Nyhet

Pat Miletich blir invald i UFC Hall of Fame?

Det verkar som om den före detta UFC Welterweight Mästaren, Pat Miletich (29-7-2 MMA, 8-2 UFC), sällar sig till den speciellt utvalda skaran UFC Hall of Fame.

Enligt programmet för UFC Fan Expo nästa helg blir Pat Miletich invald i UFC Hall of Fame men inget är bekräftat av UFC ännu.

Pat, egentligen Patrick Jay, Miletich som hunnit bli 48 år är född och uppvuxen i Iowa USA med kroatiska föräldrar. Han började tidigt ägna sig åt kampsport, inledningsvis karate och boxning. Han hittade till MMAn först vid 26 års ålder och gjorde sin UFC debut 1998 på UFC 16. Miletich eller ”The Croatian Sensation” som han kallades, hade vid tiden för sin UFC debut samlat ihop ett record på 17-1-1.

Miletich var en av de första inom MMAn som var allsidig. Han tävlade flitigt och kunde hänga med de bästa i boxning, brottning och grappling när UFC fick upp ögonen för honom. Debuten på UFC 16 blev också en succé och han vann galans welterweight-turnering efter att ha besegrat Townsend Saunders och Chris Brennan på en och samma kväll.

På UFC 17.5 (även känt som UFC Brazil: Ultimatte Brazil) vann Miletich det första UFC-bältet i 170 pound efter delat domslut mot Mikey Burnett. Då kallades titeln för ”Lightweight Champion” men ändrade senare namn till UFCs Welterweight Titel.

De kommande åren försvarade ”The Croatian Sensation”sitt UFC-bälte framgångsrikt vid fyra tillfällen. Han besegrade Jorge Patino, Andre Pederneiras, John Alessio och Kenichi Yamamoto, innan han slutligen förlorade bältet till Carlos Newton 2001.

Miletich tävlade för sista gången under UFCs flagg 2002. Därefter lade han sin fokus på träning och coaching och sitt Iowa Camp, Miletich Fighting Systems. Miletich var en världsfighter under sin aktiva karriär och kanske var han till och med ännu bättre på att träna andra. Hans gym producerade fighters som Matt Hughes, Robbie Lawler, Jens Pulver, Tim Sylvia med flera och från 11 januari 2001 till 28 februari 2003 tillhörde fyra av fem UFC bälten Miletichs fighters. En bedrift och ett rekord som förmodligen ingen kommer att slå.

Miletich har fortsatt att engagera sig i sporten efter sin aktiva karriär. Han har jobbat med bland annat Strikeforce och har gjort sig känd som en av de allra bästa kommentatorerna i sporten. Dana White föreslog Miletich för Hall of Fame redan 2012:

”Miletich har bidragit mycket till detta. När vi köpte det här företaget så hade Miletich förmodligen det största och bästa MMA-gymet av alla. Hans gym var stort och alla de bästa killarna kom därifrån.”

Blir Miletich invald så blir han den tolfte medlemmen i UFC Hall of Fame och en i gänget bland profiler som Royce Gracie, Ken Shamrock, Randy Couture, Mark Coleman, Chuck Liddell, Tito Ortiz, Matt Huges, med flera.

Avslutningsvis ett av Pat Miletichs mest kända citat som var svaret på frågan om hur han, inför sin match mot den till synes omöjlige Dan ”The Beast” Severn, hoppades vinna:

”Du vet aldrig vad som händer i MMA. Det är därför du fightas.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer