ArtikelNyhet

Rapport från Danish Open (EM) i Kyokushin Karate

Det blev underhållning av högsta kvalitet när Sverige tog historiskt EM-guld i Roskilde. Det blev Sara Hägge som blev Svensk Kyokushins första Europamästarinna och därmed fick Sveriges sitt första EM guld i kumite sen -93. Men det var inte enda höjdpunkten. Ett brons i kata visar att Alicia Edin håller samma höga standard år efter år och ett junior brons till Lisa Linder bekräftar att vi har en tjej att räkna med i framtiden. Tjejerna imponerar!

Årets EM blev en av de tuffaste konkurrensmässigt. Det var oerhört svårt att förutsäga vinnarna och ovanligt många som hade möjligheten. Det deltog 25 länder och det var nästan 350 deltagare som var anmälda. Det generationsskifte som pågått några år tog ut sin rätt och det var flera unga som klev fram samtidigt som några av de etablerade mästarna fick se sig besegrade. Här kommer en rapport via landslagscoachen Magnus Hanssen (samtliga bilder är tagna av Annika Peterson):

I kumiten (fight) är det fortfarande Litauen som dominerar, men det har blivit svårt för dem att hålla sig kvar på topp. De som kommer klättrande uppåt är kanske främst Polen, Georgien och Azerbajdzjan. Polen kom över till vår organisation för några år sedan, då med ett relativt ungt team. Nu har de  blivit äldre och mer erfarna och det märks på placeringarna. Georgien och Azerbajdzjan har haft enstaka topp fighters tidigare, men nu är de fler och bättre. De kommer att vara svårslagna i framtiden. En rolig nyhet var att de ungerska tjejerna verkar göra comeback. De ungerska damerna dominerade prispallarna i många år, men har haft en svacka. Men nu verkar  de vara tillbaka. Årets ”ledsnaste team” var nog Bulgarien som fick Vasil Vangelov utslagen första omgången och skadad Valeri som lämnade WO.

Årets EM hölls i Roskilde Danmark och var ett modernt arrangemang, med flera tekniska finesser. Till stor glädje för tävlande och publik. Dessutom  bjöds på många bra matcher! Så sammanfattningsvis en bra tävling ur publiksynpunkt. Vilket uppskattades av den stora svenska supporterklack som rest till Danmark för att heja på våra svenska deltagare. De fick också ”valuta” för pengarna, för aldrig har Sverige deltagit med en så stor trupp på ett EM. Det var svenska matcher på mattan från början till slut, ända fram till finalen. Ibland flera matcher samtidigt.

Vilken underhållning!!! Och ett stort tack till alla supportrar som lyfte stämningen i hallen och hyllade vår nyblivna Europamästarinna, på ett sådant fantastiskt sätt! Ett oförglömligt minne för Svensk Kyokushin!

Bland årets juniorer så EM debuterade Mirjam Björklund på ett lovande sätt. I första matchen mot Eszter Édes från Ungern, så avgjorde hon övertygande med en ushiro-geri (bakåtspark), som fick Eszter att tappa luften. I andra matchen mot Anna Limont från Ukraina släppte hon dock in en jodan mawashi (hög rundspark) och förlorade ett poäng. Som inte gick att få tillbaka trots en intensiv slutspurt.

Även Ramsin Ebrahimi EM-debuterade som junior. Han gjorde det med genom att visa en fantastisk fighting spirit. Hans tunga slag räckte dock inte till mot, den mer tekniske Paulius Žimantas från Litauen.

Elivira Gummesson tävlar som junior och kämpade bra men inte tillräckligt bra mot Tóth Csenge. Ungerskan tog successivt över matchen med hårda kroppsslag och Elvira klarade inte att möta upp med sina knän, så det slutade med förlust för Elvira

Lisa Linder tävlar också som junior och vann sin första match mot Polska Julia Pawluczuk. Det tog dock lite tid och var lite kämpigt, innan Lisa hittade rätt med sina lowkics och kunde vinna matchen. Nästa match blev dock ännu jobbigare Emilija Korotkovaitė från Litauen gav Lisa tufft motstånd och alla förlängningar krävdes. Med till slut gick segern till Lisa som gick vidare till semifinal. Men där blev det tvärnit. Lili Mező från Ungern är en klass vassare än Lisa och klarade att sänka henne två gånger under matchen. Men en fantastisk kämpainsats från Lisa och ett hedersvärt brons.

Johan Strömer även han junior, mötte Bence Pantelics från Ungern. Det var en jämn match som Johan kunde ha vunnit, men Ungraren hade en jodan mawashi (hög rundspark) som Johan hade svårt att hantera. Till slut lyckades ungraren  sätta en spark som gav poäng och matchvinst.

Erik Hägge klev upp på mattan med en något ”för stor kostym”, med sina 78 kg var han sannolikt en av de lättaste i -85 kg klassen. Något som sannolikt blev avgörande i matchen mot Sergei Gnes från Ukraina. Det blev en knapp förlust efter första ronden. Men det var imponerande att se Erik pressa Ukrainaren trots viktskillnaden.

Gerda Pekarskaite räckte inte riktigt till mot nyblivna senioren Anna Bielska från Polen. Inledningsvis var matchen jämn, men sen tog Polskan över och dominerade. Gerda pressades bakåt och domarna gav segern till Anna.

Dina Kljajic gjorde sin EM debut på tuffast tänkbara sätt. Marta Lupos från Polen är en av de bästa. De har mötts förut och då vann Marta, det blev samma resultat denna gången. Dina gav dock Marta en utmaning och det var jämt tills Marta prickade in ett slag i mellangärdet. Dina tappade andan en kort stund och det räckte för wasari, vilket avgjorde matchen.

Även Cecilia Wallin mötte en meriterad fighter Gabija Gudeliauskaitė från Litauen. Oddsen var inte till Cecilias favör, men matchen startade lite oväntat till Cecilias fördel, men efter halva matchen så vände det till Gabija fördel. Litauiskan tar över matchen och tar hem segern.

Jimmie Collin startade tuft, även han. Domus Sutkus tillhör tuffingarna från Litauen och matchen blev jämn. Domus satsade på slag och Jimmie på Lowkick. I slutet på ronden gav bägge vad de hade och med knapp marginal så gick segern till Jimmie. Matchen därefter blev förlust för Jimmie.  Eltaj Humbatov från Azerbaijan hade taktiken att ”ge allt” i slutet på ronden. Jimmie mötte upp bra första ronden, men i andra ronden blev trycket för stort och segern gick till Eltaj.

Stefan Chervenko bjöds på tuffare motstånd än förväntat mot Belgiska Patrick Lepelaar. Matchen var jämn men i slutsekunderna höjer Stefan tempot i ett anfall och avslutar med en offerspark, som träffar och ger honom matchvinst. I andra matchen möter han den blivande EM-vinnaren Andrius Miseckas från Litauen. Det är en svår motståndare som Stefan inledningsvis går jämt med, men efter att träffats av ett otillåtet slag i ansiktet, kommer Stefan inte tillbaka in i matchen och det blir förlust.

Rasmus Bergström startade starkt mot Sacha Décostered från Schweiz och ledde efter första ronden, men domarna ville ha en förlängning. Andra ronden startade ungefär likadant, men matchen jämnade ut sig och i en av duellerna överraskar Schweizaren med en jodan mawashi (hög rundspark) och Rasmus går ner för räkning.

Fredrik Johansson fick en skön revansch mot Konstantin Korolihin från Tyskland. Det blev förlust för Fredrik när de möttes för ett år sedan men denna gång gick segern till Fredrik efter en ganska jämn rond, som mestadels bestod av slagdueller. I andra matchen imponerar Fredrik och trots oddsen vinner han över danskarnas storfavorit Fady Allan. Det blev en krigarmatch i flera ronder, där Fredrik gick ut som vinnare. Men sen tog det roliga slut. I tredje matchen gör Maciej Mazur  från Polen processen kort och avgör matchen med sin specialare uchi-haisouku geri. Sparken gör att Fredrik får bryta och matchen går till Maciej som senare blir årets Europamästare.

Simon Pålsson får en bra lottning och slipper match i första omgången. I andra omgången möter han Kakha Burdiashvili från Georgien. Simons taktik är att ta det lugnt och öka i slutet. Taktiken fungerar och i slutruschen placerar han ett knä i huvudet på Burdiashvili, vilket ger poäng och matchvinst. Tredje omgången blev det dock ”mission impossible”. Valeri Dimitri från Bulgarien är obestridd mästare sen många år och få personer har besegrat honom. Trots det gör Simon en bra match, som  går till förlängning. I slutsekunderna träffar Valeri med ett högt slag och Simon avstannar fightingen. Domarna dömer poäng och trots ett desperat försök av Simon att ta tillbaka poängen, blir det förlust fast ”med med beröm godkänt”.

Milad Samizade möter en Schweizare vid namn Melvin Sassi. Det är Milads match från början till slut. Han pressar sin motståndare flera gånger och vinner övertygande. Men matchen därefter blev slutet för Milad. Motståndaren Emin Ismayilli från Azerbaijan mötte Milad i höstas och då vann Milad knappt en mycket jämn match. Denna gången var det inte riktigt lika jämnt och det slutade med att Emin som fick sin revansch. Emin fortsätter att göra en fantastisk tävling och vinner även viktklassen.

Christoffer Sjölund möter ett ”yrväder” från Litauen. Romualdas Auga hade en intensiv fightingstil och matchen blev ständigt avbruten av domarna. Trots att matchen blev väldigt grötig, så gav domarna matchvinsten till Crille redan efter första ronden. Andra matchen blev dock ännu kortare  Konrad Kozubowski från Polen träffar tidigt Crille med en chudan mawashi (rundspark mot bröstkorgen), som ger honom matchvinst. Konrad tar sig hela vägen till final som han dock förlorar, men han åker ändå hem med ett EM-guld… i kata!

Sara Hägge blev seedad tack vare förra årets bronsmedalj och slapp således match i första omgången.  I andra omgången möter hon Franska kämpen Camille Haddouche. Det blev en lång och tuff match som Sara till slut vinner och vinsten tar henne vidare till semifinal.  Där heter motståndaren Diana Balsytė från Litauen. Men matchen blev inte riktigt så tuff som man förväntat sig. Sara förstör skickligt Dianas fightingstil och får inte det motståndet, som förväntats. Vinst efter första ronden. I finalen väntar Monika Ryžkovaitė också från Litauen och det blir en tung match. Taktiken är den samma, förstör motståndarens fight och försök svara på attackerna. Det blev en ännu tyngre och stundtals grötig match. Alla förlängningar krävdes och det var nog mer viljan än något annat som till slut gav Sara segern och Sverige sin första Europamästarinna. En historisk seger!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer