Magnus Svensson – kickboxningens nye Förbundskapten

Sedan januari 2005 är Magnus Svensson kickboxningens nye förbundskapten. Magnus är 40 år och jobbar som kemist med inriktning mot vattenrening samt hantering av farligt gods och farligt avfall.

Magnus började sin kampsportskarriär 1978 då han började träna karate. Efter några år, 1982, gick han över till att träna kickboxning och vanlig boxning. Kickboxningen tränade han på Fox i Helsingborg då Ken Strandberg och Benny Hedlund startade upp, boxning tränade han till att börja med i Helsingborgs boxningsklubb. I mitten på 80-talet bytte Magnus boxningsklubb till Häljarps AIS där han tränade och även tävlade ett par år, med hyfsat resultat innan han slutade tävla efter ett långvarit uppehåll på grund av skada.

Tränarkarriären påbörjade Magnus i mitten på 80-talet på Fox. Där startade han med att hjälpa till att hålla träningar, samtidigt som han åkte till Malmö 2-3 dagar i veckan för att träna för Benny Hedlund. Sedan 1993 har Magnus tränat och instruerat kickboxning (/thaiboxning), med undantag för några uppehåll för bland annat studier och utlandstjänstgöring.Magnus ledord:

– Träna hårt men smart. Försök att få varje pass att ge någonting mer än bara svett.

– Försök utnyttja en vettig träningsplanering till att utveckla både teknik och fysik. Som man ser en träningscykel kan man också se ett träningspass, utnyttja det till fullo.

– TÄNK. Ett förslag och en önskan jag har vad gäller de lokaler vi tränar i är att kunna få sätta upp stora tavlor på väggarna med bara ett ord på, nämligen ”TÄNK”!!

– Inse att alla är olika och har olika förutsättningar. Gäller både teknik och taktik.

– Träna själv. För att utvecklas som instruktör måste man själv vara med och träna så ofta man kan.

– Försök hela tiden utvecklas pedagogiskt likväl som tekniskt när du som instruktör både håller träningar och deltar i andras pass.

– Lär känna de fighters du tränar och/eller coachar, ju mindre kommunikation mellan tränare/coach och fighter desto sämre resultat. Fungerar kommunikationen inte är det dags att ändra på förutsättningarna, i värsta fall får man avbryta samarbetet då det inte är rätt att bara köra på som om inget har hänt. Denna kommunikation går på 2 håll, fightern bör säga vad han eller hon tycker och tänker, vad de anser fungerar för dem och vad som inte fungerar för dem. Tränaren/coachen måste hela tiden jobba för att finna lösningar på de problem och frågor som fightern lägger fram.Magnus tankar om arbetet med landslaget:

Att vara en del i ett landslag är en stor sak, med detta kommer inte bara rutinarbetet utan även planering framåt. Min förhoppning är att kickboxningslandslaget ska kunna samlas i så kallade landslagssammankomster åtminstone en gång var 6:e vecka under hela säsongen samt ett längre träningsläger inför större mästerskap som EM och VM.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer