Krönika Björn Rhodin: Motivation

Du har varit där. Jag har varit där. Världsmästarna har varit där. Alla har varit där. Alla som tränar har haft motivationsproblem någon gång. Små eller stora dippar i motivationen. Och precis det kommer denna krönika handla om. Att ta sig ur spiralen. Att bryta mönster.

Du har varit där. Jag har varit där. Världsmästarna har varit där. Alla har varit där. Alla som tränar har haft motivationsproblem någon gång. Små eller stora dippar i motivationen. Och precis det kommer denna krönika handla om. Att ta sig ur spiralen. Att bryta mönster.

Häng med så kollar vi på mina erfarenheter och tankar om just ”Motivation”!

Den kan försvinna efter en skada. Den kan försvinna efter en sjukdom. Den kan försvinna av att det blir väldigt mycket att göra på jobbet. Och den kan försvinna av precis ingen anledning alls.

Den är svår att hålla uppe och den är svår att plocka upp.
Ändå är den så fruktansvärt viktig.

När jag jobbar med mina klienter är det i mångt och mycket ett enda coachande och ”motivationsboostande” alltihop. Träningen är faktiskt i många fall sekundär.
Vissa behöver stora ”morötter”, andra behöver struktur och kortsiktiga mål. Andra behöver bara ha två fasta tider i veckan för att komma ifrån jobbet för att bli motiverade. Alla har sina behov. Inga är de andra lika.
Vad som kommer fungera för dig är väldigt svårt att säga såhär i en text men vi skall kolla på ett par grejer som jag erfarit under nästan ett decennium nu.

  • Motivationen behövs först och främst i början på vad det nu är man skall företa sig. Tids nog går även tung träning på rutin och då gör det inte jättemycket om motivationen sviktar en kort period.
  • Det är osannolikt att motivationen kommer inridande med en jungfru i vit sommarklänning på en enhörning. Det är alltså ingen idé att vänta på att den kommer.

Ibland är det helt enkelt så att man måste sätta igång utan motivation.

  • Planering är struktur gör att du kan förbereda dig mentalt på träningspasset. Utan struktur kommer det lätt saker i mellan och motivationen blir pressad allt längre ut ur ditt liv.
  • Tänk! Varför tränar du? Vad fick dig att börja? Vad fick dig till att fortsätta? Vad fick dig att tappa motivationen? Enkla frågor med svar som du redan vet. Ibland räcker det att lyfta upp dessa till ytan.

Jag jobbar dagligen med den här typen av frågor med klienter som är allt ifrån elitidrottare till vardagsmotionärer som precis tagit beslutet att få ordning på sin kropp. Alla går upp och ner i motivationen och alla var rädda för precis just det.
”-Men vad gör jag om jag tappar motivationen?”. Och alla får samma svar av mig.
Du KOMMER att tappa den förr eller senare. Människan fungerar så. Men sitt då lugnt i båten och fokusera på de fyra punkterna precis ovanför här.

Motivation – Det var ingen som sa att det skulle vara lätt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer