Floyd Mayweather Krönika

KRÖNIKA: Floyd Mayweather har lurat oss alla

Världens boxningsögon vänder sig i helgen emot Hard Rock Stadium i Miami. Legendaren Floyd Mayweather gör comeback mot Youtube-stjärnan Logan Paul, som aldrig vunnit en boxningsmatch. Men matchen är allt annat än verklig. Vi har alla blivit lurade.

Smutsat ner sitt varumärke 

Ingen skugga ska egentligen falla över Floyd Mayweathers karriär. Men den kommer till slut göra det ändå. Spexen och jippon har blivit för många och om det fortsätter bottnar han snart i den djupaste av irrelevans, som så många andra stjärnor råkat ut för tidigare.  Det är ledsamt att se den nedsmutsningen av sitt eget varumärke som Floyd Mayweather tillåtit de senaste åren. Han hade en lysande möjlighet att rida ut ifrån sporten redan för 6 år sen. Då hade han nyss besegrat Manny Pacquaio, den enda boxaren som vid det givna tillfället kunde klassas som Floyds jämlike. Men istället för att ta avsked ifrån sporten med en seger mot en framtida hall-of-famer valde han att jaga efter sin 49:onde raka seger, mot dussinboxaren Andre Berto. I jämförelse med Floyds senaste motståndare framstår dock Berto som rena rama superstjärnan.

https://youtu.be/IWvx6fK0Dho

Stor skillnad mot Manny Pacquiao 

Valet att möta Conor McGregor gick åtminstone att förstå. Med vinst nummer 50 skulle han skriva in sig i historieböckerna med en seger mer än 1950-talets tungviktskung Rocky Marciano och pengarna var stora, riktigt stora. Men matchningen mot japanska kickboxaren Tenshin Nasukawa var bara patetisk. Helgens match mot Logan Paul är dock ännu värre. Paul har 0-1 i record som proffsboxare. Där förlusten kom emot KSI, en Youtuber som är fullständigt oskolad i ringen. Denna typ av match står i total motsats till Mayweathers forne rival Manny Pacquiao. Manny möter till sommaren Errol Spence Jr, världens just nu bästa welterviktare. Skillnaden är total.

Mayweather och Aftonbladet är opportunister 

Opportunister har det alltid varit gott om i boxningens värld, men Floyd Mayweather är den största. Hans näsa luktar numera primärt efter pengarna. Medans hans sportsliga intressen och ambitioner sakta har raderats ut. Men även i Sverige finns det krafter som försöker profitera på spektaklet. Aftonbladet fullkomligt slängde sig efter rättigheterna för att sända galan och annonserar nu stolt och stort. Med tidningens plus-abonnemang kommer man nu kunna se matchen live, och det är en utveckling vi sett länge. Att de stora mediehusen och kvällstidningarna köper upp rättigheter för rörligt innehåll som de sedan prioriterar i deras eget journalistiska innehåll. En på sikt skadlig utveckling för idrottens legitimitet i pressen, men just nu bara en enskild händelse som osar intäkter.

https://youtu.be/a_TGg4LdoMI

Boxningsfansen är lurade

Det är tydligt att stora delar av världen är lurade. Men jag förstår hur det har kunnat ske. När Showtime och Mayweather promotions väl drog igång den väldiga PR-karusellen fick de allt att verka som en ny klassisk titelmatch som skulle gå till historien. Men sanningen är att detta inte ens är en riktig match. Det är bara en ren och skär uppvisning. För det första handlar det bara om 8 ronders boxning där handskarna är av den tjockare karaktären, 12-ounce. Att jämföra med de tunnare 8 och 10 oz handskar som används i professionell boxning. För detta är det stora problemet, matchen är ingen proffsmatch och därför betyder den egentligen ingenting. Mayweather kommer inte kunna tillgodose sig en seger för att nå 51 segrar då det inte ens kommer utses en vinnare. För huvudmatchen saknar helt poängdomare vilket innebär att slutresultatet aldrig kommer skrivas in i något officiellt protokoll. Alltså är det hela ett stort skämt.

Allra mest frågande kring hela cirkusen ställer jag mig till alla bettingbolagen. Svenska bolag så som Unibet annonserar öppet om deras senaste odds på matchen, där Floyd självklart är en gigantisk favorit. Men hur ska man kunna spela på en match där de redan på förhand uttryckt att det inte kommer finnas någon officiell vinnare? Frågorna är nu många, men en sak är säker. Floyd Mayweather har lurat oss alla.

Missa inte Badou Jack!

Boxningsbranschen är en tuff sådan. Att hålla sig relevant som proffsboxare är snårigt och avancerat. Men Badou Jack har lyckats stanna kvar länge i rampljuset. Med en ålder på 37 är det dock klart att tiden börjar rinna ut. Därför borde det vara i alla svenska boxningsfans intresse att se helgens match. Dessvärre handlar det inte längre om något bälte. Detta efter att Jean Pascal testats positivt för 4 olika doping-preparat. Tråkigt för Badou som väntat på en ny VM-match, men galan blir ändå viktig. För när han nu ställs mot obesegrade Dervin Colina är det en match som måste vinnas. Då Badous blott 2 segrar på sina senaste 6 matcher imponerar inte på någon. En ytterligare förlust på lördag och då har nog sista chansen på VM-bältet försvunnit.

INFÖR: UFC Fight Night – Rozenstruik vs. Sakai – Fighter Magazine

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer