TT rättar om dopning

Nyhetsbyrån TT gick tidigare ut med att dopningen ökat drastiskt i idrotterna under Svenska Budo- & Kampsportsförbundet. TT fick en del kritik därefter och skriver nu att kosttillskott ligger bakom dopningsökningen. TT har även tagit ett snack med SB&K:s ordförande Stefan Stenudd och David Bielkheden.

Ur TT:s artikel:
Kosttillskott bakom dopningsökning
Budo- och kampsportförbundet hade inför 2010 inte haft ett enda dopningsfall, om man räknar med de idrotter som i dag finns i förbundet. Under 2010 fastnade fem i dopningskontroller.
Och det kan till och med bli fler. Många av fallen verkar vara kosttillskott, säger Stenudd.
En av dem som åkte fast för dopning i fjol är MMA-profilen David Bielkheden som vid en gala i oktober testades positivt för methylhexanamine. Han hade fått i sig medlet via kosttillskott.
Det känns för djävligt. Jag har förespråkat en ren idrott under mina tio år i den här sporten, säger han.
Problemet, menar han, är att det inte framgår av innehållsförteckningen vad kosttillskotten innehåller.
Och en del förbjudna substanser har olika namn. Det är en djungel.
RF och Sveriges olympiska kommitté (SOK) uppmanar idrottare att avstå helt från kosttillskott.
Men jag måste äta kosttillskott, jag har inte en chans att äta så mycket som jag behöver då jag tränar sex timmar om dagen, säger Bielkheden.
Han ska överklaga den tvååriga avstängningen, men tror inte att chansen är så stor att bli friad eller få ett kortare straff. Bielkheden skissar nu på en antidopningskampanj och att kanske hålla föreläsningar om hur man ska undvika att få i sig förbjudna medel. Läs artikeln i sin helhet hos Dagens Nyheter
Vad är kosttillskott?
Kosttillskott tillhör kategorin livsmedel som inte kräver tillstånd. De kosttillskott som används inom idrotten kallas för sportprodukter och inte kosttillskott eftersom de innehåller stora mängder energi. Det är företagarens ansvar att de är säkra. Det är de kommunala inspektörerna som ansvarar för kontrollen.
Det finns kosttillskott som räknas som naturläkemedel. Dessa är kontrollerade och godkända/registrerade av Läkemedelsverket.

Riksidrottsförbundet (RF) avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.
Kosttillskott som RF varnar för: Djungle Warfare, Vyo Tech Viraloid, Crack, Jack3d, Black Burn, Hyperdrive 3.0+ samt Novedex XT.

Källa: Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Riksidrottsförbundet.

Dopning i Sverige 2010
• Av 42 dopningsärenden 2010 gällde 13 fall elitidrottare/elitledare (internationellt tävlande, landslagsnivå eller bollsporternas högsta serier), 6 tävlingsidrottare (tävlingsaktiva på lägre nivå) och 23 motionärer.

Nyhetsbyrån TT gick tidigare ut med att dopningen ökat drastiskt i idrotterna under Svenska Budo- & Kampsportsförbundet. TT fick en del kritik därefter och skriver nu att kosttillskott ligger bakom dopningsökningen. TT har även tagit ett snack med SB&K:s ordförande Stefan Stenudd och David Bielkheden.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer