Artikel

Så spelar du på MMA – fem enkla steg

Är du säker på att du vet vem som vinner en given match? Varför inte backa upp snacket med kontanter? Vadslagning är ett sätt att göra UFC-fighterna ännu mer spännande, här får du lära dig hur betting går till. Regel nummer ett är: satsa inga pengar du inte är beredd att förlora.

Ända sedan proffsfightingens födsel har vadslagning hört till som ett givet inslag. Proffsboxningen är kantad av spelare, de högljudda vadslagarna i Thailand är en starkt bidragande orsak till att thaiboxningen drivits till den höga nivå den har i landet, och de moderna spelbolagen har välkomnat MMA:ns intensivt internetanvändande fans med öppna armar. Det finns skäl till att vadslagning och fighting är så nära förknippat. De flesta fans av sporten har favoriter som de vill backa upp i vått och torrt eller favoritanalyser som de anser med stor säkerhet indikerar vem som kommer att vinna varje given match. Varje gång två fans möts och åsikterna om vem som kommer att spöa vem kolliderar är vadslagningen bara ett kort logiskt steg bort. Så fort man har slagit vad ökar intensiteten i publikens engagemang, chansen att tjäna en hacka och risken att bli av med sina surt förvärvade pengar gör frågan om vem som vinner, och vem som är bäst ännu viktigare än vad den redan var. När pengar står på spel blir det allvar på gott och ont, och i bästa fall ökar intresset för sporten.

Den som vill prova att spela ska söka upp en bettingsite på internet som publicerar odds för matchen man vill spela på, skapa ett användarkonto, sätta in en summa pengar man absolut har råd att bli av med och sedan placera pengarna i spel man tror på. Spelbolagen lockar ofta med bonusar, gratisspel för små summor och så vidare för att man ska prova på och börja spela. Bolagen vill förstås också helst att man stannar och fortsätter spela upp sin eventuella vinst, därför går det inte att ta ut sin ursprungliga insats utan bara själva vinsten. Läs villkoren för inbetalning och utbetalning noggrant. Förstå att spelbolagen är experter på att ta betalt av folk som precis som du tror sig veta hur matchen kommer att sluta. Men om det var lätt att gå med vinst på sina spel så skulle spelbolagen inte kunna gå med vinst utan snabbt försvinna.

Så gör du – MMA-betting i fem enkla steg

1. Först bör du förstå hur det här med odds går till – du hittar en guide här under. Kontrollera oddsen i en match där du tror dig veta vem som kommer att vinna och välj den sajt/det bolag som ger dig bäst odds. När du blivit varm i kläderna kan du scanna sajterna efter intressanta odds, snarare än bara matcher du är känslomässigt investerad i.

2. Läs noggrant tjänstens villkor för användarkonto, inbetalning och utbetalning av vinst. Man kan oftast bara ta ut vinsten, inte den ursprungliga insatsen, och det kan förekomma begränsningar och avgifter. Läs också vad som händer om något oväntat inträffar i matchen, om resultat blir ogiltigförklarade eller liknande.

3. Skapa ett användarkonto, logga in och skicka in en första insats. Välj en summa som du tycker är en passande avgift för att få prova på att spela och spela för nöjes skull, räkna inte med att du ska få tillbaka pengarna.

4. Sök upp den match du vill spela på på spelbolagets site, klicka på den du tror kommer att vinna och fyll i det belopp du vill satsa på din ”spelkupong”. Välj belopp efter hur säker du känner dig och hur stor den potentiella vinsten är, men satsa inte mer än du är villig att förlora.

5. Klicka på ”bekräfta”, och din satsning är gjord. Din pott som du ursprungligen satt in minskas nu med det belopp du satsat på det aktuella spelet och kommer antingen tillbaka med vinst eller behålls av spelbolaget, beroende på hur matchen slutar. Njut av matcherna, nu med lite högre puls än vanligt.

Detta betyder odds

Odds redovisas oftast med en siffra högre än 1 och som anger i vilken grad din insats genererar vinst i fall fightern du satsat på vinner. Ilir Latifi 1,40 – Glover Teixeira 2,80 betyder till exempel att om du sätter hundra kronor på Latifi så får du 140 kronor tillbaka i fall Latifi vinner. Om du hade satt samma hundra kronor på Teixeira och han vunnit hade du istället fått tillbaka 280 kronor. Det högre oddset är alltså den nederlagstippade fightern. Vinsten är större om du prickar in en underdog som vinner, eftersom risken att han förlorar är större än risken att favoriten i matchen förlorar. Och dina pengar är naturligtvis oåterkalleligen förlorade varje gång fightern du satsat på förlorar matchen.

I vissa fall, speciellt på amerikanska siter, anges oddsen med en positiv och en negativ siffra, samma odds som exemplet ovan skulle då betecknas Latifi -250, Teixeira +180. Siffrorna ska läsas som att man behöver sätta in 250 dollar på Latifi för att tjäna 100 dollar i ren vinst vid seger i matchen (alltså förutom att man får insatsen tillbaka), medan Teixeira ger 180 dollar i ren vinst (alltså förutom insatsen tillbaka) vid seger i matchen, om man satsat 100 dollar.

Oddsen speglar alltså vem som är favorit respektive nederlagstippad i matchen men är primärt skapade för att locka folk att spela och generera vinst åt bolaget. Gynnsamma odds för företaget är sådana som leder till att mer pengar totalt än summan av vinstutbetalningarna satsas på den förlorande fightern, men oddsen måste ändå vara så generösa att så många som möjligt tycker det är värt att spela. Gynnsamma odds för spelaren kan till exempel vara då oddsmakarna underskattat en fighter och satt höga odds på en matchning som i verkligheten är jämn.

Länktips:

LeoVegas SPORT har ett stort utbud av odds på de största eventen.

Här hittar du en miniguide till spel på kvinnliga MMA-fighters.

MMAbetz sammanställer, analyserar och tipsar om betting på MMA.

Unibet, Bethard och Expekt är alla väletablerade spelsiter med MMA-odds.

Spelalagom innehåller information om balanserat spelande från Svenska spel.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer