En titt på Hostile territory

Imorgon är det UFC 77 – ”Hostile territory” i Ohio. Fighter analyserar matcher och tippar vinnare.

Hostile territory, fientligt område. Titeln på UFC 77 syftar knappast på Rich Franklin, som för första gången får fightas i sin egen hemstad. Regerande mästaren i mellanvikt Anderson Silva, kommer göra bättre skäl för namnet. Den brasilianska Muay Thai-fightern blev utbuad när han tog bältet, och har ännu inte lyckats charma de amerikanska fansen. På bortaplan, i utmanaren Franklins egen bakgård, kommer det bli ”hostile” i morgon.

Anderson Silva (19-4) vs. Rich Franklin (22-2)

Franklin hann knappt erövra sitt bälte i mellanvikt innan Silva snodde det på UFC 64, efter en av de mest imponerande uppvisningar vi sett i buren. Med bruten näsa, ömmande revben och lätt hjärnskakning efter tre minuters utklassning, fick Franklin ge upp mer än titeln. Framtidshoppet ”Ace” hade förvandlats till en snygg sandsäck i händerna på den relativt okände nya mästaren. Hur stor är chansen att Franklin tar tillbaka bältet i morgon? Enligt bookmakers i Las Vegas, är den inte stor.

Fightermag tippar: Silva TKO, rond 2

Tim Sylvia (25-3) vs. Brandon Vera (8-0)

Det är inte lätt att vara Sylvia. En kille med hård bakgrund, som aldrig fått någon uppskattning eller support i sitt liv. Den korta tiden som mästare i UFC, ändrade inte på den saken. Bjässen ifrån Maine har blivit mannen alla älskar att se förlora. Inte blir det lättare av att han i morgon möter den mest hypade tungviktaren i divisionen. Brandon ”The truth” Vera mässar alltid sitt mantra om att ingen ska tro på hypen, tro på vad ni ser. Och hitills har det sett bra ut, väldigt bra. Tekniskt sett är han överlägsen Sylvia, rent fysiskt ligger han 15 kg och dryga decimetern under.

Fightermag tippar: Vera, decision, rond 3

Alvin Robinson (9-2) vs. Jorge Gurgel (14-2)

Gurgel är känd för två saker: hans BJJ i världsklass, och att han aldrig använder den. Tjurskalligt vägrar Gurgel följa gameplans, och har hamnat i den ena boxningsmatchen efter den andra. När han nu för en gångs skull möter en grappler, i lättviktens (fysiska) gigant Robinson, finns en hygglig chans att få se kvällens bästa grapplingmatch. Men med Gurgel kan man aldrig veta.

Fightermag tippar: Gurgel, submission, rond 2

Eric Schafer (9-2-2) vs. Stephan Bonnar (13-4)

Bonnar förlorade sina fans efter dopingavslöjande och en tvivelaktig vinst över Jardine. Eric vem? Schafer agerade tröskel i Bisping karriär och har ännu inte imponerat. Varför denna match hamnat på main card, är en gåta.

Fightermag tippar: Bonnar, decision, rond 3

Alan Belcher (10-3) vs. Kalib Starnes (10-2-1)

Belcher och Starnes ligger stadigt på en trygg B-nivå i UFC:s mellanvikt. Ingen av dem har lyckats ta hem en stor vinst, men bägge har potential, i synnerhet den sympatiske kanadensaren Starnes. Han har verktygen för att bli en utmanare, men saknar viljan. I Belchers fall är situationen mer den omvända, vilket borde garantera en underhållande match.

Fightermag tippar: Starnes, submission, rond 1

Jason MacDonald ( 20-8) vs. Yushin Okami (21-4)

Mer mellanvikt med två ojämna fighters. Segstartade Okami behöver ofta en rond eller två innan det börjar hända saker, och då är det ofta för sent, vilket sabbade hans chanser att ha Rich Franklins plats som titelutmanare i morgon kväll. MacDonald ser alltid imponerande ut mot fighters på B-nivå, men har blivit totalt utklassad när han möter bättre motstånd.

Fightermag tippar: Okami, decision, rond 3

Demian Maia (6-0) vs. Ryan Jensen (8-2)

En av världens bästa grapplers (Maia) gör entré i UFC, och blir serverad en hygglig fighter med tvivelaktigt submissionförsvar. Så kan det gå när UFC vill bygga nya talanger.

Fightermag tippar: Maia, submission, rond 1

De sista två matcherna ställer kaxige Josh Burkman mot Forrest Petz , en journeyman som inte riktigt når upp till Burkmans nivå. Veteranen Jason Black gör ett sista försök att leva upp till hypen (han vann sina första 20 matcher, fick en chans på stora arenor och gick 0-3 mot bättre motstånd) mot Matt Grice, som haft en liknande karriär. Black borde ta hem det på submission, i slutet av första ronden

Text: Andreas Bruzelius
Imorgon är det UFC 77 – ”Hostile territory” i Ohio. Fighter analyserar matcher och tippar vinnare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer