Strikeforce – Melendez vs. Thomson

Helgen saknar inte internationell MMA. På fredag är det dags igen för Kaliforniens Strikeforce. Denna gång pryds cardet av en riktigt intressant match i lättvikt, men nedanför titelmötet är det ganska tunt i listorna.

Strikeforce byggdes som Kaliforniens egna promotion, stärkt av lokala favoriter i området som Frank Shamrock och Cung Le. Organisationen satte publikrekord för amerikansk MMA, med 18.265 besökare på plats för att se Shamrock vs. Gracie 2006. Sedan dess har succén svalnat något i takt med att fler tävlingar letat sig till Kaliforniens marknad. Strikeforce är dock fortfarande en av de starkaste aktörerna på marknaden, då de valt att satsa på egna stjärnor istället för att hyra in fria agenter.

Gilbert Melendez (14-1) vs. Josh Thomson (14-2)

Main event gäller Strikeforce titel i lättvikt, och har dubbats som matchen som var tvungen att ske. De båda lättviktarna känner varandra sedan gammalt, kommer båda ifrån Kalifornien och har en vänskaplig rivalitet mellan sig. Om man ser bortom deras records, som ser likvärdiga ut, finner man snart att Melendez spelat i en annan division de senaste åren. Med segrar mot Kawajiri, Guida och Sato, är det klar fördel åt ”El nino” ifrån Santa Ana. Thomson borde hänga med bra rent tekniskt i matchen, men kan inte riktigt matcha energin och drivet som hans rival har. ”The punk” hamnar ofta i guardposition mot starka brottare, och hans enda chans att sno tillbaka bältet i morgon borde vara att fånga Melendez i en submission.

Näst under på fightcardet, hittar man i en en annan titelmatch. Det är lätt tungvikt som gäller, och två lokala talanger i Bobby Southworth (8-5-0) och Anthony Ruiz (20-10-0), två fighters som har rutin och bredd men i alla avseenden får betraktas som journeymen.

En match med potential att bli en ögonöppnare, ser mellanviktaren Raymond Daniels göra sin debut i MMA. Daniels är en stjärna inom kickboxning, med ett gäng meriter inom traditionella stilar som kenpo, shotokan och taekwondo bakom sig. Daniels har gått obesegrad (18-0) under sin tid i WCL, Chuck Norris kickboxningsliga. Tävlingen är den enda av sitt slag med en TV-deal i USA, och kan betraktas som elitnivå i en utdöende sport. Amerikansk kickboxning är inte vad det en gång var, men Daniels är onekligen överlägsen i en liten talangpool. Det som banar väg för en hypad debut i MMA är förstås att den regerande Strikeforcemästaren i samma viktklass, Cung Le, hade en liknande bakgrund innan han slog igenom i MMA.

Övriga namn på cardet är fighters på väg upp i leden, blandat med lokala namn och journeymen:

Nam Phan (14-4) vs. Billy Evangelista (6-0-0)
Luke Stewart (5-1-0) vs. Joe Riggs (27-10-0)
Raymond Daniels (0-0-0) vs. Jeremiah Metcalf (8-4)
Elaina Maxwell (2-2-0) vs. Miesha Tate (1-1-0)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer