Nyhet

En titt på fight cardet på Superior Challenge 9

På lördag smäller det i Skandinavium när Superior Challenge 9 kommer till stan. Vi förväntar oss spännande matcher alltifrån debutanterna till main event. Där finns ingredienser för att detta kan bli en gala att minnas långt in i framtiden. I huvudmatchen ser vi Sami Aziz i sin avskedsmatch mot rutinerade Jens Pulver. Vi tippar en vinnare i varje match.

Sami ”Uzi” Aziz 6-3-1-1 vs Jens ”Little Evil” Pulver 27-18-1

Sami Aziz är ute efter en bra prestation i sin sista match. Han kommer kämpa till slutet, har han sagt. Aziz har inte fightats sedan 2010 då han mötte Joachim Hansen som är en världsfighter. Visserligen gjorde han bra ifrån sig i matchen men Hansen var numret för stort.

Jens Pulver har mött riktigt bra motstånd och började så tidigt som 1999. Han har vinst över BJ Penn bland annat. Med den erfarenhet han besitter så skulle allt annat än vinst vara en skräll. I mina ögon är Sami Aziz en underdog med allt att vinna. Han kommer in med en hög inre motivation, publikstöd och viljan att avsluta på topp i sin hemstad Göteborg och då kan allt hända. Jag tippar dock vinst till Pulver på TKO i rond 2.

David Bielkheden 18-12-0 vs Besam Yousef 6-2-0

Här är det skillnad i erfarenhet och bägge fighters har tidigare tävlat i UFC. Jag har en känsla att den här matchen är jämnare än vad folk tror. Bielkheden kommer från vinst och verkar ha fått en nytändning. I senaste matchen visade han att han kunde stå upp och fightas med ett bra självförtroende och visade på avvägd kyla i slag och sparkduellerna.

Besam Yousef slår hårt och är intensiv. Han har hemmaplan vilket sätter extra press på honom, något som brukar resultera i en forcerande stil med nävar som viner i luften. Han är ingen oäven grappler heller för den delen och dyker det upp en lucka så är han snabb på att gå på den. Framförallt gäller det halslås. Bielkheden tenderar att ha en upprätt fightingstil och riskerar att bli linjär och hamna något på hälarna. Dock har han en patenterad nedtagning med bra tajming som är svår att försvara sig emot. Besam är bra på att sprawla eftersom han gillar att använda nävarna. Hamnar kampen på marken är det en viss fördel för Bielkheden anser jag eftersom han har enorm erfarenhet och ett bra markgame. Att matchen går med internationella pro regler kan fälla avgörandet i denna täta matchning, ett endaste misstag kan göra att man blir träffad av en armbåge. Något som bägge fighters är väl förberedda på. Räkna med en intensiv match, någon vinnare har jag svårt att förutse dock. Jag sticker ut hakan och tippar på decisionvinst till Besam Yousef efter full tid.

Diego Gonzalez 15-9-1 vs Anton Kuivanen 18-6-0

Bägge fighters tillhör europaeliten och det är en jämn matchning erfarenhetsmässigt. Kuivanen kommer från en KO förlust efter bara 30 sekunder. En sådan smäll kan sätta griller i huvudet på vem som helst. Kuivanen ser dock starkare ut på pappret. Han har tävlat i UFC så sent som i februari i år med 1-2 i record och har sedan dess en vinst och en förlust. Gonzalez har sett riktigt bra ut i de tidigare matcherna och han har lyft sin fighting till en ny nivå, dock har han inte alltid räckt till i matcherna även om han har börjat mycket bra och träffsäkerheten och skarpheten har avtagit ju längre matcherna har gått. Den senaste matchen mot forna klubbkamraten Bielkheden så fanns inte intensiteten där, och han kom han inte i närheten av sina tidigare matcher, kanske orsakade prestigemötet en tillfällig svacka i självförtroendet.

I den här matchen handlar det givetvis om de fysiska förberedelserna men ännu mer om de mentala. Hur hanterar Kuivanen sin senaste förlust? Kan Gonzalez vara hungrig fightas på toppen av sin förmåga? Ju längre matchen lider desto större fördel för Kuivanen skulle jag säga. Jag tippas på decisionvinst Kuivanen efter 3 ronders krig.

Matti Mäkelä 12-11-0 vs Matteo Minonzio 18-16-0

Mäkelä har en förmåga att ta stryk och han bara fortsätter framåt. Minonzio är en fighter, kanske inte med världens vackraste stil men en tuffing som kan sätta skräck i vem som helst. Han har känslorna på utsidan och är adrenalinstinn. Minonzios chans är att vinna på en snabb TKO efter en ursinnig attack innan krafterna avtar i rond 1. Mäkelä är tillräckligt rutinerad och har ett pannben som tufft nog att stå emot Minonzio. Mäkelä är som en evighetsmaskin som kommer om och om igen och det känns som om Mäkelä har verktygen för att ta hem detta. Vinst på TKO (knä i huvud) rond 2.

Martin Akhtar 2-1-1 vs Damien Pighiera 5-3-0

Thaispecialisten och överlevnadskonstnären Akhtar saknar ett komplett markgame men äger en vinnarskalle utan dess like. Han kommer in för att fightas på riktigt. Lämnas utrymme för Akhtars stående game kan kvällen bli kortvarig. Fransmannen Pighiera är well rounded och rent generellt brukar fransmännen visa på ett bra markgame. Dock tror jag Pighiera inte har vad som krävs för att förändra den matchbild som Akhtar har i sitt huvud. Jag tror Akhtar tar detta redan i första ronden på TKO/ KO efter ett par ursinniga och stenhårda attacker. God natt och adjö.

Yosef Ali Mohammad 2-1-0 vs Duarte Fonseca 1-0-0

Tungviktskungen Yosef Ali Muhammad är fortfarande på grön kvist efter endast tre matcher i bagaget. Han har getts en lämplig uppgift i atletiske Fonseca. Proffsdebuten och vinst efter 20 sekunder höjde Mohammad till skyarna. Efter ytterligare två matcher har vi sett att han fortfarande lär sig och har en bit att gå för att etablera sig i divisionen. Fonseca bör dock inte bli något större hot för honom utan att känna till honom så väl. Vinst till Mohammad efter tung GnP i rond 1.

David Glasnovic 1-0-0 vs Magnus Strandner 4-3-0

Glasnovic med gedigen taekwondobakgrund och ett brunt bälte i BJJ och med ett gott självförtroende är en fara för vilken fighter som helst. Vinsten på en rolling kne bar i första matchen vittnar om en mental närvaro och hög teknisk kunskap. Strandner med brottarbakgrund och grapplingerfarenhet från VM där han bland annat mött Jeff ”the Snowman” Monson, samt mer erfarenhet från pro mma har en annan typ av fightingstil som är mer effektiv än vacker att skåda på. Glasnovic är nog snabbare och mer fantasifull i sina attacker medan Strandner är stark i sin brottning med press vilket kan orsaka problem för vem som helst. Frågan är hur bra brunbältet Glasnovic behärskar MMA:ns fundament när även slagen på marken är tongivande. Glasnovic är tuff men han måste se upp för Strandners BC-choke som överraskande kan avsluta en match när som helst. Svårtippat då bägge har teknikerna för att avsluta matchen. Tippar på vinst för Glasnovic på TKO i rond 3 efter en match som går fram och tillbaka.

Per Franklin 6-2-0 vs Emil Weber Meek 4-1-0

Franklin från Göteborg i sin absolut tuffaste match någonsin. Weber Meek är ett fysmonster med en vilopuls på 35 slag i minuten. Han har gått från klarhet till klarhet i sina matcher och vunnit alla sina matcher på TKO i första ronden. Det är också ett returmöte där det första mötet då i amatör MMA slutade med decisionvinst till Weber Meek. Franklin ser alltid stabil ut i sina matcher och hans taktik går ut på att ta ned etablera position och skada motståndaren med GnP eller försöka utnyttja motståndarens misstag och vinna på submission. Således en match mellan en stående fighter och en grappler. Weber Meeks formkurva pekar spikrakt uppåt och intensiteten finns där för att utplåna en halv stad. Franklin får helt enkelt se till att inte bli träffad av projektilerna som kommer och implementera sin gameplan och ha självförtroende i detta om det ska gå hans väg. Det blir ett krig i denna match. Ju längre matchen lider desto större fördel för Franklin då Webers alla tidigare matcher slutat i rond 1. Kommer vi förbi första rondpausen tror jag Franklin tar hem det på decision annars vinner Weber Meek på TKO i slutet på rond 1.

Simon Sköld 2-5-0 vs Marc Gomez Sariol 8-5-1

Sköld som är aktuell i SVT Plays dokumentär Slå han på käften har ett negativt record men den är inte beskrivande för Skölds kapacitet. Han har en farlig stående sida hos sig med sin explosiva karatebakgrund där attackerna kommer snabbt in. Han är inte helt olik Lyoto Machida i sin fightingstil. I sin senaste match på Superior visade Sköld prov på finfina tajmade nedtagningar vilket säkrade honom vinsten. I förhandssnacket pratas det om att det är två stående fighters men Skölds ökade självförtroende på marken och ökade erfarenhet säger mig dock att Sköld kan ta hem detta men att det kommer att ske på marken. Gomez Sariol är en stående fighter med dubbelt så många matcher som Sköld och fyrdubbelt som många vinster. Ändå tror jag den fysiskt starke Sköld står som segrare i rond ett på TKO efter slag på marken.

Mohammed Abdallah 3-1-0 vs Erik Carlsson 3-0-0

Ojojojoj. En av de mest intressanta matcherna på Superior i år. Det är två fighters i karriärens linda med stor potential. Bägge är benhårda i sin stil och vinnaren i denna match kan gå hur långt som helst. Det är lite make it or break it. Ett litet men avgörande vägskäl i dessa fighters karriär. Abdallah har en vinst mot Per Franklin på decision. Erik Carlsson har sett ut som en stridsmaskin där han mer eller mindre gjort precis vad han har velat med sina motståndare. Han kör utmattningsmetoden och maler ner motståndet rond för rond. Han väntar på att bytet är skadat, mentalt och fysiskt utmattad innan han sätter in nådastöten. Abdallah kommer komma ut med benhårda tekniker. Carlsson är lite av en slow starter och däri finns Abdallahs chans att chocka Carlsson som lätt blir stillastående när någon bombar. Abdallah kommer att träffa men i sina matcher har Carlsson garvat och skakat av sig smällarna som en annan Ivan Drago, men det har han inte råd med i denna match. Carlsson kommer att komma bit för bit, mer och mer vad matchen går. Han påminner väldigt mycket om Martin Kampman i sin stil dock med blygsammare thaiboxning. Vinst till Carlsson på guillotine i rond 3.

Linn Wennergren 1-1-0 vs Angelica Babbi 0-1-0

Linn Wennergren möter en italienska med judobakgrund. Kan bli tufft för Wennergren om matchen utspelas på marken då hon helst befinner sig i det stående gamet med slag, sparkar och knän. Till Wennergrens nackdel är även vikten då motståndaren Babbi vanligtvis är tyngre. Således kan tyngd + judo bli avgörande i matchen även om Wennergren är en mer komplett fighter. I hennes sista match visade hon prov på ett ökat självförtroende på marken med flera fina vändningar. Tror ändock på vinst för Wennergren på decision efter 3 ronder.

Michel Ersoy 1-2-0 vs Robin Gidlöv 2-0-0

Atleten Ersoy mot grapplern Gidlöv. Ersoy är i sitt livs form och har en vinst 2011 över Gidlöv i shootfighting. Ersoy är well rounded, men föredrar det stående har jag fått för mig. I matchen mot Sköld blev han nedtagen gång efter annan och har hans takedowndefence inte förbättrats finns risken att matchen kommer utspelas på marken.

Gidlöv har som proffs utvecklats och sett oerhört stabil ut så det är en spännande och jämn matchning. Gidlöv är giftig med sina guillotiner. Han har vunnit bägge sina proffsmatcher på just guillotine. Det tror jag kommer fälla avgörandet även i denna match. Gidlöv på submission i rond 2.

Martin Halvorsen 0-0-0 vs Dexter Dyall Wallin 0-0-0

Två proffsdebutanter som tävlat flitigt i shootfightingligan. Martin Halvorsen är obesegrad med 6 vinster som amatör. Han blev svensk mästare i shootfighting 2011. Dexter Dyall Wallin var obesegrad fram till den senaste matchen i amatör MMA där det blev förlust på submission mot tuffa Grbic Nebojsa. Således två fighters som har allt att vinna och inget att förlora i sin proffsdebut. Halvorsen känns fysiskt starkare och Dyall Wallin mer teknisk. I denna svårtippade match tror att Halvorsen står som vinnare på domslut efter fullt tid efter ett fullskaligt krig i en underhållande match.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer