Nyhet

När livet och träningen inte är ordentligt matchade

Vi tränar rätt, vi planerar bra, vi äter rätt och vi kämpar på. Men ibland händer det. Det där som inte kunde hända. Det där som inte fick hända. Nått kom i mellan oss och vårt mål.

Livet kom i mellan.

För det är ju så. Vi arbetar, vi umgås, vi älskar och vi lever.
Av olika anledningar kan vi ibland helt enkelt inte göra som vi tänkt. Ibland är det planerat, ibland är det oplanerat. Ibland kan vi göra aktivt smarta val och ibland går det inte att välja oavsett hur smarta vi är.
Ibland orkar vi inte med frågorna och blickarna när vi äter något som avviker från arbetskompisarnas matlådor och ibland orkar vi inte förklara varför vi inte dricker alkohol på ”after worken”.

Och ibland går det inte att säga nej. Vi kan ibland helt enkelt inte sätta oss i situationen att vara den som tackar nej till det som värden bjuder på. Sånt händer också.

Låt oss ta ett exempel.

”Johan”, hög chef på ett industriföretag. Är på affäresresa Kroatien för att sälja in bolagets tjänster i landet. En mångmiljonaffär. Han blir bjuden på stor företagsmiddag av en potentiell köpare. Det äts bröd, det dricks fin sprit, det dricks fint vin, det äts mer bröd, det äts en riktig flott huvudrätt och det är efterätt med konjak. Johan äter i vanliga fall över lag mycket bra och smart mat hemma, han pusslar familjepusslet med två barn och lyckas ändå med 4-5 pass i veckan.

Johan vill inte vara med på dom middagarna egentligen. Han vill varken äta brödet eller dricka spriten. Men tackar han nej blir han en otacksam gäst och riskerar äventyra hela storaffären.
Han offrar här en del av sig själv för att lyckas i sin karriär.

Livet tillåter honom inte alltid att lyckas. Har det egentligen någon betydelse? Måste vi följa planeringen slaviskt? Kommer alla timmar av träning, matlagande och ätning att vara förjäves bara för att vi inte fixade den här affärsresan optimalt? För att vi inte lyckades hitta ett gym som dög till det vi skulle göra? För att vi inte orkade ta oss upp och springa intervaller dagen efter den stora företagsmiddagen?

Var med ordentligt nu. För ni behöver verkligen förstå detta:

Sluta ha sån jävla panik för att allt inte är perfekt hela tiden. Det kommer aldrig vara det. Det är ingen FARA om det inte är perfekt. Följ din planering så gott du kan och acceptera att det kommer tillfällen då du måste frångå dina principer.

Ibland behöver vi göra val som går emot våra principer för att kunna leva.

För om livet blir för komplicerat kommer träningen och hälsan ändå inte ha någon plats.

Jag som arbetar med träning och den här problematiken varje dag har alltid med detta i beräkningarna. Det kommer perioder där träning och mat fungerar bättre och det kommer perioder där det fungerar sämre för klienten.

När det gäller ”Johan” så löste vi efter ett gediget arbete problemet med att han glatt tar emot all mat men lämnar det på tallriken han inte skall äta.

Ingen reagerar – Alla mår bra.

Problemet löst och livet går vidare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer