ArtikelKrönika

Balanserat psyke och balans i teknik – förutsättningar för framgång?

Po Lindvall beskriver det balanserade sinne – ett visst lugn eller en kyla – vilket är en förutsättning för att få teknik, taktik och tajming att fungera optimalt under match.

I den kommande boken ”VM-resan: Vägen är målet” (under redigering med förhoppningar om utgivning 2018) skriver jag:

”Våra tankar kan både få oss att tveka eller vilja backa ur, de kan göra att vi övertänder, men också att vi faktiskt får ut vårt bästa när det gäller. För något tag sedan coachade jag en fighter inför, under och efter en match. Dagarna innan match verkade läget under kontroll, fokus var på egna styrkor och att försöka behålla ett lugnt fokus under matchen. Alldeles innan match märktes det att spänningen ökat betydligt, korta nästan irriterade kommandon till de som hjälpte till med att passa in skydden och blicken var mycket fokuserad. För att inte säga att den uttryckte något av en övertändning… vilket också märktes i början av första ronden. Allt som syntes i blicken innan matchen kom ut i varje slag och spark. Vad är det för dåligt med det då kan man undra. Jo, det är flera saker som händer, fortsätter man på det sättet under en längre stund så har man kört slut på sig själv på några minuter. Men framför allt får man inte ut det man kan ur teknikerna. Det går långsamt, tajmingen stämmer inte helt och kraften i teknikerna kommer inte ut helt och fullt.

En bit in i första ronden hände något, det syntes att fightern lyckades ändra sitt fokus och sitt tänk. Efter att ha tagit ett djupt andetag sjönk axlarna ner lite (vilket kan tyda på att spänningen i kroppen sänktes), blicken och ansiktsuttrycket ändrades från fullt påslag till att uttrycka mer av ett lugnt fokus. Då började också tajmingen stämma. Snabbheten och kraften i teknikerna blev bättre. Variationen i teknikerna och fotarbete förbättrades tydligt, riktigt snygga undanglidningar och mer avancerade kontringar satt där de skulle. Den lugna koncentrationen förbättrades sedan rond för rond. Nästan varje anfall från motståndaren stoppades med en kontring. Segern var odiskutabel.

Efter matchen frågade jag var det viktigaste som denna fighter gjort under matchen. Svaret var att få kontroll på sig själv, att få kontroll på sina tankar och hitta ett lugn. Vilket också var det denna fighter under sina mentala förberedelser haft i sina tankar inför matchen.”

***

En bra balans rent fysiskt är även det en förutsättning för att få ut det mesta av tekniken, taktiken och tajmingen.

Inför matchen Floyd Mayweather vs. Conor McGregor skrevs det en hel del om den enas eller den andras fördelar, en del handlade om traditionell kampsport versus boxning – något som kan vara värt att vrida och vända lite på. En del hävdade att MacGregors traditionella stil skull vara en fördel, och hans tajming. Onekligen har han viss tajming. Tittar man närmre på några av de matcher han avslutat med knock så sitter träffen precis i den andras anfall. Ofta har anfallen varit ”ganska” vilda (läs okontrollerade) och flera motståndare har ”kastat” sig in helt oskyddat och McGregor har kallt prickat in sin träff – något som lurade McGregors förespråkare att tro att han skulle göra det samma med Mayweather. Att jämföra Mayweather, en boxare av världsklass, med de McGregor knockat ser jag nästan som en förolämpning mot Mayweather – en boxare som visat på en teknik, taktik och tajming över det vanliga. Vilket han även bevisade mot MacGregor…

Vi kan också ta resonemanget vidare till matchen George St Pierre (GSP) vs. Michael Bisping. GSP kommer gärna in i sin vita Gi för att påminna om hans traditionella kampsportsbakgrund. Frågan är hur det egentligen förhåller sig, vad är det för teknik GSP använder i match?

Först av allt så är judo- och jujutsu-tekniker för nedtagning och mattarbete tekniker som tränas i ’fullkontakt’, precis som grappling, submission wrestling eller brottning. Vad då fullkontakt kanske du undrar… jo kast, nedtagningar och låsningar görs på riktigt. Ett kast ger inte poäng om det inte  utförs fullt ut och motståndaren hamnar på mattan. En matta som finns där som skydd för att kastet skall kunna utföras fullt ut. Precis som boxare i olika grenar har skyddande handskar för att tävlar med fullkontakt. Ok jag vet att i MMA har man betydligt tunnare handskar, men likväl är det fullkontakt som gäller. Men de handskarna är bättra än de knogskydd som vanligtvis används inom exempelvis traditionell karate. Där tekniken inte skall utföras med fullkontakt utan träffarna skal bara markeras. Vad har det inneburit för teknikutvecklingen inom karaten då? Jo att det gäller att komma ’nästan’ in på motståndaren och snabbare därifrån. Kroppen behöver inte användas för att få full kraft i träffen (detta uttalande grundar jag på åratal av traditionellt utövande, med ett svart bälte, 5 dan, som bevis för viss kunskap inom området), något som syns i MacGregors teknik, men inte inte i GSP:s… Varför då kan man ju undra?

Helt enkelt för att GSP tränat thaiboxning med Phil Nurse, Europamästare i Muay Thai på 80-talet, i NY för att slipa på en för fullkontakt bättre fungerande stående fightteknik. En teknik där balansen ligger annorlunda än i traditionella kampsporter. Newtons andra lag, F = m x a… översatt betyder det att kraften = massa x acceleration. Översätter vi det till teknik innebär det att hela kroppens massa behöver finnas med i träffen, tekniken behöver därför utföras så att kroppsmassan ligger med i träffögonblicket. Det innebär att balansen måste vara lite framåtlutad, med full kontroll så du snabbt kan ändra riktning eller retirera, men också att hela rörelsen måste vara synkroniserad så att inte delar av kroppen står still, eller rör sig åt något annat håll. Ok nu börjar det bli väl tekniskt för att förstå i ord, det här behöver ses.

En match där detta är ganska tydligt i K1-matchen mellan Martin Holm vs. Glaube Feitosa:

Titta speciellt efter 4.45 min i Martins slagserie mot Feitosa. Där är det tydligt hur Martin ligger på med kroppen lite framåt, han rör sig också i sidled när han slår krokar för att få med hela massan då också. Snabbheten i träffen, dvs den acceleration träffen orsakar i motståndarens kropp, tillsammans med den massa som finns med i slagen ger den kraft motståndaren får känna på. Feitosa som kommer från karaten står för upprätt i den här matchen för att hänga med, men han hämtar inspiration från andra fullkontaktkampsporter och förbättrar sin balans senare i karriären. Ligger balansen lite framåt är du också förbered på att anfalla eller kontra, en förutsättning för att du skall kunna hitta tajmingen. Står du för upprätt tar det en millisekund att hitta rätt balans för att kunna röra dig framåt, då är det redan för sent…

Jo, och vilka vinner vad gäller balanserat psyke och kyla, av Mayweather vs. McGregor och GSP vs. Bisping…? Ganska enkelt det med…

Med förhoppning att du fick något att tänka på…

Po Lindvall, professionell coach inom idrott och näringsliv, samt grundare av Martin Holms Minne.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer