”Jag tror jag har chans att vinna VM”

Elina Nilson är Sveriges första professionella kvinnliga MMA-fighter. Hon blev i år svensk mästarinna i thaiboxning och är därmed kvalificerad till VM senare i höst. Nu befinner hos sig i Thailand för att träna och tävla, här näst tävlar Elina på på Queen’s Cup den 11 augusti.

Namn: Elina Nilsson
Vikt: -67 kg
Längd: 177 cm
Ålder: 29 år
Klubb: Gladius MMA/Fighter Muay Thai (FMT)
Team: Shooters MMA Fight Team
Fightrecord: MMA 0-2-0 Pro Muay Thai 3-0-0
Meriter:
Svenska Mästarinna Nybörjar Mästerskapen i Boxning 2006 -66kg
Svensk Mästarinna Thaiboxning 2009 -67 kg

Du har match den 11 augusti på Queens Cup. Berätta om dina tankar kring matchen!
– Queen’s Cup är en stor tävling, räknas som en av de allra största i Thailand. Är glad för att Tiger Muay Thai givit mig möjligheten att tävla och jag ser mycket fram emot att gå matchen.

Du har en lång tränings och tävlingserfarenhet i såväl orientering som taekwondo. Har du någon nytta av dina erfarenheter inom dessa områden inför dina MMA och thaimatcher?
– Absolut. Träningsmässigt är jag sedan barnsben van att träna hårt och mycket. Som barn och tonåring tränade och tävlade jag mycket i orientering och terränglöpning. Att träna hårt känns naturligt och att tävlings- och match träna är något av de bästa och roligaste jag vet.
Har tävlat lika länge som jag tränat och det har givit mig kunskap inte minst om mig själv, erfarenheter och en rutin som självklart är mycket värdefull. Själva tävlingsmomentet, oavsett idrott, har alltid tilltalat mig mycket och det är en svår men stimulerande utmaning att vara bäst/lyckas när det gäller.

Att fightas professionellt i Muay Thai och MMA, hur skiljer sig förberedelserna tycker du?
– Bortsett från mina förberedelser inför SM i Tthaiboxning tidigare i år så har jag tränat thaiboxning och förberett mig för mina thaiboxningsmatcher framförallt i Thailand så ur den aspekten har förberedelserna skiljt sig.
August Wallén (Gladius MMA, Shooters MMA Fight Team) är min tränare och coach i thaiboxning såväl som i MMA så träningsfilosofin och förberedelserna är på många sätt lika oavsett vilken stil jag förbereder mig att tävla i. Thaiboxning och MMA kräver olika saker av utövaren så träningen läggs självklart upp anpassat efter det.

Har du nytta av att fightas i bägge disciplinerna?
– Det är jag övertygad om. Att träna och tävla i thaiboxning gör mig bättre och hårdare i stående fighting vilket jag har nytta av i MMA:n. Tävlar även i amatörboxning och att tävla mycket i olika fullkontaktstilar bidrar till en tuffhet, mångsidighet och rutin.

Skulle du rekommendera andra att göra likadant?
– Fler och fler tjejer söker sig till kampsport men det kan fortfarande ibland vara svårt att hitta motståndare och att tävla i flera stilar är ett sätt att kunna tävla mer och oftare.

Tror du att du hade blivit en bättre MMA-utövare eller Muay Thai-fighter om du endast fokuserat på en sport?
– Svårt att svara på. Jag har hittills känt att jag blivit en bättre fighter av att syssla med båda stilarna och att det ena inte behöver utesluta det andra.

Somrarna tillbringar du gärna i Thailand, vad är det som gör att du åker tillbaka år efter år?
– Jag har jobbat tillsammans med samma thai-tränare, Jeab, under alla mina resor förutom den jag befinner mig på nu. Jeab är en av mina bästa vänner och en av de bästa tränarna jag jobbat tillsammans med under mitt idrottsliv. Han är numera pensionerad men har under mina vistelser i Thailand engagerat sig väldigt mycket i min träning och i min utveckling som fighter. Nu tränar jag under Moo som tränade och fightades samtidigt som Jeab i Bangkok. En anledning till att jag åker tillbaka är att träningen är väldigt bra och för att det finns en aldrig sinande källa av kunskap och rutin. En annan anledning är att jag i Thailand kan koncentrera mig till 100% på träningen då jag inte i lika stor utsträckning behöver fördela tiden mellan träning, jobb och andra åtaganden. Sist men inte minst så finns det stora möjligheter att gå matcher. Hemma är sommaren lågsäsong och det finns inte lika mycket möjligheter upprätthålla tävlandet.
Thailand har liksom alla andra länder och kulturer sina baksidor men något jag tycker om med Thailand är sättet man lever tillsammans. Man tar hand om varandra, sina vänner, sin familj, man hjälps åt. Det finns en gemenskap, vänlighet och hjälpsamhet jag inte upplever i alls lika stor utsträckning hemma. Stress är mindre påtagligt och man kan ta dagen mer som den kommer. Mina vistelser i Thailand har varit ett sätt att ta mig till nästa nivå i min thaiboxning, träna hårt och tävla men det har också varit ett sätt att vara ledig och ladda inför kommande säsong.

Möter du fördomar gentemot din satsning? Att fightas och få blomkålsöron känns kanske inte så kvinnligt? Hur bemöter du dessa fördomar?
– Jag möter fördomar ibland. Upplever att dom i de flesta fall bygger på okunskap och värderingar. Mestadels är fördomarna jag möter inte särskilt djupt rotade och många har i sådana fall ändrat uppfattning kring mig, min satsning, kring kampsport efter att dom träffat mig, besökt klubben, tävlingar, etc.

Vad är ditt mål att träna och tävla?
– I år vill jag vinna Queen’s Cup, mina MMA-matcher och VM i Thaiboxning. Jag vill fortsätta bli bättre på allt och satsa mot det internationella toppskiktet.

Vad innebär träningen för dig?
– Glädje! En livsstil som får mig att må bra och något som tar mig mot mina mål.

Hur tacklar man motgångar och skador?
– Motgångar är inte roligt men en del av idrotten. Tror att man genom att aktivt jobba med mental träning, de mentala aspekterna av tävling och prestation, skaffar sig en förmåga att hantera motgångar på ett bra och konstruktivt sätt.
Alla som varit skadade vet hur tungt det är och jag har haft min beskärda del. Det bästa man kan göra är att ta tag i det direkt, göra det man kan varje dag och sköta allt från rehabilitering till alternativ träning och göra vad man kan för att så snart som möjligt vara tillbaka på banan igen. Tålamod, målmedvetenhet, professionalism och vilja är ledord.
Omge sig med vänner familj och personer som ger positiv energi är också ett tips. August och pro-gruppen på Gladius MMA har alltid hjälpt och stöttat mig genom mina skadeperioder.

Att bli Svensk Mästarinna i thaiboxning i år, var det något du hade räknat med när du ställde upp?
– Nej, men jag hade som målsättning att vinna. Jag tränade för att vinna och det var guldet jag gick in för när jag gick upp i ringen.

Vad tror du om dina chanser på VM i slutet på november?
– Jag tror jag har chans att vinna VM. Liksom inför SM är det guldet jag satsar på och förberedelserna har börjat. Att vara i Thailand var ett medvetet val för att lägga grunden för VM-satsningen. Träningen går mycket bra här och resan har börjat!

Blir det full thaiboxningssatsning nu fram till VM?
– Jag kommer träna både MMA och thaiboxning från det att jag kommer hem i augusti. Kommer även fortsätta träna kettlebells för Tommy Blom www.tenacity.se. Kettlebellsträningen är ett mycket bra komplement till den övriga fys- och stilspecifika träningen.

Hur är det att träna och leva i Thailand?
– Det är ett enkelt liv; man tränar, äter och sover och badar :-) – i alla fall om man är i Phuket. Det mesta är fortfarande relativt billigt; boende, träning, mat. Det finns gym överallt så det är bara att resa runt och prova vilket gym som passar en bäst. All gym har i princip samma upplägg vad gäller träningen: ett morgonpass och ett eftermiddagspass (mån-lör) som båda är ett par timmar långa. Många gym erbjuder även privatlektioner. På passen ingår alltid one-to-one träning med en thai-instruktör, hur stor del av passet beror på gym och antal tränande. Träningen är enformig men givande då thai-instruktörerna har en gedigen kunskap.
Maten är god, nyttig och lättillgänglig, det finns mat-ställen överallt och det är alltid öppet.
Gymen erbjuder ofta boende i olika prisklasser i närheten av campen. Om inte så finns det Guest Houses, bungalows, etc till uthyrning överallt och dom flesta är utrustade med riktig dusch (varmvatten) och toalett. Numera finns det också ofta tillgång till trådlöst Internet.
Thailändarna är ett trevligt, vänligt och hjälpsamt folk.

Vad ska man tänka på om man vill åka ner och träna och stanna några månader?
– Ha fixat visum innan så man slipper omständigheterna kring det i Thailand.
Se till att ha en bra försäkring ifall man skulle behöva uppsöka sjukhus. Vården är bra och effektiv men dyr. Inte boka för mycket i förväg då det är enkelt och billigare att fixa boende, träning, etc på plats. Börja lugnt med träningen och öka träningsdosen successivt.
Träna på att pruta. Det förväntas så gott som överallt att man prutar så utgångspriset på boende, träning, varor, mopedhyra, mm är ofta satt högt. Ha med magsjuke-tabletter och se till att du är vaccinerad. Packa lätt, det mesta är väldigt mycket billigare här än hemma.

Oumbärlig ägodel som du har med dig?
– Min dator.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer