Nyhet

Magnus Cedenblad ska banta 17 kg på 25 dagar

Den 26 oktober står Magnus Cedenblad öga mot öga mot italienaren Alessio Sakara på UFC. Det vill säga om han klarar vikten. Han ska gå ned 17 kg på 25 dagar. En till synes tuff uppgift. ”Det är inte idealt. Normalt brukar jag kapa ungefär ett kilo i veckan under uppladdningen inför match, det kommer …

Den 26 oktober står Magnus Cedenblad öga mot öga mot italienaren Alessio Sakara på UFC. Det vill säga om han klarar vikten. Han ska gå ned 17 kg på 25 dagar. En till synes tuff uppgift.

”Det är inte idealt. Normalt brukar jag kapa ungefär ett kilo i veckan under uppladdningen inför match, det kommer inte direkt fungera nu.”, säger Cedenblad i en intervju på Aftonbladet.

Anledningen till att Cedenblad har så många kilogram kvar att ta är bland annat att han har varit sjuk en vecka samt att han tagit matchen på kort varsel.

Tanken är att vikten han ska gå ner mest denna vecka som kommer samt sen plana ut viktminskningen för att kunna äta mer närmare matchen.

Samtidigt är det bara några dagar sedan en brasiliansk fighter dog på grund av den hårda bantningen. Att utsätta kroppen för extrem bantning på kort tid medför stora risker. Inre organ riskerar att slås ut och i värsta fall kan dehydrering i extremfall leda till döden.

Dana White sa nyligen i ett uttalande gällande den brasilianska fightern att ”ingen match är värd att dö för”.

Svenska fighters har hindrats från att delta i match i några enskilda fall, troligtvis på grund av för hård vätskebantning för att klara invägningen. Dödsfall har skett inom brottning, men aldrig i svensk kampsport.

Cedenblad är dock inte orolig:

”Önskescenario är att ligga på 90 till sista veckan. Jag är inte speciellt orolig.” säger Cedenblad i intervjun.

Till artikeln i Aftonbladet
Artikel om viktnedgång

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer