Nyhet

Superior Challenge 19: Upplev MMA i världsklass live på Cirkus

Cirkus förvandlas återigen till gladiator-arena när Sveriges MMA-elit möter internationella stjärnor på Superior Challenge 19 den 11:e maj. Publiken får ta del av lokala hjältar och Sveriges MMA-elit som tar sig an stora internationella fighters i världens största MMA-bur.

MMA-galan Superior Challenge är en unik blandning av väldens tuffaste sport och adrenalinfull underhållning. Atleter flygs hit från olika delar av världen för att matchas mot våra svenska stjärnor och vi bjuds på nio matcher varav två titelmatcher.

Diego Nunes, Superior Challenges fjäderviktsmästare, är bland den absoluta världseliten inom divisionen och har tävlat i organisationer som WEC, UFC, Bellator och numera Rizin. Han gick sin sista match i UFC 2013 varpå han gick över till Bellator och därefter gick han direkt över till Superior Challenge. 2014 blev han Superior Challenges mästare efter att ha besegrat legenden Joachim ”Hellboy” Hansen i andra ronden på Superior Challenge 11. Detta trotts att han ådrog sig en sidoledbandsskada i höger knä under första ronden. Han försvarade sin titel på Superior Challenge 16 mot Michel Ersoy och nu har det blivit dags för brasilianarens andra titelförsvar. Denna gång är det ”The Gentleman” som utmanar mästaren. Simon Sköld vann sin senaste match och returmötet med Jerry Kvarnström för tre månader sedan. The Gentleman har gått sammanlagt 15 professionella MMA-matcher och av de senaste åtta matcherna har han endast en förlust. Som 18-åring flyttade Simon till Stockholm från Hultsfred för att satsa på sin dröm, att bli en professionell fighter. Innan den första professionella MMA-matchen under 2010 tävlade han flitigt inom olika kampsporter men främst Karate. Han hann bli trefaldig svensk mästare och även nordisk mästare i Jujutsu innan han fann kärleken till MMA. Diego Nunes är utan tvekan svenskens farligaste motståndare hittills och själv är han supertaggad inför mötet.

Simon Sköld egna ord inför matchen:

”Efter år av träning känns det bra att äntligen få gå en titelmatch. Min tränare har lagt en superplan och jag kommer att vara i mitt livs form. Det kommer att bli en mycket sevärd match!” 

Svenska UFC-veteranen Papy ”Makambo” Abedi fick chansen att tävla om mellanviktsbältet på Superior Challenge 15 mot Dylan ”The Villain” Andrews i dennes första match utanför UFC. De hade mötts en gång tidigare i UFC där Dylan vann, och så blev även utfallet i returmötet. Dylan gick segrande från matchen via ett spektakulärt avslut och blev därmed organisationens nya mellanviktsmästare. Nu står titeln återigen på spel när ännu en svensk UFC-veteran får möjlighet att ta hem bältet till Sverige. Utmanaren, svenske Nicholas ”Nico” Musoke, gick sin första match utanför UFC på Superior Challenge 18 under 2018 där han vann över Daniel ”The Viking Hunter” Acacio via domslut. Svensken har 14-5-1 i record mot nya zeeländarens 18-8-1. Dylan är sju år äldre än Nico men i övrigt är kombattanterna ungefär lika långa och har ganska lika fysiska attribut. Det här är en av huvudmatcherna på Superior Challenge 19 den 11:e maj på Cirkus i Stockholm.

Den svenska MMA-pionjären David Bielkheden är matchad mot Patrik Pietilä i en MMA-finnkamp. Davids tilltänkta motståndare Silmar Nunes ställde in sitt deltagande på Superior Challenge 19 på grund av skada och Patrik Pietilä var snabb med att hoppa in som ersättare för att möta David Bielkheden med kort varsel. Bielkheden (26-12) kommer in med hela nio raka vinster, senast mot den tidigare UFC-fightern Marcin Bandel via enhälligt domslut på Superior Challenge 18. Det blir en spännande MMA-finnkamp där en ung och hungrig finländare tar sin chans mot svenska MMA-legenden.

Pannie Kianzad (10-4 MMA) har länge utmärkt sig som en av Sveriges allra främsta MMA-fighters. Redan innan hon kom med i TUF hade hon besegrat flera UFC-fighters – inklusive den svenska rivalen Lina Länsberg. 27-åringen, som tränar i Danmark, har tidigare vunnit bältet i Cage Warriors och utmanat om titeln i Invicta FC. Nu är det dags för hennes första match i Superior Challenge på över fem år. Iony Razafiarison (5-2, 1 NC MMA) är en tuff fighter som flyttade till Frankrike från Madagaskar för att satsa på MMA. Sist hon var aktuell gick hon sin tredje match i topporganisationen Bellator MMA, som dock slutade i förlust mot Olga Rubin. Innan dess kammade Razafiarison hem sin största vinst hittills i karriären mot den tidigare UFC-fightern Cindy Dandois.

Mauricio Reis från Rio de Janeiro Brasilien tar Juho Valamaas plats mot hemma-fightern Rostem Akman med en veckas varsel på Superior Challenge 19 den 11:e maj på Cirkus. Juho Valamaa skadade sig under träning och meddelade nyligen att han är tvungen att ställa in sitt deltagande på Superior Challenge 19. Brasilianaren Mauricio Reis 18–10 i record hoppar in som ersättare med en veckas varsel. Den här matchen går i Weltervikt 77,1 kg.

Serdar Altas har tävlat framgångsrikt i amatör-MMA sedan 2015 där han bl.a. erövrade ett VM-guld 2017. Året efter gick han sin första professionella MMA-match på Superior Challenge 17 som även den galan gick av stapeln på Cirkus. Nu efter tre raka vinster står svensken inför sitt elddop.  Jhonata Silva kommer hela vägen från Rio de Janeiro för den här matchen. Med ursprung i Nova Uniao har han tränat med några av sportens absoluta elit som ex. Jose Aldo, Thales Leites mfl. Han är rankad nr 1 i Brasilien i stråvikt och har erövrat den mest prestigefulla titeln i Brasilien, Shooto Brazil Champion. Nu går han upp en viktklass för att möta svensken och med 6-1 i professionell MMA-record är han Serdars tuffaste utmaning hittills.

Tidigare i år gick Ivan Zidar ut med en utmaning där han ville möta Bartosz Wojcik på Superior Challenge 19. Bartosz antog utmaningen och båda fighters signerade avtal, men samma dag som matchen skulle offentliggöras för ett par veckor sedan meddelade Ivan att han måste dra sig ur p.g.a. sjukdom. Svenskens nya motståndare blir Wilbert Huaman från Peru. Wilbert är en grappler som gått totalt tolv professionella MMA-matcher med ett record på 6-6-0 där alla vinster är via submission. Alla hans matcher är dock inte registrerade i de stora forumen, vilket är ett vanligt fenomen då vissa arrangörer inte registrerar sina evenemang och matcher.

Robin ”Pretty Boy” Roos, 1-0-0 som proffs, representerar Västerås Fight Club, är en lovande talang och en av de nya svenska proffs-fighterna som tävlat flitigt som amatör. Han har gått 23 amatörmatcher och varit Svensk Mästare i amatör-MMA. I en av hans amatörmatcher under 2017 mötte han just Christopher JP Basauri och förlorade genom Submission. Jeanpier 0-1-0, som representerar Nacka Dojo gjorde sin proffsdebut på Superior Challenge 18 mot Adam Westlund och förlorade då via enhälligt domslut. Fighten var ett treronders krig där Jeanpier i matchens sista sekunder hamnade i topposition över Westlund. I den matchen visade han ett komplett game och att han även utvecklat sitt stående.

Moraad Moreno, som tränar på Stockholmsklubben Pancrase Gym, kommer ta sig an finske Mika Kuronen i ett catchviktsmöte. Moreno har länge varit en A-klassfighter av rang, med vinster över namn som Robin Roos och Heytham Rabhi på meritlistan. Motståndaren Kuronen kommer in i matchen med två raka förluster och ett professionellt matchfacit på 2-4. Finnen går sin första match på närmare ett och ett halvt år.

För komplett matchkort och ytterligare info besök superiorchallenge.com.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer