Japansk MMA – återkomsten

Med tio dagars mellanrum, mindre än ett år sedan Pride lades ner, presenteras två starka fightcards i den uppåtgående solens land. Japansk MMA har rest sig igen. (Iinnehåller spoiler)

I går kväll japansk tid, var det World victory road och debutgalan Sengoku som bekräftade att publiken finns kvar. Japanerna har saknat MMA och spektakulära events, vilket syntes på publikmängden. Med 15 523 på läktarna i Yoyogi Number One Olympic stadium. En siffra i ungefär samma klass som publikrekordet på UFC, och desto än mer imponerade med tanke på att Sengoku hölls halv sju på på en onsdagkväll.

Galan hade en liknande produktion som Bushido, påkostat och flådigt som det begav sig när Pride fortfarande existerade. Publikstödet för hemmafavoriterna var lika stort som någonsin, och det var som att året av ovisshet blåst bort. Nytt namn, nya ägare. I övrigt precis som vanligt.

Galans main event såg två affischnamn, judokan [b] Hidehiko Yoshida [/b] och [b] Josh Barnett[/b], göra upp i en tungviktskamp. Barnett gjorde Japan till sitt nya hemland efter att han fråntagits bältet i UFC 2002. Han pratar språket hyggligt, och är en populär karaktär inom puroresu och MMA. Som för att bjuda publiken på show, tog han även god tid på sig med att besegra den övermatchade Yoshida. Det var nästan som om den amerikanske tungviktaren, som skrattade och tog små konstpauser i matchen, lekte katt och råtta med judokan. En heelhook i rond tre avslutade affären.

[b] Takanori Gomi [/b] hade uppenbarligen något att bevisa för sig själv och alla andra. I mötet med amerikanske kickboxaren och K-1-veteranen [b] Duane Ludwig [/b] sneglade inte ens ”Fireball kid” åt en nedtagning. Drygt två minuters intensiv slagväxling såg utdelning åt båda hållen, tills en rak vänster av Gomi slog upp näsan på ”Bang”. Sorgligt nog var skadan så stor att matchläkaren valde att bryta. Efteråt höll Gomi ett traditionsenligt tal för sina fans och uttryckte en önskan att få möta Ludwig igen.

I övriga matcher kunde Chute Boxe meste bad boy [b] Evangelista “Cyborg” Santos [/b] sparka benen av [b] Makoto Takimoto [/b] och därefter avgöra på ett ganska simplet fotlås på marken.

Nykomlingen ifrån K-1, [b] Peter Graham [/b], kunde sprawla bort två nedtagningar ifrån brottaren [b] Kazuyuki Fujita [/b] innan det tredje försöket lyckades och Grahams oerfarenhet på marken visade sig. En strypning ifrån north south avgjorde den ensidiga matchen efter någon minut.

[b] Siyar Bahadurzada [/b] som på egen hand satt Afganistan på MMA-kartan, ställde till med problem för rutinerade [b] Kazuo Misaki [/b] i sin stora debut. Japanen som annars är lättfotad och svårträffad, fick käka en brutal overhand och fick ögat igenmurat. Matchbilden vände dock och Misakis övertag i grappling ledde till slut till en seger på giljotin.

Amerikanen [b] Nick Thompson [/b] fick med sig en tveksam decision mot brassen [b] Fabricio Monteiro [/b], medan japanska strikern [b] Ryo Kawamura [/b] kunde ducka alla submissionförsök av [b]Antonio Braga Neto[/b] och ta hem domslutet med hjälp av sin precisa boxning.

På hela taget en lyckad debut, som dock förlorar något av sin betydelse för japansk MMA när den riktiga tungviktaren Dream ställer upp sin lättviktsturnering 15 mars.

Året har börjat bra i Japan, där minnet av Pride bleknar till förmån för en ny generation av promotions som inte siktar på att komma två efter UFC.

Text: Andreas Bruzelius

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer