Artikel

Jon Jones & Johnny Walker på kollisionskurs?

Den utmanare som målats upp av många som ett potentiellt hot mot Jon Jones är brasilianska Johnny Walker, trots att Walker endast gått tre matcher i UFC där samtliga motståndare har varit rankade utanför topp-10. Trots detta har han imponerat stort och ingen av de tre fighterna har pågått längre än två minuter innan motståndaren har knockats på ett spektakulärt sätt.

Det har gått närmare 10 år sedan Jon Jones senast förlorade i oktagonen. Den förlusten berodde som bekant inte på att motståndaren (Matt Hamill) var en bättre fighter för dagen, utan på att Jones blev diskvalificerad på grund utav illegala ”12 to 6”-armbågar. Jones har aldrig blivit knockad, submittad eller fått ett domslut mot sig under sin proffskarriär. Vissa har kommit nära (Gustafsson, DC och även Thiago Santos i den senaste fighten), men ingen har nått ändå fram. Den största utmaningen Jones har haft är trots allt att hålla sig undan trubbel utanför oktagonen. Det har varit allt från bilkrascher till misstänkta överfall och även stereoidskandaler som susat runt stjärnan under de senaste åren.

Den utmanare som målats upp av många som ett potentiellt hot är brasilianska Johnny Walker, trots att Walker endast gått tre matcher i UFC där samtliga motståndare har varit rankade utanför topp-10. Trots detta har han imponerat stort och ingen av de tre fighterna har pågått längre än två minuter innan motståndaren har knockats på ett spektakulärt sätt.

Walker är närmare 200 cm lång och är rent fysiskt sett i nivå med Jones, där många tror att den kraft Walker besitter kan orsaka problem för Jones. Walker har själv sagt att det vore bra med 2-3 matcher till innan han det kan bli aktuellt med ett möte mot Jones.

”As much as I can have more experience, it’s better for me. I’m ready. Maybe top five is good. Maybe two more fights before Jones. Maybe Jones will be my Christmas gift.”

Nästa utmaning

Det första steget för Walker i hopp att nå toppen är UFC 244 där Corey Anderson, rankad 7a i Light HW står för motståndet. Anderson har inte gått en fight ännu i år, utan gick senast segrande mot Ilir Latifi i slutet av december förra året. Fighten mot Walker är schemalagd till 2 november.

Betfair ser Walker som favorit och att han vinner mot Anderson ger 1,5 i odds just nu. Tar brasilianaren ännu ett steg för drömfighten mot Jones?

Jones har själv uttalat sig om en fight mot Walker, men verkar inte särskilt sugen på den i nuläget. Frågan är om han kommer på andra tankar efter UFC 244 beroende på resultatet?

Vad väntar för Jones?

Jones har ingen planerad fight i skrivande stund och frågan är vem han egentligen ska matchas mot? Han har relativt nyligen besegrat de tre som är bakom honom i rankingsystemet (Santos, Smith & Gustafsson), så det känns inte osannolikt att vi kan få se honom ta sig an någon av de högst rankade i HW-divisionen istället. Blir det annars en returmatch mot Thiago Santos som trots allt mycket väl hade kunna vinna matchen om det inte vore för den tidiga skadan? I samband med att DC förlorade senast mot Miocic känns det just nu osannolikt med en fight mot ”ärkerivalen”. Men kanske lockar ändå tungsviktsbältet och en match mot Miocic framöver mer än något annat? Om Miocic kan försvara det tills dess.

Det har tidigare sagts att Jones karriär skulle ha varit slut på grund utav alla de problem han haft utanför ringen, men sanningen är ändå att Jones alltid funnit en väg tillbaka. Frågan är bara vem som ska kunna stoppa honom? Skulle han kunna tänka sig en karriär i WWE likt Ronda Rousey?  Det känns tveksamt.

När det gäller Walker är han obesegrad i de nio senaste fighterna, varav åtta av dessa har avgjorts via antingen TKO/KO/Submission och endast två har nått andra rundan. Vi kan med andra ord räkna med underhållning när Johnny Walker kliver in i för att fightas.

Vi får hur som helst se om Jon Jones kan hålla sig undan trubbel framöver och förhoppningsvis njuta av att se honom i oktagonen istället.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer