Silva vs. Jones

Fantasimatchen mellan MMA och boxning har väckt intresse. Nu blandar sig Don King med i leken.

Det började efter att Anderson Silva (21-4) besegrat Dan Henderson och därmed förseglat sin plats som divisionskung. Den brasilianske mellanviktaren yttrade en önskan om nya utmaningar, och framför allt en match mot hall of fame-boxaren Roy Jones Junior (52-4). Till skillnad ifrån flertalet andra MMA-fighters som velat slåss med boxare, menade sig Silva vara beredd att göra det på motståndarens regler. Traditionell, sanktionerad, Marquis of Queensbury-boxning, utan sparkar, knän eller några av Silvas andra vapen.

Silva ville testa sin förmåga, sin skicklighet, menade han, och såg matchen som en utmaning framför allt. Däremot spädde Silvas magaer, Ed Soares, på diskussionen med att säga att ”Vi är trötta på boxare som säger att MMA-fighters inte är tekniska, Anderson vill fightas mot Jones i en boxningsmatch för att visa att MMA-fighters är tekniska de också”.

Citatet av Soares blåste liv i debatten boxning vs. MMA, till synes helt i onödan. Silva har aldrig sagt att han kommer att klå Jones, och Jones är därtill en supporter av UFC och tillhör inte den högljudda gruppen av boxningsfans som talat illa om MMA. Soares uttalande hade dock effekten att det fick igång fans ifrån båda sporter, med uppretade diskussioner på Internet som följd.

Storm i ett vattenglas verkade det som, tills det visade sig att Jones fått ett erbjudande ifrån Silvas camp och dessutom visade intresse för matchen. Jones som för närvarande är mitt upp i sin comeback, var öppen för förslag om hur mötet skulle gå till. Ryktet spred sig, vilket fick boxningsvärldens mest ökände promotor att bli intresserad. Silva berättade nyligen för Tatame att Don King kontaktat UFC och erbjudit sig att promota matchen.

Som det ser ut nu, är det upp till Dana White huruvida det blir en match eller inte. Presidenten för Zuffa har en möjlighet att neka eller tillåta alla sina fighters under kontrakt, att delta i andra kampsporter utanför UFC.

Text: Andreas Bruzelius

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer