Efter EliteXC / Strikeforce

När en gala flöt förbi i en ljummen förutsägbarhet där allt gick som väntat, blev inget som någon hade trott på den andra. En aktiv helg i internationell MMA lämnade mycket utrymme för diskussioner som kommer rasa på ett bra tag.

Katastrof är ordet. För EliteXC, för hype och publik, för marknadsföring och en ljusnande framtid. Efter att Ken Shamrock tvingats ställa in, vilket var den första spiken i kistan, tog man det riskabla beslutet att låta en nobody ersätta mot Kevin ”Kimbo Slice” Ferguson. Seth Petruzelli, för allt i världen en mer värdig utmanare än gamle Shamrock, tog matchen i sista sekund och avslutade Kimbo på drygt tio sekunder.

Om ändå ghettots flaggskepp Slice hade fallit mot en kändis, eller efter ett krig, eller vad som helst. Utom detta. En bortglömd UFC-veteran, en kort höger och ett korthus som föll ihop. Ridå. På kortare tid än det tar för de flesta matcher att starta, dog något som byggdes upp på Miamis gator, vidare till Youtube och stora arenor. Slice kommer få svårt att toppa ett card igen, efter haveriet på Bank atlantic centre i Sunrise, Florida.

– Jag antar att jag borde tacka Ken Shamrock, konstaterade Petruzelli efteråt.

En nog så motiverad kommentar, även om chansen till en nytändning i karriären för den lätta tungviktaren ”Silverback”, kommer ha svårt att överkomma besvikelsen. Vill EliteXC skapa ett stjärnskott av mannen som sänkte deras största investering någonsin? Kommer Petruzelli över huvud taget bli ihågkommen som mer än en statist, en nobody som fick fans världen över att torrt konstatera: ”Var det inte svårare än så?”

Det känns som att sagan om Gina Carano, ett race mellan kravet på svårare motstånd och hennes utveckling som fighter, eskalerar för varje event. Erfarne, stryktålige Kelly Kobold fightades smartare än snyggt när hon grötade in i clinch gång på gång för att undvika slagväxling. ”Conviction” visade att gänget på Xtreme Couture skolat henne väl i stående brottning, och med hjälp av teknik och fin balans höll hon sig stående. Domarna tog fasta på slagväxlingarna, och gav Carano en sjunde rak seger. Inför nästa match kommer det dock bli svårt att motivera en tveksam motståndare och tolerans för drottningens viktproblem, och tiden har kommit för Carano att på allvar visa om hon förtjänar att vara obesegrad.

Ölmagarnas förkämpe Roy Nelson gick ner med flaggan i topp efter att ha givit Andrei Arlovski en tankeställare på marken. Första ronden tillhörde ”Big country” som både tog ner, passerade och kontrollerade den explosive vitryssen. Först i den andra femminutaren kunde Arlovski få rätt distans och släppa lös den boxning som Freddie Roach lärt honom. En höger sänkte den store amerikanen, utan att släcka ljuset. Domarens beslut att bryta var dok motiverat, trots Nelsons upprörda protester.

Att Jake Shields skulle segra på submission var inget större upset. Men att Paul Daley kunde hänga med så länge på marken var en mindre sensation. Tråkigt nog för publiken, fick den fruktade britten aldrig riktigt läge för sina slag och sparkar, och spenderade större delen av matchen i ett defensivt, och i slutänden hopplöst, spel mot en övermäktig grappler. I segern passade Shields på att utmana en annan mästare, Robbie Lawler som bär bältet i klassen ovanför, mellanvikt. En motiverad och bra matchup för den talangfulle Shields, som i EliteXC:s grunda talangpool alltmer blivit vad jänkarna kallar en stor fisk i en liten damm.

Cristiane ”Cyborg” Santos tvingade fram varje uns av japansk tuffhet hos Yoko Takahashi, på väg mot en decision i en underhållande fight med mycket stryk utdelat. Upplägget för en fight mot Gina Carano är så glasklart att en utebliven match hade bekräftat alla rykten om hur ”ansiktet för kvinnlig MMA” särbehandlas. De måste mötas helt enkelt, i vad som skulle bli den första superfighten någonsin på damsidan.

I vad som kanske var årets bästa rond, kämpade Murilo ”Ninja” Rua på ren vilja mot sin överman i boxning, brawlern Benji Radach. Om Rua haft ett stort problem i sin karriär, har det varit att släppa stoltheten i slagväxlingar och välja en annan distans. Gång på gång inlockad i att byta käftsmällar, gick brassen som förlorare ur de flesta dueller. Några vändor på marken, en dubbel nedslagning och en större distans som gav Rua användning för sina sparklar, jämnade ut i protokollet. I mitten av andra tog underhållningen slut, med en våldsam höger ifrån Radach ner mot Rua, dåligt garderad och liggandes på rygg.

Strikeforce – Payback

Återbetalningen skedde enligt plan när Duane ”Bang” Ludwig slätade ut misstaget på sitt record och slog ut Sam Morgan. Det andra mötet mellan dessa två, varade inte mer än två minuter. Till stor glädje för publiken i Denver som hejade på hemmasonen Ludwig. I övrigt passerade kvällen obemärkt sedan det mesta slutat precis som man kunde väntat sig.

Frank Trigg kämpade till sig en typisk decision mot Falaniko Vitale, Peter Spratt var ännu en gång hjälplös på backen där han blev utdragen av Donny Liles, och framtidslöftet Billy Evangelista försvarade sitt obesegrade record med en tuff decisionseger mot Luke Caudillo. Även fröken ”Karate hottie” Waterson fick med sig en seger på submission mot Tyra Parker.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer