Nyhet

MMA-EM: Svenskmatcher och finalister

Sju finalister är klara och det ser ut som Sveriges landslag ännu en gång kommer hem med en ansenlig medaljskörd.

gabriella_ringblom_0

Det var en skön svensk inledning på semifinalerna i European Open i Prag. Gabriella Ringblom besegrade, relativt komfortabelt, Ilaria Norica från Italien på enhälligt domslut, och avancerade till final i flugvikten. Matchen inleddes lite trevande och de båda kompatanterna kände lite på varandra. Men slutet av första ronden lyckades Ringblom med en stilfull nedtagning, som sedan lade an tonen för resten av matchen. I den andra ronden började Ringblom successivt ta över mer och mer.

– Hon slog hårt och hon var lite lurig, men jag bestämd och genomförde matchen ganska bra ändå. Jag är glad att jag vann, förstås.

Det blev tillslut en enhällig domarkår som förkunnade Gabriella Ringblom, den regerande världsmästaren, till segrare.

– Det känns bra. Nu är jag i final igen. Det har jag längtat efter. Nu ska jag hem och ladda inför finalen i morgon. Den ser jag mycket fram emot.

I finalen imorgon väntar ungerskan Alexandra Kovacs.

cornelia_holm_0

Det var en sammanbiten och mycket fokuserad Cornelia Holm som tog sig vidare till final i bantamvikt. Hon semifinalbesegrade Arziko Bregu från Italien efter karriärens första vinst genom ground and pound i första ronden.

– Det var faktiskt grymt skönt, att vinna och att göra det på det här sättet var förstås extra mysigt.

Holm fick ner italienskan på golvet. Fick ryggen på henne och efter att ha fått bort den försvarande italienska armen med benen kunde Holm lossa kanonaderna mot Bregu. Domaren bröt tämligen snabbt därpå.

– Gameplanen var att ha mycket attityd, jobba smart och lugnt och det tycker jag att jag lyckades med bra. Hon slog jäkligt hårt, men jag undvek det rätt så bra ändå.

I finalen väntar ett grannlandsmöte då norskan Camilla Mannes tog sig vidare på delat domslut.

serdar_altas_semi

Trots segern och finalavancemanget på en mycket träffsäker rear naked choke i den andra ronden mot Sanan Sarfarli från Azerbaijan var Serdar Altas inte helt nöjd med sin egen insats. Den första ronden i herrarnas flugviktssemifinal i European Open i Prag blev en jämn historia. Kanske till och med fördel för Sanan Sarfarli från Azerbaijan. Serdar Altas kom inte riktigt till och hade svårt att hitta öppningar.

– Jag följde inte gameplanen, jag är inte alls nöjd med min insats. Och jag förlorade till och med första ronden.

Men i den andra ronden öppnade sig plötsligt ett läge för en rear naked choke och då var svensken resolut och kort därpå bröt domaren matchen.

– Så klart skönt att vinna och vara i final, men jag kan så mycket mer än det här. Jag visade ingenting. Han var aggressiv och jag hade svårt att kontrollera honom. Jag gjorde ingen bra match, men är ändå nöjd med själva avslutet och att jag vann.

I morgon i finalen väntar irländaren David Fogarty.

– Då ska det bli mycket bättre från mig, då ska ni få se mig ge 110 procent.

hoger_salih_semi

European Opens mest dramatiska match utspelade sig mellan Hoger Salih och Michele Martigoni i fjädervikt. Efter full tid kungjordes ett oavgjort resultat och i den avgörande extra ronden vann Martigoni med 10-9 i poäng. Matchen var otroligt underhållande och en nagelbitare av rang, där Hoger Salih forcerade starkt i den tredje ronden som gav en fjärde och avgörande rond.

renato_vidovic_semi

Renato Vidovic gjorde en strålande insats i sin semifinal i European Open i Prag. Han kontrollerade händelserna fullständigt och emellanåt hade hemmahoppet Jan Vaclavek fullt sjå att freda sig. Vidovic dominerade på golvet och i stående.

– Jag har åkt ut i EM och VM och verkligen försökt ta till mig på vilket sätt jag har åkt, och försökt bli bättre överlag. Att jag kan det stående, det vet jag, men nu känner jag verkligen att jag har utvecklats på marken också.

Segern bärgades efter en TKO i den absolut sista sekunden av den andra ronden, 2.59 in i den.

– Han sade till mig att jag hade tur som hann med den, men det bjuder jag gärna på. Det gäller att tajma sina attacker, ler han lite finurligt och fortsätter.

– Segern betyder jättemycket för mig. Jag är väldigt glad över att ha tagit mig till final. Imorgon blir det ”dynamite kid”.

I finalen väntar italienaren Marco Zannetti.

daniel_schalander_finalklar

Det var en match i högt tempo och med kloka, väl avvägda attacker mellan två mycket kompetenta fajters. Daniel Schälander var den klart mer effektive och bättre och besegrade britten Kierandip Sahota.

– Han var tuffare än jag trodde, men jag kände ändå mig säker matchen igenom. Jag hade tänkt att ta ut distansen på honom och komma in med kroken. Och jag kände att den taktiken föll väl ut.

Schälander, som är utmärkt på golvet, höll ändå matchen mest stående – där han också förde tillställningen.

– Det är alltid skönt att göra en bra prestation, men jag har en match kvar och nu laddar vi inför den.

Finalen i morgon blir mot Michele Martigoni från Italien, som ju besegrade Hoger Salih i sin semifinal.

– Jag är fortfarande inte glad, men imorgon ska jag se till att jag blir det.

rostem_akman_semifinal

Det blev en fartfylld och underhållande semifinal mellan Rostem Akman och britten Tom Crosby i herrarnas middleweight. I den första ronden hade Akman tidigt skaffat sig ett övertag och Crosby hotade egentligen enbart stående med en hård högersving.

– Jag vet inte vad det var idag. Jag ville vara tajtare, man perfektionist. Jag var lite slarvig och jag kände mig inte helt på topp. Men jag gick vidare, nu är det bara att göra om och göra rätt i morgon.

Men matchen som sådan var ändå, trots Akmans hårda kritik mot sig själv, en uppvisning av svensken i kontroll. Han jobbade med nedtagningar, kunde hota stående väl så bra som Crosby och var dessutom effektiv på marken.

– Jo, alltså, jag är ju glad över vinsten och jag vill inte förta något från min motståndare, han var bra och slog hårt, men jag vill visa mer än det jag lyckades med idag. Jag vet att jag kan bättre, och det är skönt att jag får en match till på mig att visa det.

Klockan är nära midnatt, matchen är just vunnen och Pragnatten är ytterst påtaglig utanför arenan.

– Det är bara upp klockan 06.00 imorgon och klippa vikt. Fightinglivet är inte direkt glamouröst, men det är ändå väldigt härligt.

Imorgon väntar bulgaren Valeri Atanasov i final.

irman_smajic_semi_tva

I tungviktsemifinal möttes Irman Smajic och rumänen Ion Grigore. Första ronden började Smajic direkt i ett offensivt, högt tempo och pressade rumänen hårt emellanåt. Men den andra ronden åkte den svenske regerande världsmästaren på en nedtagning och fick mestadels ägna sig åt försvar.

– Han var riktigt bra, faktiskt. Jag hade bekymmer i andra ronden och jag kände när jag klev in att jag hade dålig ork idag. Styrkan i slagen fanns inte riktigt där och det var tungt och tufft.

I den tredje ronden var emellertid Smajic åter den som styrde matchen och framför allt var slutforceringen intill slutsignalen mäktig att skåda.

– Jag gick på ren jävla vilja. Jag visste att jag troligen var tvungen att vinna sista ronden eftersom jag låg under honom i hela den andra. Så jag gav allt. Jag fick hämta segern från djupet av mig.

Imorgon får Smajic i finalen ta sig an bulgaren Daniel Galabarov, som besegrade norrmannen Berat Berisha i den andra semifinalen.

Text och foto: budo.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer