Nyhet

MMA-EM: Kvartsfinalerna

Idag var det så dags för kvartsfinaler i European Open i MMA i Prag. Här är dagens svenskmatcher.

-56,7kg (flygvikt)
dennis_ryden

Mästerskapsdebutanten Dennis Rydén inledde starkt i sin kvartsfinal i flugvikten mot Sanan Sarfarli från Azerbaijan. Men efter att Rydén kastat Sarfarli grinade han illa och kunde sedan inte hindra att åka en giljotin i momentet senare.

serdar_altas_0

Serdar Altas tog sig vidare till semifinal i European Open i Prag. I herrarnas flugvikt besegrade Altas irländaren Dylan Kennedy med enhälligt domslut. Serdar satte upp ett högt tempo från start och ägde matchen i den första och den tredje ronden.
– Det kändes bra och jag var stabil. Han ville gärna göra lite konstiga och överraskande tekniker och han var inte dålig. Men jag var bättre.

I den andra ronden gjorde emellertid irländaren sin främsta del i matchen och pressade Altas lite.
– Men jag försvarade mig bra, han försökte skaka mig men jag var aldrig riktigt orolig ändå. Det var en skön seger och det är riktigt härligt att vara förbi första matchen.

-61,2kg (bantamvikt)

renato_vidovic

Det var en härlig svensk uppvisning signerad Renato Vidovic. Den tekniske göteborgaren visade upp ett brett och stort register då han eliminerade Vitalli Shostak från Ukraina i European Open i Prag.

Vidovic lyckades vinna kampen om topposition, styrde sedan matchen därifrån och var rakt igenom lugn och metodisk.
– Jag visste att han var duktig i stående, men jag är stark där också och jag var ganska trygg i matchen. Jag har jobbat mycket på mitt markgame och det funkade väldigt bra idag, så det är klart att det var en skön seger på så sätt.

I den tredje ronden bröt domaren matchen till svenskens fördel, efter att Vidovic gett ukrainaren en kanonad av slag från i en ground and pound-attack.
– Jag lyssnade på mina coacher och gjorde nästan bara det de sade till mig. Det lyckades väl och jag är glad, men inte nöjd. Jag vill gå betydligt längre än det här i turneringen.

-65,8kg (fjädervikt)

hoger_salih

Hoger Salih klev in i European Open med en tidig press och hårda tekniker mot Mirtskhulava från Ukraina. Redan i första ronden hade Salih två triangelförsök som tydligt dämpade den ukrainska entusiasmen under matchen.
– Han var ändå tuff, han kom ur de där trianglarna. Men jag hörde att han andades tyngre efter de, så jag tror att han tröttnade lite.

I den andra ronden fortsatte Salih att styra och ställa och efter en nedtagning hamnade han i ground and poundläge och kort därpå var kvartsfinalen förkunnad svensk seger.
– Jag kände att jag var stark. Min jujutsu funkade bra, mitt stående funkade bra. Jag var bra idag. Det är så klart jätteskönt att vinna och vara inne i turneringen.

daniel_schalander_semifinalklar

Det var en riktigt bra match överlag mellan Daniel Schälander och italienaren Andrea Chiappi. Schälander svarade också för en suverän insats, och det började i den första ronden.

Där tog Schälander omedelbart hand om matchbilden via flera lyckade nedtagningar och var sedan ruskigt effektiv på golvet.
– Jag rättade till det som inte var hundraprocentigt igår. Idag gjorde jag en mycket bättre match.

Och segern, på enhälligt domslut, var väldigt rättmätig.
– Jag kände mig stark, jag hade fått lite hjälp i går från Andreas Michael och det funkade bra idag.

Nu är Schälander klar för semifinal. Men det nöjer han sig inte med.
– Ja, men jag är inte glad. Inte än. Jag vill gå hela vägen, sedan kommer jag vara glad.

-70,3kg (lättvikt)
tobias_harila_0

Tobias Harila åkte på en svidande förlust i lättvikten. Storbritanniens Milad Ahady vann på rear naked choke, dryga minuten in i matchen. Dessförinnan hade Harila styrt matchen, fått en del utrymme för sina hårda händer, men utan riktig precision.

-83,9kg (middleweight)

rostem_akman_0

Efter en alldeles lysande första rond av Rostem Akman fick han till slut öppningen han hade väntat på. Och en rear naked choke senare har svensken avancerat till semifinal i European Opens middleweight.

Matchen inleddes annars med en vältajmad och säker Akman-offensiv. Redan efter några sekunder gick han på ett lyckat nedtagningsförsök och kunde sedan kontrollera matchbilden.
– Han är en taekwondomästare från Island, man vet aldrig vad som ska hända stående mot en sådan. Men jag tänkte faktiskt inte att jag skulle ta ned honom, det bara blev så.

Och efter att ha arbetat hårt för en öppning kom den i de sista sekunderna av ronden.
– Jag hörde att det var tio sekunder kvar, jag kände att jag fick in choken och drog för mitt liv. Jag tänkte ”aldrig at han klarar den här”, och det gjorde han ju inte heller.

Rostem Akman vann EOC ifjol och stormar fram mot nya höga pallplatser.
– Det här betyder jättemycket för mig. Inte att jag är i semifinal eller så, utan prestationen. Det här var mycket bättre än igår och bara det är skönt. Jag vet att jag har kapacitet för att vara bäst. Idag var jag det också.

-93kg (lätt tungvikt)

robin_larsson_0

I en omvälvande match förlorade Robin Larsson mot polacken Pawel Zakrzewski i lätt tungvikt på enhälligt domslut. Matchen hölls helt stående i den första ronden och de båda bytte poänger med varandra, men polacken träffade något mer. I den andra ronden fick Zakrzewski ned Larsson på golvet och kunde behålla trycket på svensken därifrån. I den sista ronden gick Larsson hårt på offensiven och flera gånger lyckades han träffa Zakrzewski hårt. Men forceringen räckte inte till seger.

-120,2 (tungvikt)
irman_smajic_1

Det var egentligen flashbacks från VM i somras. Irman Smajic segervrålade sig till VM-guld och i kvartsfinalen i European Open i Prag upprepade sig historien. Smajic knockade irländaren Ryan Spillane till golvet och sedan hann han med att avsluta på marken direkt efter.
– Det var en bra match att få, jag visste att han ville in och sparka och jag kunde få kontra på honom. Det gick. Och det känns jättehärligt.

Det tog 16 sekunder in i första ronden att avgöra matchen.
– Man måste visa att man är världsmästare, är det inte så? Nej, men ärligt. Man kanske vill ha lite längre matcher för att få känna på turneringen, men det här är väldigt skönt att vinna på det här sättet också. Vi har jobbat på min höger, den satt hårt idag.

Det var en glad Smajic som sedan bjöd på det klassiska vinstvrålet vi alla lärde känna i Las Vegas i somras.
– Jag är lite uppspelt nu. Men det är klart att man måste kunna bjuda på lite show också. Det var en jätteskön seger för mig, så jag är lycklig. Men jag är inte nöjd med det här.

Text och foto via budo.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer