Premiär för Sengoku

Japanska World victory road debuterar med sin första gala idag.

Nykomlingen World victory road mjukstartar med ett card på sju matcher. Bakom de välbetalda affischnamnen Barnett, Yoshida och Gomi är det lite tunt, men en lovande start för galan som byggdes på ruinen av Prides kollaps.

Galan går ikväll, japansk tid, vilket innebär någon gång under dagen i Sverige.

Fightcard:

[b] Hidehiko Yoshida (7-5-1) vs. Josh Barnett (20-5-1) [/b]

”Guldmedalj i OS” har sålt in Yoshidas karriär i ringen. En imponerande merit förvisso, men inte allt som krävs för att bygga en stabil MMA-karriär. Med ett ojämnt record som pryds av hyggliga vinster men även förluster mot män som James Thompson, förblir den japanska judokan svår att förutspå. Mot en rutinerad, kraftfull och komplett fighter som Barnett, är spådomen hos de flesta att Yoshida kommer få rejält med spö. Judo vs. catch wrestling är japanernas slogan på main event. Oavsett hur ojämn matchen blir låter det snyggt i reklamen.

[b] Takanori Gomi (27-3-0) vs. Duane Ludwig (16-7-0) [/b]

”Fireball kid” är organisationens stora investeringsobjekt. Miljonbelopp utlovades till den japanska lättviktaren för att få exklusivitet. Frågan är om pengarna kommer räcka till att sätta kvalificerat motstånd på andra sidan ringen. ”Bang” Ludwig är en kickboxare i världsklass men inte mer. I brottning och grappling räknat har Gomi en promenadseger, och det enda som kan rucka på det är om frestelsen att göra upp stående blir för stor. I så fall kan det bli riktigt intressant.

[b] Kazuo Misaki (18-8-2) vs. Siyar Bahadurzada (13-1-1) [/b]

Vågad matchning. Misaki har gått ifrån medelmåtta till japansk superstjärna, inte minst sedan prestigematchen mot den hatade skandalmannen Akiyama. Med segrar mot Henderson och Kang är Misaki en högrankad mellanviktare, men samtidigt ojämn. Bahadurzada är en doldis med oanad potential. Mannen som lever i exil ifrån sitt hemland Afganistan har krossat de flesta han mött, men endast i mindre shower i Holland. Det blir Misakis jobb att ta reda på hur bra han egentligen är, en uppgift som kan sluta med kvällens upset.

[b] Kazuyuki Fujita (14-6-0) vs. Peter Graham [/b]

Ensamt på toppen. Brottaren Fujita har sedan gammalt varit den enda respekterade japanska tungviktaren i MMA. Byggd som hulken med en skalle av stål har den före detta puroresustjärnan ställt till med problem för alla som mött honom. Graham är den senaste i raden med kickboxare ifrån K-1 som testar MMA. Med tanke på att Fujitas huvud är osårbart och hans brottning av hög klass känns matchbilden, och segern, ganska given.

[b] Makoto Takimoto (4-3) vs. Evangelista “Cyborg” Santos (15-11-0) [/b]

Om det är något japanska matchmakers är bra på så är det att skapa roliga matcher ur mediokra fighters. Santos och Takimoto är båda skickliga fighters, på sitt sätt, men det är matchningen som sätter guldkant på den här drabbningen. Cyborg slåss hellre än bra, och alltid förbannat hårt med mycket våld bakom varje teknik. Takimoto är en tight grappler med judobas, men något bräcklig. Upplagt för japanskt hjältemod vs. elak västerlänning med andra ord.

[b] Nick Thompson (34-9-1) vs. Fabricio Monteiro (16-6-0) [/b]

”The goat” Thompson är en amerikansk journeyman som fått medvind i Bodog och är på väg uppåt. Brassen Monteiro från Gracie Barra har sedan länge haft en fot i Japan, men har en tendens att förlora matcherna som hade kunnat ta honom till nästa nivå. En välmatchad utfyllnad.

[b] Ryo Kawamura (7-2-2) vs. Antonio Braga Neto (4-0) [/b]

Klassisk stil vs stil. Kawamura är en solid japansk striker med bra händer medan Neto är den senaste BJJ-talangen som givit sig in i MMA. KO eller submission blir det oavsett, beroende på vem som får utrymme för sin gameplan.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer