Fedor till M-1

Världens bäste MMA-tungviktare har skrivit på för ryska M-1, rapporterar The Fight Network

Spekulationerna kring Fedor Emelianenkos framtid fortsätter. Denna gång är det The Fight Network, med gott rykte som en pålitlig källa, som i sin tur hänvisar till en annonym uppgiftslämnare att den ryska tungviktaren skrivit på för ryska M-1.

Emelianenkos manager, Vadim Finkelstein, har kopplingar till M-1 sedan länge, och var den ryska galans promotor förr i tiden. Men det tycks varken vara Finkelstein eller ägarna till M-1 som blivit avgörande i affären.

Enligt The Fight Network har M-1 nyligen köpts upp av en okänd amerikansk investerare, och samtidigt med detta ska Emelianenko ha skrivit på för organisationen. Det hade förklarat hur den relativt svaga ryska galan kunnat konkurrera i budgivningen mot K-1 och i synnerhet Zuffa/UFC.

Dana White på Zuffa meddelade så sent som i förra veckan att han var ”säker” på att få Emelianenko till buren i slutet av året, och utlovade dessutom en omedelbar titelmatch mot Randy Couture. Men White tycks nu ha förlorat kampen om världens mest eftertraktade fighter, förutsatt att uppgifterna stämmer.

Den stora frågan som surrar i MMA-världen just nu, förutom om ryktet är sant, är vilken amerikan som köpt upp M-1. Det spekuleras om tre troliga investerare:

Mark Cuban – Miljardären ifrån Texas som tidigare visat intresse för Emelianenko, och som i år debuterat som promotor på MMA-scenen. Cuban hamnade på 161:e plats på Forbes lista över USA:s rikaste män, och har onekligen pengarna som krävs för att konkurrera (Bröderna Fertittas, ägare till Zuffa, ligger på delad 380:e plats på samma lista)

Gary Shaw – Mannen bakom det växande ProElite-nätverket äger redan galor i Storbritannien, USA och Sydkorea, och har ambitionen att expandera. Rysslands växande marknad, och storleken på M-1, passar in på Shaws strategi.

Dana White – Den vildaste teorin är att White helt enkelt köpt upp M-1 för att därmed kunna överta Emelianenkos kontrakt och föra över det till UFC.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer