Tommy Macias och Anna Bernholm uttagna till OS

Regerande europamästaren i judo, Tommy Macias, och VM-femman, Anna Bernholm, är uttagna av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) till OS i Tokyo 2020. Det offentliggjordes under förmiddagen när SOK presenterade namnen i den första uttagningen till OS.

”Det är glädjande att Tommy och Anna tidigt får en uttagning av SOK för OS i Tokyo. De båda har under 2018 och 2019 hållit sig i toppen i sina respektive viktklasser och vunnit flera stora medaljer vilket har lett fram till uttagningen. Det här ger dem förhoppningsvis en positiv kick och mer självförtroende in i den avslutande perioden mot OS”, kommenterar landslagschef Robert Eriksson.

Tommy Macias (73 kg) visade i somras att han trivs på mästerskap när han tog sin tredje raka EM-medalj. Den här gången tog han guld och blev därmed Sveriges andra europamästare genom tiderna i judo. Förutom EM-guldet har han sedan tidigare bland annat två EM-brons, ett brons på Masters, två Grand Slam-guld och två guld på Grand Prix på meritlistan. Resultaten har gjort att han ligger 3:a på världsrankingen i 73-kilosklassen, den viktklass som av många anses vara en av de tuffaste för herrar just nu.

”För mig har inte målet varit att kvala in utan att ta medalj på OS. Det här är ett delmål på resan dit. Men det känns förstås skönt att ha fått besked så tidigt. Nu behöver jag inte fokusera på att ta medaljer på alla tävlingar på vägen. Nu är allt fokus på att jag ska vara bäst när det gäller i Tokyo nästa år. Även om det förstås skulle vara kul att få lite medaljer på vägen också”, säger Tommy Macias.

Anna Bernholm (70 kg) jagade en OS-biljett redan till Rio 2016 (då i 63-kilosklassen) men missade att komma med. Efter besvikelsen gjorde Bernholm en omstart och en målinriktad satsning för att nå OS i Tokyo 2020. Hon gick upp en viktklass till 70-kilosklassen och har därifrån arbetat sig hela vägen upp till en 2:a plats på världsrankingen.

Vid Europeiska spelen i Minsk i somras tog Bernholm sin första mästerskapsmedalj, ett EM-brons. Några veckor senare kom även genombrottet på VM då hon kom femma. Förutom mästerskapsplaceringarna har hon under 2019 nått hela fyra stora finaler på världstouren (Osaka Grand Slam, Tel Aviv Grand Prix, Baku Grand Slam och Hohhot Grand Prix).

”Det känns såklart bra att få den här uttagningen. Det visar att SOK verkligen tror på mig, att jag har kapacitet att ta medalj. Det är ju något som jag också tror”, säger Anna Bernholm.

Hoppas på fler svenska judoka till OS
OS-kvalet i judo pågår till slutet på maj 2020 och det återstår ännu många kvaltävlingar. Förhoppningen är att ha fem aktiva med i truppen till OS och väl på plats är målet att ta medaljer.

”Målsättningen för Anna och Tommy, likväl som för de övriga i den svenska truppen som vi hoppas ska kvala in, är alltid att tävla om medalj. Det gäller alla tävlingar vi åker på och samtliga i truppen besitter kapacitet att infria det”, säger landslagschef Robert Eriksson.

De svenskar som fortsatt jagar en biljett till OS är Robin Pacek (81 kg), Marcus Nyman (90 kg) och Joakim Dvärby (100 kg).

Redan nu i helgen 23-24 november väntar nästa tävling, Osaka Grand Slam, där många viktiga OS-kvalpoäng står på spel.

Skribent: Kristin Johansson, Svenska Judoförbundet

Bild: Tommy Macias och Anna Bernholm tog EM-guld respektive EM-brons vid EM/Europeiska spelen 2019. Foto: Bildbyrån.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer