världsmästerskapet, så sitter det Internationella MMA Förbundet (IMMAF) med kniven mot strupen och måste acceptera. IMMAF har förhandlat med NSAC och det kunde ha varit ännu värre.

Exempel på NSAC regeljusteringar

– De tävlande behöver bara klara tävlingsvikten den första tävlingsdagen. Vid registreringen får man väga 1.5% över och från och med andra tävlingsdagen får man väga hela 4% över. Det innebär nästan tre kg upp för en 70 kgs fighter.

– Det blir 3×3 minuters ronder istället för 2×5 minuter. Det gynnar en stående fighter då det dels är kortare tid för att arbeta in ett avslut och dels då det blir tre starter stående jämfört med två. Dessutom blir det en minuts kortare matchtid. Internationella thaiboxningsförbundet (IFMA) ändrade just sin matchtid från 4×2 minuter till 3×3 minuter eftersom två minuters ronder ansågs vara för korta för thaiboxning. MMA har brottningsmoment och markkamp som saknas i thaiboxning.

– IMMAF förbjuds att använda benskydd, något svar på varför har man inte gett. NSAC hänvisar gärna till utövarnas säkerhet men förklarar inte hur det kan bli säkrare för amatörer att man kör utan benskydd. Skenben mot oskyddade huvud är alltså en realitet. Även detta gynnar en stående fighter och kan dessutom leda till fler walkover segrar under en lång turnering. Som jämförelse så används benskydd inom nämnda IFMA som alltså fokuserar helt på stående kamp. Notera att man inom MMA inte använder hjälm på grund av den kraftigt ökade risken för nackskador.


Uppdatering om landslagets förlorade bagage

Svenskarnas bagage har fortfarande inte kommit tillrätta. Det gäller dock inte bara Sverige utan även det polska och rumänska landslagen. Tydligen hade British Airways stora problem på Heathrow såväl torsdag den 26 som fredag den 27 juni. Nu gäller det att få fram tävlingsutrustning för de tävlande.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer