Svenske boxningsstjärnan Badou Jacks match mot Lucian Bute ändrad till vinst – ett år senare

Mötet mellan supermellanviktsboxarna Lucian Bute och Badou Jack slutade oavgjort, efter vad som beskrivits som en domarskandal. Jack fick behålla sin WBC-titel i supermellanvikt, men efter matchen så åkte Bute fast i en dopningskontroll. Nu har boxningskommissionen i Washington ändrat domslutet.

Här kan du läsa om själva matchen.

För ett år sedan var Badou Jack var mycket besviken när beskedet kom i maj om att Lucian Butes A-prov var positivt med spår av den förbjudna substansen ostarin, en prestationshöjande substans som – likt en steroid – förbättrar styrka och uthållighet. Ostarin har varit förbjudet av WADA sedan januari 2008.

”Man riskerar livet, går in i ringen efter att ha tränat stenhårt i tre månader, så fuskar de. De behöver dopa sig för att vinna mot mig”, sade Jack då.

Men nu har alltså WBC (World Boxing Council) tilldömt Jack segern i efterhand.

”Det tog dem nästan ett år att ge mig segern. Bättre sent än aldrig”, skriver Badou Jack på Twitter.


Badou ”The Ripper” Jack, eg. Johannes Gabriel Badou Nyberg, född 31 oktober 1983 i Stockholm. Han började boxas först som 18-åring, år 2001, i Djurgårdens IF. 2007 blev han utnämnd till årets boxare av Svenska Boxningsförbundet. Jack har boxats professionellt sedan år 2009 och var WBC:s världsmästare i supermellanvikt från april 2015 till januari 2017 då han avsade sig titeln för att gå upp en viktklass, till lätt tungvikt. Jacks facit som proffsboxare är nu 21 segrar, en förlust och två oavgjorda. I dagsläget har inte Jack någon ny match, men det finns planer på ett möte med den nya viktklassens WBA-mästare, britten Nathan Cleverly, under 2017.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer