Kruth: Det var ett idiotiskt beslut och jag ångrar mig idag.

Jörgen Kruth tog de dopingklassade preparaten för att påskynda läkningen av en skada och kunna genomföra match. Något han ångrar i dag, skriver han i ett pressmeddelande. Rickard Nordstrand uppger att han inte medvetet tagit några förbjudna preparat.

I ett pressmeddelande publicerat på Svenska thaiboxningsförbundets hemsida bekräftar Jörgen Kruth att han tog dopingklassade preparat inför matchen mot Freddie Kemayo på K-1-galan i Stockholm i våras:

– Jag slog upp en gammal skada under en träningsresa och fick tips där om att ta några preparat för att påskynda läkningsprocessen, så jag skulle kunna genomföra en match inom någon vecka. Jag kände mig pressad inför risken att missa matchen så jag köpte preparaten på en klinik utomlands på den ort jag befann mig i, trots att jag visste att det var olagligt här hemma. Men just då ville jag bara läka ihop så snabbt som möjligt.

– Detta var ett idiotiskt beslut av mig och jag ångrar mig idag, skriver Jörgen Kruth och fortsätter:

– Till unga idrottare på väg upp vill jag säga att mitt beslut tog jag pga. den press jag kände. Jag hoppas någon kan lära sig av detta. Jag råder alla att ta avstånd från doping för sin egen hälsas skull.

Kruth är åtalad för ringa dopningsbrott sedan han lämnat ett positivt dopingtest vid en poliskontroll den 8 maj. Ã…talet gäller förhöjda halter av testosteron samt metandienon, trenbolon och metenolon. Ärendet kommer att behandlas i Stockholms tingsrätt den 1 november. Straffet för ringa dopningsbrott är böter eller upp till sex månaders fängelse.

Rickard Nordstrand testade positivt i samband med K-1-galan i Las Vegas den 11 augusti. Nordstrand själv uppger att han inte tagit några sådana preparat men han vet däremot inte om detta har funnits i några av de kosttillskott han har fått i sig.

Nordstrand stängdes av från tävling i nio månader av Nevada state athletic commission och fick böta 3000 dollar. Svenska thaiboxningsförbundet har beslutat att sätta Rickard Nordstrand och Jörgen Kruth i tävlingskarantän i väntan på ett beslut från det internationella thaiboxningsorganet IFMA/WMC om en eventuell avstängning. Ett beslut från IFMA:s executive board väntas komma inom fyra veckor, uppger Svenska thaiboxningsförbundet.

Ledningen för Vallentuna Boxing Camp där Jörgen Kruth och Rickard Nordstrand tränar skriver att både Kruth och Nordstrand gått med på att under en period lämna regelbundna dopingprov till VBC:s styrelse. Klubben kommer att stötta sina fighters och de är inte avstängda från träning.

Vidare gör VBC-ledningen, med bland andra Kasra Ashami – arrangör av K-1 Scandinavia – följande uttalande:

”Vi har kanske varit lite naiva i frågan om doping och kampsport. Man har tänkt att det inte är en bra kombination med kampsport och problemet berör mer andra sporter. Detta kanske är sant men nu har vi sett 2 dopingfall i thaiboxningen, vilket är 2 för mycket. Detta rör sig för visso om tungviktsboxare, men kan också förekomma i form av urindrivande bantningsmedel i lättare viktklasser.

Alla vet att steroider mm är olagliga. Hur och var man får i sig det är ej relevant i detta fall då ansvaret över att veta vad man stoppar i sig ligger hos varje individ och man har skyldighet att ta reda på innehållet av det man äter.
Problemet är att alltför många ser doping som enbart fusk och inte mycket mer. Vi vill att ni tänker på följande:

Man tränar thaiboxning för att motionera, må bra eller tävla för att få ut lite mer av det. Steroider slår hårt på egna kroppen men framför allt på psyket som är den viktigaste vapen en kampsportare har med sig i ringen.

Att tro att man blir stark och aggressive och se det som en positiv sak i samband med kampsportstävlingar, är helt åt helvette fel. Visserligen blir ju de som använder steroider aggressiva, men oftast i hemmet mot sin tjej eller på krogen efter lite sprit.
I en tävlingsring när allt kommer till sin spets, så blir de oftast tama och svaga. Tävlings psyke sviktar, och de tappar tro på sig själva.
Detta går aldrig att fixa! Man kan inte gipsa psyket och börja boxas som vanligt igen efter en tid. Skadan är bestående och all slit och uppoffring som en tävlande och dennes tränare har gjort i alla år, går därmed till spillo.

Vi, liksom många andra tränare, jobbar på heltid med att träna, utveckla och matcha svenska boxare. Vårt mål är att åter igen sätta Sverige på kartan och kunna vara stolta när domaren lyfter den egna boxarens hand. Dopingen motarbetar detta mål och man som ledare tappar luften lite när sådana bakslag sker.

Viktigt att tänka på är också att våra elitidrottare är många gånger idoler och förebilder för många ungdomar idag. Kampsport är inte längre en liten sport, utan finns i många hem. Därför är ansvaret hos utövare & stjärnorna mycket större idag än tidigare då dåliga beslut ger fel signaler till våra barn.

Vi gör nu allt för att så snart som möjligt få införa doping kontroller på alla SM, K-1 och andra galor som arrangeras i Sverige.

Kruth och Nordstrand har många gånger gjort oss stolta, stått på prislappen i olika VM tävlingar. Vi inom VBC kommer att göra allt för att stötta dem och se till att detta inte händer igen. ”

Text: Markus Lindberg

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer