Nyhet

Karate: Stephanie Kaup kan bli historisk

Hon är den okrönta karatedrottningen som kan bli historisk genom att ta sitt tionde raka SM-guld på söndag. Men för att nå den absoluta toppen var Stephanie Kaup tvungen att välja landslagstävlan för Österrike framför Sverige.

Sedan tre år tillbaka tävlar 28-åriga Stephanie Kaup för Österrikes landslag. Att lämna den trygga svenska tillvaron var inte lätt. Hon var långt ifrån garanterad en plats i Österrikes lag och visste inte om de skulle accepterade att hon bodde kvar i Sverige.

Men hon gjorde det för att finna glädjen igen. Hon gjorde det för att rädda sin karriär.

– Jag minns hur stort det var första gången jag drog på mig den svenska landslagsdräkten, så det gjorde ont. Den första känslan när jag lämnade var att jag var landslagslös och att karriären var slut.

– Jag var rädd att allt kämpande och all träning jag hade gjort varit i onödan, säger hon.

Stephanie Kaup har under sin 15 år långa karriär varit förskonad från allvarligare skador. Istället räknar hon den djupa motivationsbristen hon kände under sin sista tid med svenska landslaget som hennes värsta skada. En mental skada.

– Jag slutade faktiskt med karate i ett par månader och det tog mig två och ett halvt år innan glädjen var tillbaka. Först då kände jag igen att gud vad kul det här är, säger hon.

Stöd som stärker

Stephanie Kaup tackade ja till erbjudandet att representera Österrike 2009, och efter ett år i regelenlig karantän blev hon rödvit istället för blågul. Ett obyråkratiskt byte eftersom hon har en österrikisk pappa och alltid haft dubbelt medborgarskap.

– Det tog ett tag innan jag var bekväm, det var ett tufft steg att ta men jag har aldrig ångrat det.

– Det blev också som en kulturresa, jag fick lära känna min österrikiska kultur, säger Stephanie Kaup.

Som Österrikiska får hon bättre stöd och support än tidigare. Allt det praktiska är ordnat när hon kommer till tävlingarna, hon kan koncentrera sig på att prestera på mattan. Sparringen och konkurrensen i laget är också på en högre nivå.

– Det står tre coacher och fokuserar bara på mig när jag tävlar, det stödet gör att jag tror mer på mig själv, säger hon.

Förbundskritik

Ramon Malavé är Stephanies tränare i Sverige och har i flera omgångar varit förbundskapten och sportchef för det svenska landslaget. När styrelsen han hade förtroende för byttes ut valde han att lämna sitt uppdrag 2006. Turerna inom förbundet efter det är han skarpt kritisk emot.

– Styrelsens inkompetens har visat sig i valet av landslagsledning. En förbundskapten med dåliga ledaregenskaper har i sin tur ersatts med en ännu sämre. Jag har fortsatt att följa laget men resultaten har tyvärr bara blivit sämre och sämre, säger Ramon Malavé.

Han stöder Stephanies satsning i Österrike.

– Känner hon att hon inte får utrymme eller inte trivs i miljön i Sverige så ska hon lämna. Men det är bedrövligt och ett misslyckande för det svenska förbundet.

Ramon Malavé är tydlig med att hans kritik mot karateförbundet handlar om tidigare förbundskaptener.

– Med den nuvarande tror jag att det kan bli bättre. Förutsättningarna finns, säger Ramon Malavé.

SM i Ystad

Stephanie Kaup var med och grundade klubben hon representerar i SM, Malavé Karate Do Stockholm. Skulle hon vinna sin viktklass 61 kilo på söndag blir det hennes tionde individuella SM-guld i följd, något ingen annan har mäktat med. Stephanie har totalt 16 guldmedaljer i seniorsammanhang inräknat lag och öppen viktklass.

– Det som motiverar mig nu är att bli historisk. Man får sätta upp nya mål hela tiden för att ha något att jaga.

Inför SM-tävlingarna i Ystad är hon är nyfiken på vad hon kommer att få möta.

– Det finns en del tjejer som har utvecklats enormt, så det ska bli spännande att se. Sen finns ju alltid Beatrice Lindkvist som jag har mött i många finaler, säger hon.

Ramon Malavé förväntar sig ett SM-guld till.

– Stephanie blir bättre och bättre, jag räknar med att hon ska leverera. Men jag säger aldrig att det kommer att bli så för marginalerna är så små i karate.

– Men hon håller så hög standard och har sådana kvalitéer att bara ett guld räknas, säger han.

Analysera mindre

Precis som i arbetslivet där Stephanie Kaup arbetar som managementkonsult utnyttjar hon sitt analytiska och taktiska övertag även i karaten.

– Folk kan bli galna på det, när jag använder min taktik och erfarenhet. Min fysik är också bättre än någonsin. Men jag är ganska enformig när jag fajtas, jag skulle vilja göra lite mer spexiga sparkar. Och min explosivitet kan bli bättre, säger hon.

Ramon Malavé håller inte med, för honom är den som kan vara först spektakulär. Händerna är snabbare än fötterna.

– Tidigare har hon varit för taktisk och inte vågat utmana i matcherna som hon kan. Men när hon nu går längre i de internationella tävlingarna visar hon utveckling där och i sitt eget kunnande, säger Ramon Malavé.

Han tror inte att hans adept har fått ut maximalt av sin förmåga ännu.

– Det har varit en lång process, men nu är hon mer trygg och avslappnad när hon tävlar. Kan hon dominera ännu mer kan det leda till EM och VM-medaljer.

2016 går VM i Österrike, i dagsläget ser Stephanie Kaup detta som en lämplig slutpunkt på karriären.

– VM på hemmaplan! Efter det gör jag en ny utvärdering och får se om jag fortsätter, säger hon.

I femton år har Stephanie kämpat för att nå världstoppen. Hon har svettats, stångats och frustat sig upp genom rankingleden, och det är först under detta år som hon nått den översta platån även på internationell nivå.

– Nu är jag den som folk hälsar på när jag kommer in i hallen, säger Stephanie Kaup.

magnus_ornhammar

Text: MAGNUS ORNHAMMAR Twitter: @ornhammar

Foto: Tom Mesic

Stephanie Kaup

Ålder: 28
Bor: Täby
Familj: Mamma, pappa, syster, sambo och två katter.
Yrke: Managementkonsult, Senior Associate.
Fritiden: Har träningen som sin hobby.
Längd/Vikt: 169cm/61kg.
Klubb i Sverige: Malavé Karate Do Stockholm.
Klubb i Österrike: Zen Tai Ryu Hak St. Pölten.
Kuriosa: Medlem i Mensa. Intelligenstestet utmanar deltagaren till logiskt tänkande, att se och analysera mönster under tidspress. Stephanie gjorde testet med sin syster, bägge klarade Mensa-standarden för medlemskap, 130 i IQ.
–- Men för mig är det viktigare hur du tillämpar din intelligens än en siffra. Jag är ingen aktiv medlem.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer