Nyhet

Emil Hartsner: I USA för att bli bäst

I Fighter Magazines sommarserie om svenska fighters som temporärt eller permanent flyttat och tränar utomlands har turen kommit till Malmöiten Emil Hartsner.

Du tränar på Frontier i Malmö men har nyligen åkt utomlands för att träna. Vad var det som lockade?

– Jag har inte helt flyttat till San Diego, men det är ett framtida mål. Det är massa saker som måste klaffa så som visum o.s.v., så det kommer att ta lite tid, men jag kommer att åka fram och tillbaka mellan USA och Malmö.
Det som lockar att bo och träna i USA är för att bli bäst, jag har egentligen allt som jag behöver hemma i Malmö, bra tränare och träningskamrater, men det är mitt mål är att bli så bra som möjligt och genom att omringa sig med världsmästare och massvis med duktiga atleter så känner jag att jag kommer gå hela vägen.

Var bor du nu?
– Jag bor just nu hemma hos en familj som jag och Oliver Enkamp lärde känna här. De tar hand om mig och jag är oerhört tacksam för det, men jag håller på att kolla boende. Så fort jag fixat visum så kommer jag att skaffa något eget och bygga upp ett liv här.

Vilka tränar du med?
– Varje dag omringas jag massa moster, jag får oerhört bra sparring och råd varje dag avDominick Cruz, Michael Chandler , Myles Jury, Phil Davids, Brandon Vera, Rolando Perez, Danny Martinez, Jeremy Stephens, Nicki P, Reuben Duran, listan kan göras lång.

Hur försörjer du dig?
– Pengar är alltid ett problem, men jag har verkligen tur att omringas underbara människor som hjälper mig, Mange på Ompu, units.se, min coach Robert Sundel och mina föräldrar gör att min dröm är möjlig att fullfölja.

Finns det andra svenskar som du umgås med och tränar med?
– Just nu är Herdem från Pannkakan (Pancrase Gym, reds anm.) i Stockholm här och kör, riktigt trevligt och duktig kille, så ser fram emot att lära känna honom mer. Annars för tillfället är det inga andra svenskar. Umgås även med talangen Ryan Scope från England, ruggigt duktig kille.

Hur hög klass håller svensk kampsport jämfört med internationell standard anser du?
– Som jag sagt innan är vi i Sverige verkligen bra, vi är mer tekniska är det flesta länderna tycker jag, det enda som vi saknar är ”killer instinkten”. I Sverige är vi bekväma med bra jobb och en bra vardag, här borta känns det som att detta är den enda vägen ut ur ”ghettot” så de ger verkligen alltid allt det har.

Vilka är de största fördelarna respektive nackdelarna med att bo och träna utomlands?
– Fördelarna med livet här och tempot och sparringen och erfarenheten som grabbarna här har. Sen att man har massa folk som jobbar heltid med att vara på gymmet och ta hand om en: fys, plattor, o.s.v. vilket jag gillar.
Nackdelarna är väl att man saknar sin familj och vänner, men det är en uppoffring som jag är villig att ta för att bli bäst. I och med att det finns massa stjärnor här blir det lätt att man försvinner i skuggan, vilket jag lärde mig första gången jag var här. Men nu vet ja hur man måste bete sig för att maximera sin träning.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– En vanlig dag här börjar med första passet 10.30 då är det så kallad proffs träning, beroende på vilken dag det är så varierar det mellan sparring, brottning och grappling. 12.00 slutar träningen och dags för lunch och en ”gubbapaus” sen vid 18.00 är det dags igen för ett pass, då har jag ett schema som jag går efter, fys med coach Doug, plattor, grappling, brottning ,drills med grabbarna och coacherna, eller så åker jag iväg till en ”riktigt” BJJ klubb för att få så bra sparring som jag kan. Detta repeteras måndag-fredag, lördag kör de killarna som vill i PRO gruppen fys, sen blir det stranden och Surfingbrädan för hela slanten.

Skulle du rekommendera andra att bosätta sig utomlands?
– Det är en stor omställning att bosätta sig i ett annat land, långt från familj, vänner och säkerheten vi har i Sverige. Men alla dessa uppoffringar kommer löna sig till slut. Så jag rekommendera att testa på det, men det är inte för alla att lämna allt man är van vid hemma, utan det krävs nog en speciell person för att klara av det.

Hur ser kampsportshösten ut?
– Hösten är inte planerad än, utan jag ha daglig kontakt med coach Bobby hemma för att få en match bokad. Jag hade ställt in mig på att fightas på Heroes, men tyvärr så blev det ombokat. Men det finna några andra galor att välja på. Jag hoppas att få gå i Göteborg på The Zone i oktober,gillar verkligen The Zone! Sen vill jag avsluta året med en match hemma i Malmö! Vi får se vad som händer, jag skyndar långsamt för att nå mitt mål, UFC-kontrakt.

Vad har du för långsiktiga mål?
– Att skriva på mitt UFC-kontrakt och stanna där tills jag är redo att lämna sporten!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer