ArtikelNyhet

Inför UFC 287: Pereira vs. Adesanya 2

Welterviktstiteln är på spel och den tidigare dominanta mästaren, Israel Adesanya, måste överkomma ett envist kryptonit vid namn Alex Pereira för att återfå bältet. Vi får även ta del av Jorge Masvidals comeback då han framför hemmapubliken möter brassen Gilbert Burns. Otroligt mycket står på spel – och för herrarna Adesanya och Masvidal handlar det om att vinna eller försvinna! Här får du koll på helgens matcher och sändningstiderna.

Tekniskt sett väntar en Pereira vs. Adesanya 4. Under deras framgångsrika kickboxningskarriärer möttes duon två gånger, Alex Pereira vann bägge gångerna – först via domslut, andra gången via knock i tredje ronden.

Trenden fortsatte i fjol. När Israel Adesanya försökte försvara UFC-titeln såg han ut att vara på väg mot en domslutsvinst. Vi såg också en ny sida av honom då tredje ronden utspelade sig på marken där Adesanya var vassare än Pereira, som fortfarande är rätt färsk i MMA-sammanhang. I sista ronden hamnade Adesanya med ryggen mot buren och tog emot hårda slag, varav ett fick benen att vika sig, men var snabbt på fötter igen och tillräckligt pigg för att direkt se missnöjd ut med domarens stopp. Här kan du se deras förra match.

Tre förluster är mer än nog för att ge utmanaren Adesanya hjärnspöken. Har tekniska och rörliga Adesanya verkligen listat ut hur han ska övermanna kraftpaketet Pereira? Brassen är inte bara explosiv, han är tung också. Inför förra mötet var invägningen dramatisk. Pereira gjorde entré i sista sekund och behövde väga in naken för att klara mellanviktsgränsen, väl vid själva matchen var han praktiskt taget tungviktare.

RUTINERADE WELTERVIKTARE GÖR UPP
UFC återvänder till Miami för första gången på evigheter och kvällens co-main lär få publiken att koka – Jorge Masvidal kommer nämligen från Miami. Han möter tuffa och kompetenta Gilbert Burns som må ha förlorat mot Khamzat Chimaev, men fick svenska talangen att framstå som lite mer mänsklig. Burns mosade därefter Neil Magny och fick en armtriangel tidigt.

Masvidal hade ett magiskt 2019: han knockade Darren Till, sen det där knäet mot Askren och slutligen det kitschiga BMF-mötet med Nate Diaz som blev lite antiklimax. Sedan dess har Masvidal gått en match per år, samtliga förluster, dock mot tuffa namn – Kamaru Usman gånger två, samt senast mot Colby Covington.

Jorge Masvidal är 38 år, har gått över 50 proffsmatcher sedan debuten 2003 och halkat ner till en elfteplats på welterviktsrankingen. Han betraktar helgens möte med Burns som en formcheck med ett ultimatum – en förlust kommer få honom att vilja gå i pension.

ROLIG BLANDNING PÅ HUVUDKORTET
Rutinerade Rob Font ska bjuda på det första rankande motståndet för klättrande talangen Adrian Yanez, som är obesegrad i de fem matcherna i UFC. Det här blir förmodligen en snabb, stående och teknisk historia.

Innan dess ska snacksalige Kevin Holland försöka resa sig efter att ha stoppats av Khamzat Chimaev och därefter Wonderboy – det blir intressant att se om han skärper sig eller fortsätter fajtas med en klackspark. Han möter Santiago Ponzinibbio, som i december var nära på att åka på en tredje rak förlust mot Alex Morono, men lyckades styra upp en TKO i sista ronden.

Först ut på huvudkortet är morgondagens bantamviktsstjärnor. Grapplern Raul Rosas Jr. är ynka 18 år gammal och yngsta personen i historien med en UFC-vinst. Han möter Christian Rodriguez, vars enda förlust bland nio proffsmatcher var UFC-debuten med kort varsel mot rutinerade Jonathan Pearce.

SLITNA KARRIÄRER SÖKER LYFT
Sist ut på underkortet är Kelvin Gastelum, som är i desperat behov av en vinst. Sedan 2019 har han åkt på fem förluster – dock mot bra namn – och en gång fått handen höjd (dock mot orankat motstånd). Chris Curtis är relativt färsk i UFC och hittills bara besegrats av Jack Hermansson, hans senaste match slutade med en fin KO mot Joaquin Buckley.

På underkortet ser vi veteranen Michelle Waterson-Gomez, som radat upp många förluster de senaste åren och möter nu Luana Pinheiro. På tidiga underkortet ser vi för övrigt en annan erfaren stråviktare som behöver en vinst för att få karriären på köl: Cynthia Calvillo, som är mitt i fyra raka förluster.

En annan höjdpunkt på underkortet är gamla goda grapplern Gerald Meerschaert, som är blott 35 år gammal men redan gått 50 proffsmatcher. Flitigt! I helgen agerar han grindvakt mot 26-årige strikern Joe Pyfer, som imponerade i Contender Series och UFC-debuterade i september med ännu en TKO.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Vi måste tyvärr sörja det inställda mötet mellan Michael Chiesa och Li Jingliang, en ryggskada fick sistnämnda att dra sig ur. Kevin Lee påstod att han erbjudit sig att rycka in med kort varsel, men att Chiesa tackade nej till en rematch (stämningen mellan dem är sisådär).

Sändningstiderna är ingen god nyhet för svenska tittare. Vid midnatt startar tidiga underkortet, klockan två på natten mellan lördag och söndag börjar underkortet, klockan fyra på söndagsmorgonen drar huvudkortet i gång. Viaplay sänder.

Huvudkort
Mellanvikt, titelmatch – Alex Pereira vs. Israel Adesanya
Weltervikt – Gilbert Burns vs. Jorge Masvidal
Bantamvikt – Rob Font vs. Adrian Yanez
Weltervikt – Kevin Holland vs. Santiago Ponzinibbio
Bantamvikt – Raul Rosas Jr. vs. Christian Rodriguez

Underkort
Mellanvikt – Chris Curtis vs. Kelvin Gastelum
Stråvikt – Michelle Waterson-Gomez vs. Luana Pinheiro
Mellanvikt – Gerald Meerschaert vs. Joe Pyfer
Tungvikt – Karl Williams vs. Chase Sherman

Tidigt underkort
Stråvikt – Cynthia Calvillo vs. Loopy Godinez
Catchvikt – Ignacio Bahamondes vs. Trey Ogden
Fjädervikt – Shayilan Nuerdanbieke vs. Steve Garcia
Stråvikt – Jaqueline Amorim vs. Sam Hughes

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer