Proffsbrottning allierar med fullkontakt

Floyd Mayweather slog proffsbrottare blodig i omdiskuterad show

Världens bästa boxare fortsätter att fiska i andra branscher för lönande extraknäck. I tisdags dök Mayweather oväntat upp på en WWE-gala, där han provocerades av brottarstjärnan Paul ”Big Show” Wight. Efter lite teatrala hotelser och annat i sann prowrestlingstil, gick Wight ner på knä och muckade med Mayweather (som är ungefär halvmetern kortare, och hundrafemtio kilo lättare).

Mayweather slog en serie i Wights ansikte, och flydde ringen till stor publikjubel. Normalt sett hade storyn slutat där, och allt avfärdats som fejkat. Men sedan Wight spottat ur sig blod och visat upp ett skevt näsben, visade det sig att brottarstjärnan faktiskt fått näsan avslagen i ringen.

Incidenten sägs vara ett upplägg inför en kommande ”lagmatch” där två brottare, Wight och Oscar Gutierrez (mer känd som Mysterio), ska gå samman med varsin boxare, Mayweather och Oscar de la Hoya.

Även om spektaklet i sig inte är av större intresse utanför proffsbrotntingens cirkus, är händelserna ett tecken på allt mer samarbete mellan olika arenor i USA – boxning, proffsbrottning och MMA.

I Wrestling Observers nyhetsbrev, meddelas att proffsbrottaren och före detta olympiska guldmedaljören Kurt Angle är inne på samma spår, när han utlovade att möta Chuck Liddell eller Randy Couture innan året var till ända.

Den stora debatten hos fans inom samtliga berörda sporter, är huruvida det är bra eller dåligt att proffsbrottningen börjat influera. Samtidigt rapporterar Dave Meltzer på Wrestlning Observer att UFC 81, där före detta proffsbrottaren Brock Lesnar medverkade på main card, kan ha genererat så mycket som 600 000 sålda sändningar via PPV, vilket hade inneburit en av de mest sedda showerna i tävlingens historia.

Med siffror i den storleken (Lesnars medverkan beräknas ha varit värd så mycket som 12 miljoner dollar i intäkter), kommer det knappast bli en kortvarig trend med broar mellan äkta och fejkad fighting i amerikansk showbusiness.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer