Artikel

UFC i Stockholm: Från 2012 till 2019

I år var sjätte gången som ett UFC-event arrangerades i Sverige. Första gången som UFC kom till Stockholm var i april 2012 och biljetterna till eventet sålde slut fortare än till något annat UFC i Europa. Det var också första gången som Alexander ”The Mauler” Gustafsson gick upp i ett event som hölls på hemmaplan.

Efter succén från 2012 kom UFC tillbaka till Stockholm åren 2013, 2014, 2015, 2017 och nu senast 2019. Intresset för UFC och kampsport har ökat i Sverige tack vare att organisationen har valt att arrangera matcher i landet. Det är flera sajter som sänder matcherna och listan över de bästa streamingsajterna inkluderar både spelbolag och produktionsbolag. Viaplay är tv-bolaget som har rättigheterna till alla UFC-matcher medan andra kanaler visar övriga sporter samt utvalda event. Det är flera minnesvärda matcher som har utspelats i Globen och på Tele2 Arena och en tillbakablick på dessa är lika mycket en tillbakablick på Alexander Gustafssons karriär.

 

Svensk seger på svensk mark

Den första UFC-kvällen i Sverige hölls den 12 april 2012 och var UFC on FUEL TV: Gustafsson vs. Silva. Kvällen var redan från början något av en uppvisning för Alexander Gustafsson. Han hade vunnit sina senaste fyra matcher och han var klar hemmafavorit. I oktagonen mötte han Thiago Silva, som i sista stund hade hoppat in istället för skadade Antonio Rogerio Nogueria. Matchen avgjordes på ett enhälligt domslut till Gustafssons fördel och slutade 30–27, 30–27 och 29–28. UFC-segern samt att han överraskade som underdog mot Jon Jones i UFC 165 året därpå gjorde honom till ett namn att räkna med i lättviktsklassen. Jon Jones vann till slut efter fem ronder och matchen blev utsedd till Fight of the Year 2013.

Alexander Gustafssons nästa seger kom inte förrän den 28 maj 2017 i UFC Fight Night: Gustafsson vs. Teixeira. Då slog han ut Glover Teixeira i den femte ronden framför en publik på 12 688 personer, vilket var färre jämfört med 2012 då 15 428 personer satt i publiken.

De andra åren

Det har endast blivit två svenska segrar i ett huvudevent i Sverige. 2013 hoppade Ilir Latifi in i huvudmatchen efter att Gustafsson fått avböja på grund av skada. Latifi mötte Gegard Mousasi men förlorade efter ett enhälligt domslut till Mousasis fördel. 2014 stod huvudmatchen mellan isländaren Gunnar Nelson och amerikanen Rick Story. Latifi mötte Jan Blachowicz och förlorade i första ronden. 2015 var Gustafsson tillbaka i huvudeventet i UFC on FOX: Gustafsson vs. Johnson. Matchen blev däremot kort och svensken slogs ut redan i den första ronden efter 2:15 minuter.

Huvudeventet i UFC Fight Night: Gustafsson vs. Smith den 1 juni 2019 slutade inte heller med en svensk vinst och det blev som de flesta känner till Gustafssons sista match. Däremot var kvällen ändå en succé för svensk MMA och det blev två damvinster och Daniel Teymur vann över Sung Bin Jo.

Trots att det inte blev en sista seger för The Mauler har han haft en fin karriär. Han kan också glädjas åt minnet av att han vann sitt första stora UFC-möte på hemmaplan. Det är inte många som har gjort det.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer