Pacman mot historien

I morgon lördag går Manny Pacquiao in i lättvikten på jakt efter ännu ett bälte. Skulle han lyckas vinna, har den filipinske stjärnan lagt beslag på titlar som sträcker sig över sju viktklasser. Í övriga nyheter ifrån boxningsvärlden blev Arthur Abraham bokstavligen av med sitt bälte, stora planer skymtar i framtiden för Calzaghe, och tungviktsboxningen åkte på ännu ett bakslag.


Manny Pacquiao

Publikfriande Manny Pacquiao (46-3-2) har hunnit med mycket under sina 29 år, och än har han inte slutat leta efter utmaningar. Hans första titel var WBC:s i flyweight för tio år sedan, följt av ett bälte i super bantamweight, följt av super featherweight. Nu är det dags för en titelmatch i lättvikt och en fight mot David Diaz (34-1-1) om WBC-bältet. Skulle ”Pacman” vinna har han erövrat fyra olika viktklasser vilket få har gjort, men dessa spänner dessutom över sju divisioner, vilket han hade varit ensam om att göra. Med steget upp i en såpass bred och etablerad division som lättvikt, har Pacquiao hittat ett nytt hem.

Pacman är urtypen för en boxare som vuxit sig större än organisationerna i sporten. Alltid en topprankad fighter och en nationalhjälte i sitt hemland där han numera även är motiv på frimärken. När han reser utomlands kan tusentals fans dyka upp på autografskrivningar och träningspass. Det spelar inte så stor roll vem han möter och vilka bokstäver som pryder bältet han slåss om, när Pacman fightas blir det underhållning helt enkelt. En av sportens mest offensiva och orädda boxare som går framåt och växlar slag med vem han än möter.

Titelmatchen mellan Manny Pacquiao och David Diaz går i morgon på Mandalay Bay i Las Vegas, och visas på HBO.

Calzaghe vs. Jones i semptember?

Walesaren Joe Calzaghe (45-0-0) har inte så mycket kvar att bevisa med sin karriär. Som en av decenniets främsta boxare, som nu nått en ålder på 36 år, börjar det närma sig slutet. Men en motståndare finns kvar där ute – Roy Jones Junior (52-4-0). Calzaghe har flera gånger sagt att en match mot 90-talets gigant i den viktklass han själv regerar nu, skulle vara karriärens perfekta avslutning. 39-årige Jones har lyckats riktigt bra med sin comeback, och har meddelat att han vill ha de största utmaningarna. Nu rapporteras det ifrån flera håll att generationsmötet kommer bli av, och 20 september är satt som troligt datum. Fighten är dock ännu inte officiell.

Arthur Abraham bälteslös

Tyske mellanviktaren ”King” Arthur Abraham (27-0-0) presenterade sig på allvar inför den amerikanska publiken när han förra helgen besegrade Edison Miranda (30-3-0). Dessvärre presenterade sig även några amerikanska tjuvar för Abraham, och stal bältet och ringen som representerar hans IBF-titel. Abraham fick snopet återvända till Tyskland efter den stora debuten i nya världen, bokstavligen talat utan sitt mästarbälte.

Tungvikten förlorade ännu en stormatch

Rematchen mellan Ruslan Chagaev (24-0-0) och bjässen Nikolay Valuev (48-1-0), är struken endast tio dagar före den skulle hållas. Tungviktsmötet skulle blivit en behövlig uppmuntran i boxningens mest problemfyllda division, men en skadad hälsena la Chagaev i sjukhussäng och han beräknas vara borta åtminste resten av året. Hoppet om en odisputabel tungviktsmästare som boxningen saknat länge, fick åter skjutas på framtiden.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer