Never back down

Historien om den första MMA-filmen

Bruce Lees karriär på vita duken och den klassiska filmen Karate Kid, bidrog mer än något till att popularisera kampsport för 30-40 år sedan. I takt med stigande popularitet för UFC i USA, och en krokig väg mot mainstream, har det bara varit en tidsfråga när den första filmen om MMA skulle komma.

Ett flertal välgjorda och uppskattade dokumentärer om sporten har gjorts. Exempelvis Smashing machine om Mark Kerrs problematiska karriär, och Rite of passage. Men den första spelfilmen har låtit vänta på sig.

När planerna på filmen Never back down läckte ut för några månader sedan, togs det väl emot av MMA-fans som hoppades på mer uppmärksamhet kring sin sport. Filmen skulle bli den första som beskrev MMA som en sport, samtidigt som syftet var att göra en populär film för en bred målgrupp. Veteranen Bas Rutten var engagerad i projektet vilket ansågs som ett gott tecken. Andra kända namn ifrån MMA agerade konsulter i filmen och utlovade att den skulle visa upp sporten på ett rättvist sätt.

I filmbeskrivningen ingår bland annat följande citat, som starkt påminner om det moraliska budskapet i just Karate kid:

”It is immediately apparent … that MMA is not street fighting, but rather an art form he wants to master.”

Nu har trailern till Never back down äntligen släppts. Resultatet har passande beskrivits som en korsning mellan serien O.C., Karate kid och Fast and the furious. Fightingscenerna liknar inte MMA, utan mer spektakulära slagsmål som de brukar se ut på vita duken.

På filmens officiella sida kan man även ta del av en slags MMA-skola med små kortfilmer där Bas Rutten demonstrerar tekniker.

Är detta en positiv utveckling för MMA? Döm själva. Trailer kan ses på länken nedan.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer