Kosttillskottssponsor uttalar sig

Fredrik Bengtsson, presschef på CDON Group tillika presschef på Gymgrossisten uttalar sig om doping och om deras sponsring av David Bielkheden som blivit fälld för substansen methylhexanamine som finns i kosttillskott som bland annat Gymgrossisten saluför.

David Bielkheden har åkt fast för doping och beslutet har tillkännagivits idag. Fighter Magazine kontaktade Gymgrossisten som är en av Bielkhedens sponsorer i och med att det finns misstanke om så kallad misstagsdoping via kosttillskott.

Bielkheden har idag åkt fast för doping, vad har du för kommentar?
– David är en av de atleter vi stödjer. Vi beklagar att han blivit fälld för doping.

Innebär det att han inte längre kommer att bli sponsrad av er?
– Vi har en antidopingklusul i avtalen, men vi har inte hunnit prata med David än. Det måste vi göra innan vi beslutar att göra något.

Han har fällts för substansen methylhexanamine, det finns tydligen i kosttillskott som ni säljer. Är det så att han kan fått i sig det via något av era kosttillskott?
– Den substansen förekommer i vissa välkända kosttillskott på marknaden. Det ska finnas med på innehållsförteckningen och vi har även i vår butik lagt en varningstext på hemsidan om att testade atleter inte skall inta tillskottet. Det är atletens skyldighet att veta vad han stoppar i sig och vi försöker vägleda dem.

Vad har ni för syn på doping, vad har företaget för policy?
– Vi tar avstånd från all form av doping.

Ni säljer ändå kosttillskott med methylhexanamine i.
– Det kallas även Geranium extrakt, detta är tillåtet i kosttillskott men får inte intas i tävlingssammanhang eftersom ämnet är dopingklassat. Det finns många ämnen på Wadas lista som är ok att ta om man tränar, men som inte får intas av testade atleter. Alkohol är ett annat förbjudet ämne på Wadas lista.

Tycker du att informationen är tillräckligt tydlig? Är det inte lätt att göra fel som konsument?
– Jag kan bara svara för våra internetbutik där produkterna är tydligt märkta med en text som säger att de inte ska intas av testade atleter.

När tillkom dessa varningstexter på hemsidan och har informationen alltid funnits på förpackningen?
– På innehållsförteckningen ska de funnits hela tiden. Jag vet inte när vi kompletterat med varningstexter på hemsidan. Så fort Wada uppdaterar listorna, försöker vi hjälpa till med vägledning.

Vem tycker du bär ansvaret egentligen? Ni tjänar ju uppenbarligen pengar på att sälja dessa produkter?
– Det är de tävlandes skyldighet att veta vad de stoppar i sig. Som sagt, allt ska stå på innehållsförteckningen och vi har även varningstexter på hemsidan.

Så du anser att att det är individens ansvar helt och hållet?
– Ja, de som lyder under Wadas regelverk är skyldiga att följa det.

Vad anser du om att David Bielkheden nu åkt fast för doping?
– Det är tråkigt när någon blir fälld för doping, det är trist för sporten. Vi får prata med honom innan jag säger mer, vi vill prata med David först, inte gå via media.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer