Nej till armbågar mot huvudet i svensk thaiboxning

Kampsportsdelegationen avslog Svenska thaiboxningsförbundets ansökan om att tillåta armbågstekniker mot huvudet i IFMA-klass och i A-klassmatcher.

I början av 2007 fick Svenska thaiboxningsförbundet tillstånd att anordna matcher i thaiboxning i Sverige. Tillståndet är tidsbegränsat och gäller fram till den 31 mars 2010. När förbundet ville utöka reglerna till att också tillåta armbågstekniker sa Kampsportsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro nej.

– Av säkerhetsskäl är inte delegationen beredd att tillåta ytterligare tekniker mot huvudet inom den nuvarande treåriga beslutsramen, säger handläggaren Helena Schultz i ett pressmeddelande.

Thaiboxningsförbundet ville införa en ny tävlingsklass, IFMA-klass, med samma regler som gäller i internationella amatörtävlingar, exempelvis på VM. Där tävlar man i ronder om 4X2 minuter, bär full skyddsutrustning (inklusive skydd för armbågarna) och tillåter armbågstekniker. Delegationen har inga invändningar mot matchtiden, men avslaget för armbågstekniker innebär alltså att man i Sverige inte heller i fortsättningen kan tävla enligt de internationella amatörreglerna.

Den andra klassen där Svenska thaiboxningsförbundet ville tillåta armbågar var i A-klassmatcher. I A-klassen fightas man utan andra skydd än handskar i 5X3 minuter med två minuters rondvila.

Delegationen godkände emellertid förbundets önskan om att lätta på kravet på skallröntgenundersökning av utländska deltagare som ska tävla i Sverige.

Text: Markus Lindberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer