Artikel

Gabriella Ringblom inför MMA-EM: ”Jag ska ha så jäkla skoj”

I somras blev hon Sveriges första världsmästare i MMA, under pågående European Open ska Gabriella Ringblom rida vidare på guldvågen. Här berättar hon om sin nya uppladdningstaktik, dopingdomen och vem i världen hon helst möter.

gabriella-svHemma på väggen hänger VM-medaljen från Las Vegas: guldglimmande, tung och ”i princip lika stor som min skalle”. Gabriella Ringblom kallar finalmatchen osnygg och grötig, men hon kontrollerade matchen genom driv in i buren och en bra side-position. Gabriella vann med enhälligt domslut och tog därmed Sveriges första VM-guld i MMA någonsin.

– Något som gjorde stor skillnad var att de sista veckorna valde jag att koncentrera mig på att må bra både psykiskt och fysiskt, att vara fräsch i kroppen. Tidigare har jag snarare velat köra fyra pass om dagen inför tävling, i rädsla för att missa något.

I juni dopingtestades hon positivt för terbutalin som återfinns i luftrörsvidgande medicinen Bricanyl. Gabriella erkände användningen och fick en tillrättavisning.

– Jag har haft astma sedan barnsben och har inte behövt söka dispens, eftersom jag haft läkarintyg att visa på tävling. På senare tid har jag haft en ny medicin som inte ska vara dopingklassad, men efter en löpträning på landslagslägret använde jag en gammal Bricanyl jag hittade i träningsväskan, men som jag inte längre har dispens för. Jag kommer aldrig göra om misstaget, ansvaret är mitt, säger Gabriella Ringblom.

Du som är namnkunnig vet att efternamnet Ringblom också bärs av MMA-landslagets förbundskapten Christer, tillika Gabriellas pappa.

– Han har alltid varit med i min idrottskarriär, mer eller mindre. Fördelen är att jag alltid kan bolla med någon som känner mig, det är också en trygghet att ha en närstående som socialt stöd. Nackdelen är ju att det är min farsa, klart man kan bli irriterad och tröttna på varandra. Men vi är bra på att säga ifrån, säger hon.

Till vardags jobbar Gabriella Ringblom med träning, vid sin sida har hon den unga pudeln Albert. Inför European Open har Gabriella nött vidare på sitt game och haft ”mycket bra sparring”. I Prag siktar hon mot ytterligare ett mästerskapsguld.

– Jag vill avsluta mer. På VM hade jag mycket nytta av min sideposition men skulle kunna avsluta därifrån också, få igenom något lås eller ett ground and pound-avslut. Sedan VM har min framtidsplan och planering blivit allt mer tydlig, jag ser verkligen fram emot min fortsatta karriär i MMA. Jag ska ta European Open med stort fokus och bestämdhet för att göra mitt bästa i varje match. Och jag ska ha så jäkla skoj!

gabriella-4-sv

SEX SNABBA SVINGAR

Bästa fightern?

– Muhammad Ali eller Mike Tyson.

Beskriv din stil!

– Mycket drivande, mycket energi. När jag kommer framåt och driver har jag roligast och vinner även då.

Har du gaddningar?

– Sex stycken! Favoriten är fjärilarna på axlarna som jag gjorde i Thailand. De är inte fina längre, men har fin betydelse.

Vem vill du möta?

– Ronda Rousey. Hon har varit ett så stort namn, som verkligen satte tjejerna på tapeten i UFC, dessutom är hon också gammal judoka. Hon är för stor för mig men tanken är rolig.

Vilket är paradnumret?

– Jag har en fin jabb, men paradnumren varierar och kan komma som en överraskning även för mig själv – då är det roligast. Exempelvis ett klockrent svep eller ett gammalt judokast jag inte kört på länge.

Styrka och svaghet?

– Min största styrka är min envishet. Svagheten är att jag ibland vill för mycket och fokuserar på fel grejer, då blir det pannkaka.

Foto: Wahab Akman

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer