ArtikelNyhet

Mikael Marffy mot VM-comeback – Sista stora satsningen?

VM i jujutsu är bara ett par veckor bort. En av svensk kampsports stora namn Mikael Marffy, med bland annat 34 (!) SM-guld på meritlistan kan ringa in sin strålande karriär med VM i födelsestaden Malmö.

VM-vindarna viner allt mer frekvent över vårt land. VM i jujutsu i Baltiska Hallen i Malmö är ett par veckor bort.

Skånepågen och Malmöiten Mikael Marffy, 36, kommer där att göra en högintressant VM-comeback. Marrffy, med bland VM-guld och EM-guld i BJJ på meritlistan, kommer att tävla i stilen Newaza i +94-kilosklassen.
– Hela tanken på en VM-satsning startade egentligen med SM i BJJ förra året. Numera bor jag i Stockholm och SM var just här. Jag ställde upp där, gick till final där jag förlorade mot Max Hederström (som också tävlar i VM i Malmö). Max sade efter finalen att det finns en vakant plats i jujutsulandslaget, och när jag förstod att VM skulle gå i Malmö blev jag ruskigt sugen på en sista stor mästerskapssatsning.

Kom femma i EM
Marffy kontaktade landslagscoachen Martin Ingholt som lite senare öppnade en möjlighet för Mikael att följa med till EM i Newaza. Det slutade med en femteplats.
– Då tänkte jag, att om jag kan komma femma i den här formen jag var i då, då kan jag säkert göra ännu bättre ifrån mig under VM, när jag har fått mer träning i mig.

Det är en tungt meriterad 36-åring som jujutsulandslaget fått in. Marffy har VM-medaljer i BJJ och submission wrestling på meritförteckningen, och så sent som under den här hösten vann han ånyo ett SM-guld – sitt 34:e (!) i submission wrestling, BJJ och judo sammanlagt.

VM i Malmö: ”Det var här allt började”
Att VM i jujutsu går i Malmö är, förstås, något alldeles extra för Marrfy.
– Det var ju här allting började för mig en gång i tiden. Jag har kvar många vänner och bekanta och stora delar av min familj kvar och att få möjlighet till att kanske vinna ett guld i Malmö av alla ställen, det taggar mig något enormt.

Viktklassen han tävlar i blir +94-kilo.
– Den är kanske inte min ideala viktklass, men i -94 finns ju Max och där ska han vara. Inget snack om det. Men jag tycker ändå att den passar mig bra. Jag är, trots min storlek, fortfarande explosiv och greppstark. Det blir kul.

Fakta om Mikael Marffy
Ålder: 36
Bor: Östermalm, Stockholm
Familj: Fru och två döttrar
Yrke: Biträdande rektor
Meriter: 34 SM-guld i olika kampsporter, VM-guld i BJJ (blå bälte) 2007, EM-guld  i BJJ 2008 (lila bälte), EM-guld i BJJ 2011 (brunt bälte). VM-guld i judo 2012 (master). VM-silver i BJJ 2011 (brunt bälte). Nominerad som Årets mästare vid Kampsportsgalan 2011.

Text: Jonathan Broberg (budokampsport.se)
Foto: SPR Athletefactory

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer