Troéng: ”Jag hade sagt att jag aldrig skulle söka till TUF”

INTERVJU. Tor Troéng åkte till uttagningen för The Ultimate Fighter i höstas för att visa upp sig. Han gillade inte seriens format och tyckte att det var fel väg i karriären. Men den 22 januari finns han med när säsong 17 har premiär. På spel står en plats i huset.

Nästa svensk i The Ultimate Fighter är 29-åringen Tor Troéng från Umeå. Att det blev just honom är rätt osannolikt då han sedan länge hade bestämt sig för att aldrig söka till serien. Men två veckor före uttagningen beslutade han sig för att åka dit.
– Jag såg det länge som något jag inte ville göra. Jag hade sagt att jag aldrig skulle söka. Jag såg det inte som rätt grej för min karriär. Jag tyckte inte serien visade en bild av sporten som jag delar. Jag såg det mer som en dokusåpa, säger Tor Troéng dagen efter att UFC presenterat vilka säsongens deltagare är.
Hans motstånd till serien bottnar i dess format.
– Det är inte riktigt vad jag vill se. Det är för mycket dokusåpa och drama. MMA är redan fyllt av drama och då behöver man inte plocka in saker som inte är relaterade till sporten. Som alkohol och annat som händer i huset. Jag tror att folk vill se mer av det idrottsliga.
Ändrade sin inställning
Men inför uttagningen började Tor Troéng omvärdera sin bild av serien.
– Jag började att se det mer som ett sätt att komma in UFC istället för bara en dokusåpa. Alla vägar in i UFC är bra vägar, det gäller att ta chansen. Jag vill komma in vad som än krävs, säger han.
När han väl var på plats i USA för att visa upp sig med ungefär 250 andra sökande fick han omvärdera sin inställning om att bara vara där för att visa upp sig. Dessutom kände han att han kanske var en person som UFC ville ha.
– Amerikanerna i MMA-världen är ganska stereotypa. Bara det att jag är från Sverige och har en akademisk utbildning gjorde att jag stack ut. Jag kände att det var flera bitar som gjorde att jag avvek från den genomsnittsliga fajtern. Jag behövde inte heller spela eller så utan kunde vara den personen jag är, förklarar han.
Hur upplevde du själva uttagningen?
– Det kändes som att de egentligen brydde sig mest om våra records. På uttagningen grapplades vi i två minuter och sedan var det intervju. Då hinner man inte visa upp sig särskilt mycket. Jag tror att de redan hade en bra bild av vad de sökte.
Efteråt fick Tor veta att han hade gått vidare. Men det var först två veckor före inspelningen startade som han fick besked om hur långt han hade gått. Han skulle vara en av de 28 utvalda som efter en utslagsrunda bantas ner till de 14 som tar plats i det beryktade huset. Dessa delas sedan upp i två lag som tränas av Jon Jones respektive Chael Sonnen.
Hur det gick i elimineringsrundan får Tor givetvis inte berätta.
– Jag kan inte säga någonting ännu. Hur det går visar sig i första avsnittet den 22 januari.
Nöjd med att ha sökt
Hur det än går i säsongen kan Tor redan nu säga att han inte ångrar beslutet att trots allt söka.
– Oavsett hur det går har det gett mycket både personligt och för karriären. Det är ett steg närmare UFC och jag rekommenderar alla att söka. Jag hatade verkligen programmet innan men har ändrat åsikt nu. Bilden man får av serien på TV är inte riktigt sann. Man kan välja att se på det som en dokusåpa eller som den tuffaste turneringen på jorden. Det blir vad man gör det till helt enkelt, säger han.
Hur ställer du dig till att bli känd genom The Ultimate Fighter?
– Jag är lite kluven till det. Det är bra för min karriär att folk vet vem jag är men jag tycker personligen det är skönt att vara anonym. Det är det jag gillar med att bo här uppe i Norrland. Här är det mer tillbakalutat. Det är skönt att ha när man växlar värld till USA där allt är större. Där kommer nog TUF att vara en större grej tror jag.
Forsätter att arbeta med forskning
Och hur det än går håller Tor fast vid sitt jobb som forskningsassistent vid Umeå universitet.
– Jag trivs med jobbet och gillar att ha ett mångsidigt liv. Även om jag skulle kunna leva på min idrott vill jag ha båda bitarna. Ibland måste jag kanske jobba mindre men jag vill ha kvar det, säger han.
Och mindre jobb lär det nog framöver om han vinner sin match i första avsnittet den 22 januari och blir en av de 14 som tar plats i huset.
Vårens säsong av TUF sänds på FX och pågår i 13 veckor och slutar med den stora finalen i Las Vegas där en mellanviktare utses till ”The Ultimate Fighter” och vinner ett kontrakt med UFC.

Läs mer om säsongen här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer