Nya regler på SM i thaiboxning 2013

Under SM i helgen tilläts för första gången endast en deltagare per klubb i varje viktklass. Men till nästa års SM ändras reglerna igen. Då kommer endast de bästa att få ställa upp och åsikterna kring förändringen går isär.

En av sporterna under den nyligen avslutade SM-veckan i Östersund var thaiboxning. Inför mästerskapet hade reglerna ändrats så att varje klubb endast fick ha en utövare i varje viktklass.
– När vi skulle vara med på SM-veckan ville vi inte riskera att två personer från samma klubb möts i en final och står där och duttar mot varandra. Den situationen hade vi för något år sedan och det var sämre än sparring, säger Fredrik Johnson, ordförande i Svenska muaythai-förbundet.
De nya reglerna fungerade dock inte riktigt som man hade tänkt sig.
– Alla förstod budskapet men struntade i att följa det. De startade fiktiva klubbar så att de kunde få med två utövare i samma viktklass ändå. Till exempel möttes två som tränar hos Slagskeppet i kvalet och en av dem drog sig ur medan den andre gick till final och fick då en lättare väg, säger Fredrik Johnson.
Därför beslutades det på förbundets årsmöte den 15 januari att reglerna ska ändras igen.
Till SM 2013 de åtta bästa i Sverige i varje viktklass få ställa upp. Uttagningen görs baserat på antal matcher och insamlade poäng under året och de åtta högst rankade oavsett klubb ska erbjudas en plats på SM. Kvartsfinaler och semifinaler ska sedan arrangeras en dag och finalerna dagen efter.
– Jag var emot regeländringen men fick vika mig för majoriteten. Nu kan återigen två från samma klubb mötas och någon ge upp till förmån för sin klubbkompis, säger Fredrik Johnson.
En lösning säger han blir att domaren ska diska båda utövarna om de inte fajtas fullt ut under en match, precis som man gör i Thailand. Att hindra avhopp före matchstart finns det dock ingen lösning på säger Fredrik Johnson.
Någon som däremot tycker att nästa års SM-regler är bra är Slaggskeppets ordförande Peter Lööf.
– Reglerna förändras hela tiden i en så här snabbt växande sport. Det här kanske kommer att göra det svårare att slå sig in för nykomlingar men eftersom SM tar ut VM-laget så är det här bra, säger han.
Slagskeppet var en av de klubbarna som fick låta utövare tävla för andra klubbar på SM och Peter Lööf välkomnar därför ett rankingsystem.
– Rankingen kommer att visa vad du uppnått och de löser problemen som vi hade i år med att folk hittar vägar runt. Rankingen kommer att ta fram de bästa.
Att utövare från samma klubb skulle vägra möta varandra i en eventuell SM-final tror Peter Lööf inte heller blir ett problem då.
– Har man kommit så långt som till en SM-final har man nog nått en viss nivå och klarar av att möta en klubbkompis, säger han.
August Wallén, chefsinstruktör på Fighter Muay Thai, är lite mer försiktig.
– Det är svårt att veta hur det blir utan att ha sett utfallet, men jag har mina farhågor. Man har infört för många begränsningar på kort tid. Tittar man på årets SM var det knappast för många deltagare i någon viktklass. Damernas 60 kilo utgick och i herrarnas 81 kilo var det direktfinal. Frågan är om en ranking där de åtta bästa tas ut till SM är lösningen, säger han.
Däremot håller han med Fredrik Johnson om att utövare från samma klubb inte bör mötas.
– Jag tror bara det går om man verkligen inte gillar varandra. Till och med i submission wrestling har man haft sådana problem och där får man inte ens slå varandra. Jag tror de flesta har den känslan.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer