ArtikelKrönikaNyhet

Khabib-och-Conor-kalabaliken – en summering av läget just nu

Du måste ha bott under en sten för att missa tumultet kring mötet mellan Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor. Här får du veta bakgrunden, nuläget och vad som händer härnäst.

Klappar ditt hjärta för själva sporten MMA? Då begravde du nog ansiktet i skämskudden den 6 oktober när slagsmålsscenerna efter Khabibs seger utspelade sig. Efter vinsten studsade alltså Khabib Nurmagomedov ur buren och hamnade i slagsmål med motståndarens lagkamrater, samtidigt som Khabibs kompis hoppade in i buren för att starta slagsmål med förloraren Conor McGregor. Hur kunde det bli såhär? Låt oss börja med en tillbakablick.

Så började konflikten

Konflikten mellan Khabibs team och Conors team har marinerats länge i giftiga uttalanden om person, prestation och religion. Senare gav Khabib en örfil till Conors lagkamrat, vilket var upprinnelsen till den ökända bussattacken. I april 2018 dundrar Conor och gänget fram till en buss fylld med UFC-fighters och slänger föremål mot fönstren, vilket leder till att fighters skadas av glassplitter och tvingas ställa in matcher. McGregor dömdes till fem dagars samhällstjänst, och Nurmagomedov menar att det finns tecken på att UFC ska vara inblandade i attacken. Vad som däremot är säkert är att UFC använt bussattacken i sin marknadsföring för att hajpa deras möte i buren – vilket ansetts osmakligt.

Matchen gick som misstänkt

2017 hade vi McGregor versus Mayweather, 2018 stavades årets supermatch Khabib versus Conor. Skränigaste fanskaran tillhör Conor, som mejslat fram en mytologisk status som fighter. Intresset slog alla rekord i MMA-sammanhang: långt över två miljoner pay per views såldes. Som jämförelse med boxningshistorien har bara fyra matcher nått över tvåmiljonersstrecket på amerikansk mark.

Oddsen på bettingsajterna talade sitt tydliga språk: Conors pricksäkra striking skulle bli överkörd av Khabibs effektiva stridsvagnsbrottning. Enligt odds från Betfair var Conors chanser blott -170. Det skulle visa sig att den forna dubbla bältesinnehavaren Conor McGregor skulle vara rätt chanslös under hela matchen. Den obesegrade Khabib Nurmagomedov var förvånansvärt skicklig stående men briljerade som vanligt med brottning. I fjärde ronden tar Khabib motståndarens rygg, snart klappar Conor för ett neck crank. Segerns sötma ersätts snabbt av bitter eftersmak genom de efterföljande kaotiska slagsmålsscenerna.

– Det här är ett sportevenemang och om du tror att du kan starta ett slagsmål direkt efteråt blir det direkt en kriminell handling. Det här är dålig reklam, dåligt för sporten och dåligt för båda två, konstaterade UFC-presidenten Dana White.

Avstängningar och matchrykten

Efterdyningarna från skandalmatchen är långt ifrån över. Två av de inblandade i slagsmålet efter matchen, Zubaira Tukhugov och Islam Makhachev, förlorar sina UFC-kontrakt och är utslängda på livstid. Khabib får behålla bältet, men ska utredas av Nevada Athletic Commission – vilket gissningsvis blir en utdragen byråkratisk historia. Dana White spår fyra till sex månaders avstängning plus böter. Khabibs prispengar (25 miljoner kronor) kommer inte betalas ut förrän efter utredningen.

Med tanke på pay-per-view-försäljningen och kontroverserna är en returmatch förstås på tal, men inget är sagt från officiellt håll. Ryktesmaskinen är igång om Khabib versus Mayweather i boxningsringen, en idé som är småtramsig. Mest sannolika scenariot är ett returmöte mellan Khabib och Conor. Tänkbart är också att Conor åter möter Nate Diaz. Möjliga motståndare för Khabib är mest troligt Tony Ferguson eller möjligen Georges St. Pierre.

Värt att ha i åtanke är följande kombination: stämningen är dålig, Khabib och Conor har uppnått rikedom och berömmelse, i buren riskerar de äran. Att någon därför bestämmer sig för att gå i pension är ingen omöjlighet.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer