ArtikelNyhet

Filiph Waldt klar för VM-final i thaiboxning – vände och vann

Landslagsdebutanten Filiph Waldt är i VM-final i herrarnas A-klass i -60-kilosklassen. Waldt förlorade den första ronden mot turken Orhan Erden, men vann de två efterföljande ronderna.

Det blev ännu en nagelbitare i VM för svensk del. Göteborgaren Filiph Waldt, som under VM i Minsk gör sin landslagsdebut, är i VM-final.

Foto: Johan Bjarnestad

Fick räkning i första ronden
Men det började trevande för honom. Turken Orhan Erden var vass i den första ronden och hittade rätt i sin distans med en del stoppsparkar och fin boxning. Waldt fick till och med en räkning i slutet av ronden.
– Jag förstod faktiskt inte riktigt varför jag åkte på räkningen, men den tände mig. Jag höjde mig verkligen efter den. Men jag visste att han var duktig och välmeriterad och faktum är att han ändå skakade mig, säger han till budokampsport.se.

I den andra var Waldt som pånyttfödd. Han pressade hårt, gick framåt och fick tag i Erdens offensiv. Den andra ronden var förvisso jämn, men med Waldt som den mer drivande.
– Det fanns liksom inget att spara på. Jag var tvungen att vinna ronden. Jag fick instruktioner om att sparka mer, så det försökte jag och då märkte jag att han inte riktigt hann med i guarden.

I den tredje ronden orkade inte Erden riktigt hänge med i tempot som Waldt satte upp. Filiph var då lite starkare i clinh, lite tätare defensivt och väldigt mycket mer angelägen om att gå framåt. Och framför allt orkade inte Erden riktigt stå emot högersparkarna.
– Han försökte boxa, men nådde inte mig och jag fortsatte sparka och hittade också clinchen bra, tycker jag.
– Innan VM var SM-finalen min största match hittills och nu är jag i VM-final. Det finns ju inte, jag har definitivt inte förstått det ännu. Det är det bästa jag har varit med om, det kan jag säga.

Finalen avgörs på fredag och då väntar thailändaren Prawit Chlinak.
– Att gå en VM-final mot en thailändare i den här sporten, det blir jäkligt häftigt. Jag kommer göra allt jag kan för att vinna den matchen också. Nu går jag för guldet.

Om den stund är det dags för Abdallah Habib i -71kg och Simon Ogolla i +91kg att gå sina respektive semifinaler.

Text och foto via Budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer