Svensk Karate gör sin största ungdomssatsning någonsin

Svensk karate gör största satsningen någonsin på utvecklingstrupp i kata och kumite – med sikte på kadett- och junior-EM i Serbien 2011. I höst startar Karateförbundet de första nationella karatelägren för lovande kadetter.

Den 21-22 augusti hålls ett läger i Åtvidaberg för lovande kadetter i kumite och den 4-5 september arrangeras ett läger i Växjö med inriktning mot kata. Deltagarna kandiderar sedan till kommande kadett- och junior EM i februari 2011 i Serbien – och längre fram även en plats i Svenska karatelandslaget.

– Det är första gången som förbundet satsar specifikt på detta sätt. Vi har föryngrat hela landslagstruppen och gör en nystart med att söka talangerna redan från 13 års ålder. I landslagssammanhang blir man junior från och med 16 års ålder. Även om vi tagit någon medalj här och där under de senaste tio åren så har vi inte haft någon samlad framgång. Det är dags med lite nytänkande i landslagssammanhang, säger Birgitta Lindblom General manager för landslagsverksamheten.

– Trycket är stort från ”karatesverige” att vi kommer igång med utveckling av lovande kadetter både i distrikten och på nationell basis. Detta speciellt med tanke på de suveräna resultat våra unga juniorer levererade sist på Nordiska mästerskapen, säger Birgitta Lindblom.

Grundkraven på de unga talangerna är att de ska vara lägst fyllda 13 år och ännu inte ha hunnit fylla 16 år, ha lägst 6 kyu. Dessutom måste de ha en god fysik, bra attityd och stor potential för utveckling.

Tomas Karlsson, ansvarig för lägret i kata, tror att satsningen kommer att betyda mycket för kadetternas utveckling.
– Satsningen ska ge struktur och stabilitet åt redan etablerade samt ge möjligheter att hitta nya talanger. Tävlingar och organiserad träning ger bättre fysik och mental kapacitet vilket bör underlätta övergången till ett framtida seniorlandslag, vilket även bör innebära bättre prestationer internationellt, säger Tomas Karlsson.

Joakim Engman, som ansvarar för kumitelägret, instämmer:
– Den här satsningen från förbundet på de bästa talangerna i Sverige inom karate är jätteviktig. Lägren ger ungdomarna möjligheter att träffas och träna tillsammans och ge dem nya utmaningar med internationellt motstånd. Sverige ligger efter många andra länder och det här behövs för att bryta gränser inom svensk karate, säger Joakim Engman.

Mer info om Karateförbundet finns på www.karateforbundet.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer