OS: Taekwondo

Lär känna den svenska truppen som åker till Beijing och tävlar i taekwondo, Karolina Kedzierska och Hanna Zajc. Två av de främsta medaljhoppen för kampsport på OS.

Karolina Kedzierska och Hanna Zajc respresenterar blågult på olympiska spelen som börjar denna veckan. Båda är flerfaldiga svenska mästarinnor i taekwondo, och de har en hög meriter utöver det.

Kedzierska tävlar för GAK Enighet i Malmö. Hon är 180 cm lång och väger runt 77 kg, och tävlar i damernas tungvikt. Hon tog sig till OS genom att vinna kvaltävlingen i Istanbul tidigare i år. 2008 såg även Kedzierska bli europamästarinna, en särskilt stor bedrift eftersom hon i finalen mötte en italienska på hemmaplan. Då taekwondo är en bedömningssport (vilka träffar som ska ge poäng och ej) finns ibland misstankar om hemmadomare och partiskhet. Men det hindrade inte Kedzierska ifrån att knipa guldet. Hon hade sedan tidigare ett EM-silver ifrån 2006.

Zajc kommer även hon ifrån Malmö, där hon representerar KFUM Po-Eun. Hennes viktklass är -49 kg. Zajc vann även hon kvalet i Istanbul, och lyckades dessutom ta ett silver på för-OS i Beijing. En höftskada och hård tävlingssäsong bänkade Zajc ifrån några tävlingar, problem som nu är lösta. Förhoppningarna på OS är stora, och målet att ta en medalj är inom räckvidd.

Idag 7 augusti åker damerna till Kina för att delta på invigningen. Därefter blir det förberedelser och uppladdning i Fukuoka, Japan. Tävlingarna börjar 20 respektive 23 augusti.

 

Fighterpodden Nedslag 29 januari 2021 – McGregors förlust, smuggling och boxning

Kommentarer